Zelf verse kaas maken – maak je eigen kaasjes

22.2K

Zoals jullie weten vind ik het leuk om zelf dingen te maken die je op zich ook kant-en-klaar in de winkel kunt kopen. Meestal is zelfgemaakt echt tienduizend keer gezonder en/of lekkerder (zie bijvoorbeeld het recept voor zelfgemaakte tomatensaus). En het maken ervan is vaak alleen al ontzettend leuk. Daarom vandaag een recept voor het maken van je eigen verse kaas. En nee, voor deze kaasjes hoef je niet een paar maanden te wachten tot ze klaar zijn en je kunt bovendien variëren met smaken tot je er bij neervalt. Leuk dus om in het weekend te maken.

Kaas maken

Voor dit recept heb je maar een paar goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig. Het enige dat je misschien niet standaard in de kast hebt liggen is een kaasdoek. Dat is een grof geweven en ongeverfde katoenen doek die je gebruikt als filter. Kaasdoek kun je bijvoorbeeld op de markt bij de stoffenkraam halen of lekker makkelijk online bestellen.

Eindeloos variëren met smaken

Het recept voor de kaas is een basisrecept. Je kunt zelf ingrediënten toevoegen aan het basisrecept die extra smaak geven aan de kaas. Denk aan grofgemalen peperkorrels, geroosterde fenegriekzaadjes of korianderzaadjes. Ik wil zelf de volgende keer experimenteren met cranberries in het kaasje. Volgens mij moet dat een fantastische combinatie zijn die in de verte doet denken aan de Yorkshire Wensleydale met cranberries die ik een tijdje geleden at.

Zelfgemaakte kaas met peperkorrels

Zelf verse kaas maken

Het recept voor de kaas is een basisrecept. Je kunt zelf ingrediënten toevoegen aan het basisrecept die extra smaak geven aan de kaas. Denk aan grofgemalen peperkorrels, geroosterde fenegriekzaadjes of korianderzaadjes.
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 20 minuten
Gang Antipasti en snacks
Keuken Italiaans
Porties 1 kaasje

Equipment

  • 1 kaasdoek
  • 1 schoongemaakt conservenblikje of plastic yoghurt-emmertje Zonder deksel en zonder bodem (hoe breder het blikje, hoe een breder kaasje)

Ingrediënten
  

  • 1 liter volle melk
  • 1 liter karnemelk
  • 1 theelepel zout
  • paar druppels citroensap (kleine eetlepel)
  • Smaakmakers voor in het kaasje Bijvoorbeeld zwarte peperkorrels

Instructies
 

  • Verwarm de melk en de karnemelk langzaam in een pan samen met een paar druppels citroensap.
  • Als de melk gaat koken ontstaat de wrongel waarmee je straks de kaas gaat maken. Breng tegen de kook aan totdat alle wrongel is samengeklonterd.
    Kaas maken - wrongel
  • Giet de wrongel af in een vergiet en zorg dat het vocht er zoveel mogelijk uit is.
  • Doe de wrongel in een schaal en roer of kneed het zout er door. Als je smaken toe wilt voegen aan de kaas (bijvoorbeeld gekneusde peperkorrels), dan is dit het moment.
  • Doe de kaasdoek in het blikje of het emmertje zonder bodem en zorg ervoor dat de flappen van de kaasdoek over de rand van het blikje hangen.
    Kaas maken - kaasdoek
  • Vul de het blikje met de wrongel en druk dit goed aan. Vouw de kaasdoek nu dicht over de kaas en leg er een gewichtje op. Dit kan je bijvoorbeeld doen met bijvoorbeeld een smaller conservenblikje.
  • Zet de kaas nu in de koelkast op een bordje en laat het ongeveer 12 uur staan. En dan is je kaasje klaar! Zo makkelijk is het dus om een vers kaasje te maken.
Trefwoord kaas
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. Hoelang moet dit koken en mag je roeren

    1. Hallo Jenny,

      Het is lastig te zeggen hoe lang je het precies moet koken, maar je ziet vanzelf wanneer alle wrongel is samengeklonterd. Dit gebeurt best al wel snel.

      groet,
      Arnoud

    2. Karin van Zijp says:

      Kan je deze kaasjes ook maken met 1 liter geitenmelk en 1 liter karnemelk en citroen en hoe pak ik de kaasjes goed in.

  2. Wat ook lekker is om het kaasje nadat deze goed uitlekt is in vijgenbladeren te wikkelen
    Of druivenbladeren. De bladeren wel even wassen en balanceren dan zijn ze flexibeler.

    Groet Elsa

    1. Wat een goed idee, Elsa! Dat ga ik ook eens proberen. Een mooie manier om de kaasjes te bewaren en te presenteren.

      groet,
      Arnoud

    2. ik had moeite met blanceren van die bladeren maar na ze hebben geblancheerd ging dat verassend goed!!

  3. Susanne says:

    Hoe lang is de kaas houdbaar? als ik hem vacuum zou bewaren, maakt dat de houdbaarheid langer?

    Ik ga het morgen proberen! ik ben erg benieuwd.

    1. Hoi Susanne, de kaasjes zijn in ieder geval een paar dagen houdbaar als je ze goed verpakt en in de koelkast bewaart. Ik heb nog geen ervaring met het vacumeren van de kaasjes, maar ik verwacht dat je daarmee de houdbaarheid wel verlengt. Mocht je de kaasjes gaan vacumeren, dan ben ik wel benieuwd wat het doet voor de houdbaarheid. Succes met het maken van de kaasjes!

      groet,
      Arnoud

  4. Ik had de wrongel iets te lang doorgekookt en ineens was bijna alles weg ( ik was even met de vaatwas bezig) dus het kaasje is nu een uit de kluite gewassen babybel formaat haha!
    Hij staat nu in de koeling en ik denk dat ik hem niet ga vacumeren want het is 1 hapje kaas.
    Het was erg leuk om te doen en de volgende keer weet ik waar ik op moet letten !

    1. Jammer dat de eerste is mislukt, maar de volgende wordt vast heel mooi!

  5. Kun je dit soort kaasje ook verder laten rijpen door eer paraffine korst eromheen te doen ?

    1. Ik denk dat dit niet werkt bij dit soort verse kaasjes.

      groet,
      Arnoud

  6. Omayra Sonck says:

    Er gebeurde helemaal niets met de melk in de pan… Ik kocht melk bij de boer en karnemelk uit de winkel, deed er een paar druppels citroen bij en liet het koken, er kwam geen wrongel, alles bleef gewoon liquide…wat doe ik verkeerd?

  7. Wat gek dat er niets gebeurde. Het klinkt alsof je de juiste ingrediënten hebt gebruikt. Heb je wel volle melk gebruikt?

    Groet Arnoud

    1. ook 3 x mislukt
      spijtig
      1 ste x volle melk van winkel en karnemelk van winkel mislukt
      kreeg filterschilfertjes
      2de x hetzelfde
      3de x melk van de boerderij en karnemelk ven de winkel dat was een elastiek zoals gesmolten kaas

      ga nu nog eens voor de laatste x proberen met alles vers van de boerderij
      op hoop van zegen e

  8. Fantastisch recept!
    Héérlijk kaasje gemaakt

  9. Tatje W says:

    Geen commentaar, ik vind dit leuk omdat ik jaren terug geitenkaas maakte dat was wel een ander recept. Eén keer in de week 30 liet er opwarmen tot 28 graden druppels stremsel en verse karnemelk,,roeren tot je wrongel kreeg deel afgieten enz. Tot je de wrongel overhield dat dan in de kaasvormpjes daarna onder de pers een aantal uren daarna in en pekel bad ik was een hele dag bezig niet achter elkaar misschien totaal 3 uur.

  10. Idem hier hoor. Na 45 minuten zachtjes koken is er gewoon veel melk verdampt, maar niks wrongel. Noppes. Gewoon een dun velletje op de melk, dat verdwijnt bij het roeren. Ik gebruikte Volle AA melk (joyvalle) en karnemelk (Ballade) van de winkel. Kan het te maken hebben met het koken op inductie? Mag je roeren? En moet er een deksel op de pan? Geen idee wat hier fout loopt…

    1. Wim en Greet Spiekman says:

      Ik denk dat je “koken”, wat tot 100 graden is, moet lezen als verwarmen! Tegen de 60 graden begint er al wrongel te verschijnen en doe je langer tot boven de 90 graden, dan is kaas maken volgens mij niet meer mogelijk. Wat de juiste temperatuur is om te stoppen is ons ook nog niet helemaal duidelijk.

    2. Misschien een beetje laat, maar ik kwam dit recept eergisteren pas tegen en gisteren gelijk geprobeerd. Ik heb nog een ander kanaal bekeken en hierin was iets duidelijker hoe je de wrongel krijgt. Melk en karnemelk al roerend rustig verwarmen naar 45-50 graden Celsius. Dan zie je eigenlijk al de wrongel ontstaan(ik vermoed door het zuur in de karnemelk). Als het de 45-50 graden Celsius heeft bereikt, dan de pan van het vuur en de citroensap toevoegen. Je ziet dan gelijk de wrongel ontstaan. Ik was iets te enthousiast door het andere recept. Dit gaf aan 5-6 theelepels en dan eerst 2 erin. Dan goed roeren en vervolgens meerder. MAAR de 2 theelepels was al meer dan genoeg en dus waarschijnlijk te veel. Volgende keer probeer ik met 1 en dan stapjes tot je de wrongel al roerend ziet ontstaan.
      Hoop dat U er wat mee kan.

      @Leonie en Arnoud, bedankt voor dit recept.

  11. Wat lekker! Bedankt voor alle nuttige informatie. Ik ga het ook eens proberen

  12. Staat nu in de koelkast en lijkt goed te gaan.
    Wat ik me afvroeg: moet je wel of niet roeren tijdens het verwarmen?
    Groet, Leuntje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close