Focaccia met kaas en ui uit Ligurië (Italië)

0
Recept voor een autentieke Italiaanse focaccia met kaas en ui

Recept voor een autentieke Italiaanse focaccia met kaas en ui

Dit najaar volgde ik een taalcursus Italiaans in een klein plaatsje in de Italiaanse streek Ligurië. Deze regio in het noordwesten van Italië is de thuisbasis van een paar bekende specialiteiten: pesto alla Genovese, farinata en focaccia. In Sestri Levantte, het plaatsje waar ik zat, kun je de focaccia werkelijk op iedere straathoek kopen en ze zijn bovendien ontzettend lekker op (bijna) ieder moment van de dag. Stukjes focaccia zijn in Ligurië meestal vaste prik op tafel tijdens de aperitivo (voor wie de aperitivo niet kent: de borrel met hapjes voor het avondeten, meestal ergens tussen 18-19 uur).

Ook terug in Nederland zouden we natuurlijk best wel een  stukje focaccia lusten bij de borrel. Vandaar deze keer een mooi en eenvoudig recept  voor focaccia met kaas en ui. Het rijzen van het deeg heeft wel even tijd nodig, dus zorg wel dat je op tijd begint. Het resultaat is echt verbluffend en doet je alle supermarkt focaccia’s snel vergeten.

Recept focaccia met kaas en ui

Bereidingstijd: +- 2,5 uur (inclusief  rijzen van het deeg)

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 320 gr lauwwarm water
  • Twee theelepels zout (ongeveer 10 gram)
  • 1 grote ui
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • Olijfolie
  • wat gedroogde Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

Meng de bloem, gist, water en zout in een grote kom. Kneed alles in circa 10 minuten tot een mooi deeg. Ik heb het water afgewogen, dan zit je helemaal goed qua consistentie van het deeg.

  • Doe het deeg in een ingevette kom en laat een uur rijzen.
  • Kneed de gerezen bol deeg zodat de lucht er weer uit is en laat een kwartier afgedekt rusten.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en rol/druk het deeg uit tot een grote rechthoek. Dek het deeg weer af met een stukje folie dat je hebt ingesmeerd met wat olie (dan blijft het niet aan het deeg plakken).
  • Laat het deeg nog een half uurtje rijzen en verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
  • Snij de ui en bak deze in wat olie zachtjes aan. Rasp de kaas en meng met de ui en de rozemarijn (en desgewenst nog wat andere Italiaanse kruiden).
  • Bedek het deeg met het uien-kaasmengsel en zet in de oven.
  • Bak de focaccia in circa 15 minuten gaar. Let op: hou wel even in de gaten dat je topping niet verbrand. Laat de focaccia even afkoelen op een

Eet smakelijk!

Print pagina
Share.

Over de auteur

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen

Reacties gesloten