De lekkerste zelfgemaakte pizzabodem

7.1K

Het is natuurlijk schandalig dat mijn laatste blogpost op foodhunting alweer zo’n tijd geleden verschenen is. Doordat ik de afgelopen maand zo ontzettend druk was met andere dingen had ik helaas veel te weinig tijd om te lekker te koken en te schrijven. Dat gaan we vanaf nu dus mooi weer even anders doen en wat mij betreft voer ik het tempo de komende tijd ook weer even flink op. En wat eet je als je het druk hebt? Pizza natuurlijk! Maar als echte foodie kan ik me toch niet helemaal zetten tot het eten van diepvriespizza’s. Dus als ik echt haast heb eet ik dat gewoon niet. Maar wanneer ik iets meer tijd heb maak ik wel lekker zelf mijn eigen pizza’s. Met een toch wel een tamelijk ultieme pizzabodem die ik na veel zoeken en testen gevonden heb.

Tamelijk ultieme pizzabodem

Iedereen die wel eens in Italië is geweest heeft vast geconstateerd dat je zelfs bij het meest onooglijk restaurantje een veel betere pizza krijgt dan in Nederland. Laat staan als je ‘m zelf bakt. Dat heeft natuurlijk te maken met de gebruikte ingrediënten, een paar millennia meer ervaring, maar vooral ook de oven die gebruikt wordt. Nou kun je, afgezien van de paar millennia ervaring, ongetwijfeld zorgen dat je de juiste ingrediënten (farina doppio zero, semolina, San Marzano tomaten etc.) op de kop tikt bij die ene speciaalzaak en een echte houtoven in de tuin laat plaatsen. Echter, daar hebben de meeste mensen natuurlijk helemaal geen tijd en geld voor (laat staan zin in).

Pizzaoven

Thuis echte pizza's bakken met een Ferrari-rode pizzaoven
Thuis echte pizza’s bakken met een Ferrari-rode pizzaoven

Wij gewone stervelingen moeten dus gewoon accepteren dat we thuis een prima pizza kunnen bakken, maar dat ie nooit helemaal zal smaken zoals in Italië. Maar als we dat dan accepteren, zorgen we er natuurlijk wel voor dat we binnen de mogelijkheden van apparatuur, bereidingstijd en beschikbare ingrediënten de beste pizzabodem bakken. Dus vandaar niet het recept voor de ultieme pizzabodem (die krijg je alleen in Italië), maar het recept voor de tamelijke ultieme pizzabodem! 🙂

En dan ga je toch weer zitten twijfelen of je niet toch niet zo’n mooie Ferrari-rode pizzaoven zult aanschaffen. De temperatuur in zo’n oven komt uit rond de 400 graden i.p.v. 250 graden in een normale oven. Het resultaat met dit deeg in zo’n echte pizzaoven wordt natuurlijk veel en veel beter. Hoe lekker zou dat zijn om in 6 minuten pizza’s te bakken voor je familie en vrienden?!

No ratings yet

De lekkerste zelfgemaakte pizzabodem

Wanneer ik iets meer tijd heb maak ik wel lekker zelf mijn eigen pizza’s. Met een toch wel een tamelijk ultieme pizzabodem die ik na veel zoeken en testen gevonden heb.

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 7 gram instant gist
 • 2 theelepels zout
 • 320 ml lauwwarm water

Instructies

 • Verhit de oven op 250 graden (zo heet mogelijk dus).
 • Doe de droge ingrediënten in een kom en meng het door elkaar. Maak een kuil in het midden en voeg het water toe. Meng het water en de bloem rustig met de hand door steeds wat bloem in het water te schuiven. Je kunt ook voor de snelle variant gaan en gewoon de handmixer met kneedhaken pakken. Kneed het deeg een aantal minuten tot je een mooie soepele bal hebt die niet plakt.
  Geheimtip: weeg het water op een weegschaal, 1 gram = 1 ml water
 • Laat het deeg heel even staan en kneed daarna nog een minuut of vijf goed door. Dek dan af met een stuk huishoudfolie (beetje ingesmeerd met olie tegen het plakkeen zet bij voorkeur weg op een warme plaats. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
 • Verdeel het deeg in twee of in drie ballen. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit.
 • Beleg de pizza met je favoriete beleg, maar zorg dat de vulling niet te vochtig is! Hoe minder vocht op de pizza, hoe lekkerder en knapperiger de bodem wordt. Voor inspiratie voor het beleggen van een echte Italiaanse pizza kijk je natuurlijk in De Zilveren Lepel Kookschool Pizza of voor de kinderen in De Zilveren Lepel voor kinderen.
 • Zet de pizza circa 15 minuten in de oven.
 • Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: homemade, pizza, slowcooking
Niveau: Makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close