Torta di pere
Tijdens de eerste Foodhunting sunday roast hadden we onze eettafel vol zitten met vrienden voor een copieus driegangendiner. Voorbereiding is dan het sleutelwoord, want als iedereen eenmaal is gearriveerd wil je ook niet meer te lang in de keuken staan. Voor de gelegenheden dat je dessert op tafel wilt zetten dat én superlekker is én makkelijk te maken is deze eenvoudige perentaart wat voor jou. De taart lijkt qua structuur op de traditionele Franse clafoutis met kersen. Met kersen is de taart erg lekker, maar met peer vind ik ‘m eigenlijk nog veel lekkerder. Toevallig had ik twee sappige rijpe peren op de fruitschaal liggen. Nou ja toevallig… eigenlijk gewoon een goede voorbereiding.
Bak de perentaart op het laatste moment
Je kunt het beslag voorbereiden en op het laatste moment de peer snijden. Zet de perentaart in de oven vlak voordat je jouw hoofdgerecht serveert. Je kunt de torta di pere dan heerlijk warm serveren (eventueel met een bolletje vanille-ijs).
Als je op zoek bent naar andere lekkere recepten voor feestelijke diners, dan vind je hier mooie recepten. Bijvoorbeeld een mooie osso bucco alla Milanese of een porchetta di Ariccia.
Eenvoudige perentaart (torta di pere)
Equipment
- 1 Ronde bakvorm van 20-24 cm
Ingrediënten
- 2 rijpe peren in stukjes
- 150 gram suiker
- 4 eieren
- snuf zout
- 50 gram gemalen amaretti koekjes of bitterkoekjes
- 2 eetlepels bloem
- 75 gram crème fraîche
- 1 deciliter melk
- poedersuiker
- vanille ijs (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de suiker, eieren en zout intussen tot een mooi mengsel.
- Voeg de gemalen koekjes en bloem toe en voeg vervolgens de creme fraîche en de melk toe.
- Leg de stukjes peer in een ingevette bakvorm (circa 20-24 cm doorsnede).
- Giet het mengsel over de stukjes peer in de bakvorm.
- Bak de perentaart in ongeveer 30-35 minuten gaar. Snij de taart in stukken en bestrooi met poedersuiker. Serveer eventueel met een bolletje vanille ijs.
- Buon appetito!