Italiaanse citroencake met polenta

Als wij in Italië op vakantie gaan dan zorgen wij dat wij, als het even kan, een paar dagen in een agriturismo verblijven. Een agriturismo is kort gezegd een hotel op het platteland bij een boerenbedrijf. Veel agriturismi (meervoud) hebben naast kamers ook een restaurant waar gekookt wordt met regionale producten, soms zelfs van het eigen land. Vorig jaar waren wij te gast in een fantastisch agriturismo in Calabrië waar wij bij het ontbijtbuffet een fantastische citroencake aten. Tijd om dus zelf eens een citroencake met polenta te maken!

Allerlei soorten cake met fruit

Het mooie aan deze agriturismo was dat ze zelf allerlei soorten fruitbomen hadden. Met het fruit dat op dat moment in het seizoen was maakten ze de lekkerste taarten. Taarten die er ’s ochtends aan het ontbijt zo mooi uitzagen dat we ze bijna niet durfden aan te snijden… Een van de taarten was dus de citroencake.

Italiaanse citroencake met polenta
Italiaanse citroencake met polenta

Citroencake

Hoewel je thuis nooit helemaal de sfeer krijgt van een Italiaanse nazomer en ook niet dezelfde kwaliteit (onbespoten) citroenen hebt, is het toch zeker de moeite waard om de cake een keer te maken. Wij vonden de cake namelijk heerlijk bij de koffie, maar ook heel geschikt als relatief licht dessert na een maaltijd met vrienden. Juist het zure van de cake zorgt voor een verfrissend effect.

Suggesties

De citroencake is heerlijk bij de een kopje koffie ’s ochtends. Je kunt deze cake ook serveren na een maaltijd met bijvoorbeeld zelfgemaakte ravioli gevuld met pompoen en ricotta en een goedgevulde kalfsrollade (falsomagro).

Italiaanse citroencake met polenta

Deze Italiaanse citroencake met polenta is een echte Italiaanse klassieker. Het zoete en zure van deze cake maken hem geschikt als cake bij de koffie, maar ook als dessert.
Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd40 min
Totale tijd1 uur 5 min
Gang: Dessert, taart
Keuken: Italiaans
Trefwoord: cake, citroen, makkelijk, taart
Porties: 10 personen
Pin recept!

Equipment

  • Springvorm

Ingrediënten

  • 75 ml zonnebloemolie
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram polenta
  • Zest van 2 citroenen
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 225 ml yoghurt

Voor de siroop

  • 90 gram kristalsuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng voor het cakebeslag de bloem, bakpoeder, amandelmeel en polenta in een grote kom. Roer vervolgens de zest van de citroen (=geraspte schien de suiker erdoor.
  • Doe vervolgens de eieren en de yoghurt in een andere kom en meng goed door. Maak een kuil in de kom met bloem en giet het mengsel erin, samen met de olie. Roer alles goed door met een lepel tot een glad mengsel.
  • Vet de ronde bakvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het mengsel in de bakvorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar. Haal uit de oven en laat wat afkoelen.
  • Maak intussen de citroensiroop door de kristalsuiker samen met het citroensap en 75 ml water in een steelpannetje te koken. Nadat het kookt blijf circa 5 minuten roeren totdat het wat is ingedikt. Haal dan van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Maak met een sateprikker kleine gaatjes in de cake. Schenk daarna de siroop over de cake en laat lekker intrekken. Zorg dat je de hele cake besprenkelt hebt met siroop.
  • Laat de cake verder afkoelen en serveer. Buon appetito!
koken & tafelen algemeen

Leave A Reply