Gnocchi met kaassaus (gnocchi al formaggio)

Er zijn van die gerechten waar je in de zomer nooit aan denkt, maar waar je wel meteen zin in krijgt als de dagen korter en kouder worden. Stevige gerechten vol van smaak. Gnocchi al formaggio, oftewel gnocchi met kaassaus, is wat ons betreft typisch zo’n gerecht.

Soorten gnocchi

Gnocchi zijn er grofweg in twee soorten: de gnocchi gemaakt van aardappel (gnocchi di patate) en de gnocchi gemaakt van tarwebloem. In de zeventiende eeuw deden de aardappel-gnocchi hun intrede in de Italiaanse keuken, nadat de aardappel vanuit Amerika naar Europa was gehaald. De gnocchi die we in Nederland kennen en in de supermarkt kunnen kopen zijn de aardappel gnocchi. Nog veel lekkerder is het om zelf gnocchi te maken. Niet heel moeilijk, maar het kost wel meer tijd. We zullen hier binnenkort een recept met jullie delen hoe je dit doet.

Gnocchi met kaassaus

Je kunt op vele manieren je gnocchi serveren. Een klassieke combinatie waar we zelf erg van houden is gnocchi met verse salie en gesmolten boter. Ook lekker zijn gnocchi met een saus van tomaat en geitenkaas. Vandaag krijgen jullie het recept van onze grootste favoriet: gnocchi met vierkazensaus (gnocchi ai 4 formaggi). Je kunt natuurlijk ook gnocchi met kaassaus maken met één, twee of drie kazen 🙂

Gnocchi met vierkazensaus (gnocchi ai 4 formaggi)

Je kunt voor een vierkazensaus natuurlijk kazen kiezen die jezelf lekker vindt. Wat wel slim is om wat verschillende soorten kaas te nemen voor een extra lekkere smaak. Neem bijvoorbeeld een wat pittigere kaas, zoals gorgonzola, een wat hardere kaas zoals provolone en een romige kaas zoals stracchino. Zelf vonden we het voor de smaakbalans ook lekker om er wat geraspte pecorino romano door te doen. Dat is een harde en enigszins pittige kaas. Je kunt natuurlijk zelf experimenteren met welke kazen jij je favoriete kaassaus maakt.

Buon appetito!

Gnocchi met vierkazensaus

Gnocchi met kaassaus

Er zijn van die gerechten waar je in de zomer nooit aan denkt, maar waar je wel meteen zin in krijgt als de dagen korter en kouder worden. Stevige gerechten vol van smaak. Gnocchi al formaggio, oftewel gnocchi met kaassaus, is wat ons betreft typisch zo’n gerecht.
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Beoordeling

0 van 0 stemmen

Hoeveelheid

Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 500 gr aardappel gnocchi
  • 75 gr gorgonzola piccante
  • 75 gr stracchino
  • 50 gr provolone
  • 40 gr grano padano
  • 40 gr boter
  • olie

Materiaal

  • Koekenpan
  • Hapjespan/anti-aanbak wok

Instructies

  • Zet een pan met water met wat zout op voor de gnocchi en snij snipper intussen de ui.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de uien circa 5 minuten totdat ze zacht zijn. Snij intussen de kazen in blokjes (of rasp deze in het geval van harde kazen), zodat ze straks makkelijk smelten.
  • Kook intussen de gnocchi in een paar minuten gaar en giet af. Verhit de boter een koekenpan en bak de gnocchi een paar minuten totdat ze een klein beetje goudbruin worden.
  • Voeg de room aan de pan met ui toe en verwarm deze op laag vuur. Voeg daarna de kazen toe en roer zachtjes totdat je een mooie gladde saus krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Als de gnocchi mooi gebakken zijn kun je deze toevoegen aan de saus. Roer deze rustig door de saus en laat alles samen even goed samenkomen. Serveer je gnocchi met vierkazensaus meteen. Buon appetito!
Heb je dit recept gemaakt?Deel je foto met @foodhunting_italia of tag #foodhunting_italia!

Leave A Reply

Waardering