De echte spaghetti Cacio e pepe uit Rome

1.4K

Spaghetti Cacio e pepe is een van de bekendste en lekkerste klassiekers uit de Italiaanse keuken. Dit pastagerecht is ontzettend oud en komt van oorsprong uit Rome. Letterlijk vertaald betekent het gerecht Cacio e pepe “kaas en peper”. Kaas en peper zijn namelijk de twee belangrijkste ingrediënten van dit gerecht. We geven je vandaag dus het recept voor een echte spaghetti Cacio e pepe!

3 ingrediënten in cacio e pepe

De ingrediëntenlijst van cacio en pepe is kort maar krachtig, want deze bestaat uit slechts drie ingrediënten: pasta, pecorino romano kaas en zwarte peper. Pecorino romano, een schapenkaas met een karakteristieke zoute en hartige smaak, wordt lokaal geproduceerd en vormt de ruggengraat van dit gerecht.

De zwarte peper, vers gemalen, voegt een pikante kick toe die perfect contrasteert met de romige kaassaus.

De klassieke romige spaghetti Cacio e pepe uit Rome
De klassieke romige spaghetti Cacio e pepe uit Rome

Maak spaghetti Cacio e pepe met lange pasta

De keuze van de juiste pasta is bij dit gerecht belangrijk. Deze pasta met kaas en peper wordt traditioneel geserveerd met lange, dunne pasta zoals spaghetti, linguine, bucatini of tonnarelli.

Deze pastavormen zorgen dat de saus mooi er aan blijft plakken. Het is het lekkerste om de pasta “al dente” te koken, zodat je een beetje een stevige beet en textuur houdt. Wij maken het liefste een spaghetti Cacio e pepe.

Hoe maak je Cacio e pepe?

Hoewel pasta Cacio e pepe maar drie ingrediënten heeft, is het wel belangrijk dat je de kaassaus met aandacht maakt. Er zijn verschillende manieren om de kaassaus te maken.

Wij vinden het fijn om het als volgt te doen. Je zorgt dat je eerst de pecorino romano kaas fijn raspt in een kom. In een ander schaaltje maal je de zwarte peper. Als de pasta bijna klaar is, dan doe je de peper in een grote lage (hapjes)pan.

De peper laat je even opwarmen, zodat de geuren goed vrijkomen. Giet vervolgens een kopje pastawater bij de peper en laat het samen even pruttelen. Doe daarna de spaghetti in de pan bij de peper en meng goed door.

Intussen meng je een kopje pastawater met de pecorino romano, zodat je een kaasmengel krijgt. Als je dit gedaan hebt dan haal je de pan met spaghetti en peper van het vuur en meng je er de pecorino doorheen.

Als het goed is krijg je nu een hele mooie saus. Mocht het nodig zijn, dan kun je eventueel nog een klein beetje kookwater toevoegen en de pan nog even op het vuur zetten om iets op te warmen.

Inspiratie voor je diner

Ben je op zoek naar lekkere pastarecepten voor door de week? Kijk dan eens bij onze andere pastarecepten of deze blog over 5x snelle pasta’s voor door de week.

Maak je deze pasta voor een etentje? Kijk dan ook eens bij onze heerlijke antipasti en snacks en onze nagerechten, zoals deze heerlijke perentaart (torta di pere) of deze supermakkelijke affogato al caffè (ijskoffie).

Zelf een keer pasta maken?

Het is natuurlijk het makkelijk om voor dit pastagerecht gedroogde of verse pasta uit de supermarkt te gebruiken. Maar heb je wel eens overwogen om eigen verse pasta te maken met een pastamachine?

We hebben een basisrecept om zelf verse pasta te maken en we vertellen waar je aan moet denken als je een pastamachine wilt kopen.

De klassieke romige spaghetti Cacio e pepe uit Rome

De echte spaghetti Cacio e pepe uit Rome

Spaghetti Cacio e pepe is een van de bekendste en lekkerste klassiekers uit de Italiaanse keuken. Dit pastagerecht is ontzettend oud en komt van oorsprong uit Rome. Letterlijk vertaald betekent het gerecht Cacio e pepe "kaas en peper". Kaas en peper zijn namelijk de twee belangrijkste ingrediënten van dit gerecht. We geven je vandaag dus het recept voor een echte spaghetti Cacio e pepe!
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200-250 gram spaghetti
  • 150 gram pecorino romano kaas geraspt
  • 2,5 gram versgemalen zwarte peper of naar smaak
  • Zout voor het koken van de pasta

Instructies
 

  • Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een ruime hoeveelheid zout toe aan het kokende water.
  • Voeg de spaghetti toe aan het kokende water en kook deze tot het "al dente" is. Dit betekent dat de pasta stevig is maar nog wel een beetje bite heeft. Bewaar nog wat kookwater voordat je de pasta afgiet.
  • Zet een grote koekenpan op hapjespan op het vuur en voeg de zwarte peper toe. Laat de zwarte peper even mee verwarmen. Als de peper begint te geuren doe je er een kopje of soeplepel kookwater bij. Laat samen even pruttelen.
  • Als de pasta bijna klaar is, bereid je ook het kaasmengsel voor. Meng de geraspte pecorino romano kaas met een kopje kookwater (met een garde) stevig door tot een glad mengsel. Je krijgt een stevig mengsel.
  • Giet de pasta af als deze al dente is en voeg deze onmiddellijk toe aan de pan met peper. Meng de pasta en peper goed.
  • Als dit goed is gemengd haal je de koekenpan van het vuur. Roer er vervolgens met een houten lepel of spatel de kaas doorheen, totdat ook de kaas goed is gemengd. Als de pastasaus nog wat droog is, dan kun je nog een beetje pastawater toevoegen.
  • Schep op de borden en serveer! Buon appetito!
Trefwoord pasta
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close