Osso bucco alla Milanese – langzaam gegaarde kalfsschenkel met linguine en gremolata

Osso bucco alla Milanese

Gisteren hadden we gezellig de familie op bezoek. Omdat we met elkaar op pad gingen hadden we ’s geen tijd om te koken. Maar kom op, we hebben natuurlijk wel een reputatie hoog te houden als het om koken gaat! Afhaalchinees was dus geen optie. We hebben daarom ’s ochtends de gietijzeren LeCreusetpan uit de kast gehaald en een heerlijke Osso bucco alla Milanese (langzaam gegaarde kalfsschenkel) gemaakt. We hoefden het eten ’s avonds alleen nog maar op te warmen en er linguine bij te koken (traditioneel eet je dit gerecht met risotto).

Heb je zelf een flinke groep mensen te eten en wil je het diner al van tevoren bereiden, dan is de kalfs ossobucco een ideaal gerecht. Zie hier het recept.

Ingrediënten

(voor circa 6 personen)
  • 6 plakken kalfsschenkel
  • 2 eetlepels bloem
  • olijfolie
  • 250 gram uien, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, dunne plakjes
  • 2 blikjes tomatenblokjes, à 400 ml
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 250 ml witte wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • handje basilicumblaadjes, gescheurd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • schil van 1 citroen, geraspt
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt

Bereidingswijze

Doe de bloem met peper en zout in een plastic zak. Voeg steeds een plak ossobucco toe en schud tot de plak bedekt is met het bloemmengsel. Schud de overtollige bloem eraf. Herhaal dit totdat je alle plakken hebt gehad.

Verhit wat olijfolie in de braadpan en bak de plakken ossobucco tot ze goudbruin zijn.Dit moet je waarschijnlijk in twee of drie etappes doen, afhankelijk van de grote van je pan. Leg de kalfsschenkel even apart.

Bak de uien in de pan tot ze zacht worden en voeg dan de wortel en bleekselderij toe. Bak dit samen nog een paar minuten. Voeg vervolgens de bouillon, wijn, tomatenblokjes, tomatenpuree en basilicum toe. Nu kun je de plakken osso bucco in de pan doen. Zorg dat de plakken goed in het vocht liggen. Breng alle aan de kook en zet het vuur laag. Laat alles circa 1,5 tot 2 uur sudderen totdat het vlees botermals is. Als de saus wat dun is, haal het vlees er dan uit (even afdekken met alufolie) en kook de saus zonder deksel wat in. Je kunt ervoor kiezen om de kalfsschenkel als plak te serveren (zoals het eigenlijk hoort) of je kunt het vlees van het bot halen en in mooie stukken opdienen.

Maak vlak voordat je het eten gaat serveren de gremolata. Dit doe je door de citroen te raspen, de knoflook en peterselie fijn te hakken en door elkaar te roeren.

Kook de pasta al dente en giet de saus er overheen. Serveer de ossobucco bovenop de pasta en top het af met de gremolata.

Print pagina

1 reactie

Leave A Reply