Sunday roast is de traditionele zondagsmaaltijd in Groot-Brittannië waarbij familie en vrienden samen genieten van een goede maaltijd. Een uitgebreide maaltijd met, de naam doet het al vermoeden, een mooi stuk gebraden vlees. Hoewel het eten belangrijk is, gaat het vooral ook om de gezelligheid en het ontmoeten. Dat zouden we in Nederland nou ook wel eens vaker kunnen doen, dus voor mij meer dan reden genoeg om de Sunday roast te introduceren op Foodhunting. Deze keer: pork belly!
Pork belly (varkensbuik)
In de eerste editie van Sunday Roast begin ik maar meteen met de klassieker onder de klassiekers: porkbelly (varkensbuik in het Nederlands).
Tip: deze pork belly kun je fantastisch combineren met een Siciliaanse caponata. Een bijgerecht van gemarineerde iets zoetzure groente. Het lichtzure past ontzettend goed bij het vette van de varkensbuik.
Buon appetito!
Superzachte pork belly
Ingrediënten
- 1 bosje Tijm, grof gehakt
- 1 bosje Rozemarijn, grof gehakt
- 1 bosje Salie, grof gehakt
- 3 tenen Knoflook, geplet en grof gehakt
- 120 ml olijfolie (extra vergine)
- 1,3 kilo Varkensbuik (pork belly), met huid en zonder bot
- 0,5 fles Witte wijn
- Zeezout
- Peper
Instructies
- Haal de pork belly uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. We beginnen met een hoge temperatuur. Later verlagen we de temperatuur.
- Hak de kruiden en de knoflook grof voor de kruidenmarinade. Doe de kruiden, knoflook samen met de olijfolie in een blender en hak het fijn tot een mooi stevig groen mengsel.
- Snij de huid van de varkensbuik diagonaal in met een scherp mes. Draai de varkensbuik een kwartslag en herhaal dit, zodat je een mooi ruitpatroon in de huid krijgt. Snij niet te diep, zodat je het vlees niet raakt.
- Leg de pork belly met de huidkant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Wrijf met je handen de vleeskant in met het kruidenmengsel, zodat deze goed bedekt is.
- Draai de pork belly om en maak de huid droog met keukenrol. Bestrooi de bovenkant met een beetje zeezout, maar niet te veel.
- Plaats de varkensbuik in het midden van de oven en rooster deze ongeveer 50 minuten. De huid begint al een mooie goudbruine kleur te krijgen.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden Celsius en zet te timer op 60 minuten. Doe een flinke scheut wijn in de ovenschaal, maar zorg ervoor dat de huid droog blijft.
- Verlaag de oven temperatuur naar 100 graden en zet de timer op 60 minuten. Haal de pork belly uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie om te rusten. Zorg ervoor dat de huid niet ingepakt is, zodat deze lekker knapperig blijft.