Basisrecept voor echt Napolitaans pizzadeeg

30.2K

De afgelopen jaren zijn Leonie en ik regelmatig in Napels geweest. Meestal als begin en eindpunt van onze vakanties in het zuiden van Italië. Het beroemdste Napolitaans gerecht is natuurlijk de pizza. Als we in Napels zijn moeten we natuurlijk pizza eten. Vaste prik is voor ons een bezoek aan de bekende pizzarestaurants Sorbillo en L’Antica Pizzeria Da Michele. Nu kunnen we natuurlijk niet altijd naar Napels voor een Napolitaanse pizza, dus dan maken we ze zelf maar met echt Napolitaans pizzadeeg!

Twee soorten pizzabodems

Je hebt in Italië grofweg twee soorten pizza: de Romeinse pizza en de Napolitaanse pizza. De Romeinse pizza herken je aan een knapperige korst en een wat dikkere bodem. De Napolitaanse pizza kenmerkt zich met name door de hoge luchtige korst met dunne bodem. De Napolitaanse pizza lijkt qua vorm bovendien een beetje op de Vesuvius, de vulkaan waar Napels min of meer tegenaan ligt: een hoge rand met een rode krater (tomatensaus) in het midden.

Napolitaanse pizza: een serieuze zaak

De echte de Napolitaanse pizza is een hele serieuze zaak met zelfs een genootschap dat de naam en de kwaliteit bewaakt van de echte pizza uit Napels. De Associazione Verace Pizza Napoletana beoordeelt of restaurants en pizzaiolo’s voldoen aan de strenge eisen om het keurmerk te mogen voeren. Aan die eisen gaan wij natuurlijk nooit voldoen, al was het maar om de doodeenvoudige reden dat wij geen hout gestookte oven op ons Amsterdamse balkon hebben. We kunnen echter wel gevaarlijk dicht in de buurt komen met dit fantastische basisrecept voor echt Napolitaans pizzadeeg.

Geduld is een schone zaak

Vooraf wil ik je wel even waarschuwen: het maken van dit Napolitaanse pizzadeeg duurt ongeveer 36 uur. Deze tijd bestaat overigens vooral uit wachten, dus dat scheelt. Als je vanavond pizza wilt eten gaat het met dit recept niet lukken. Dan adviseer ik je het recept voor een tamelijk ultieme pizzabodem.

Napolitaans pizzadeeg - pizza uit Napels
Napolitaans pizzadeeg – pizza uit Napels

Pizzadeeg langzaam laten rijzen

Wat het pizzadeeg uit Napels zo anders maakt dan de Romeinse pizza’s is met name het rijsproces. Je maakt het deeg namelijk minimaal 36 uur van tevoren en laat het gedurende 20 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal dan flink in volume toenemen. Na deze 20 uur verdeel je het deeg in bollen en die zet je weg in de koelkast, zodat het deeg zich rustig weer verder kan ontwikkelen. Deze lange rijstijd zorgt voor een goede ontwikkeling van de gluten en geeft een fantastisch luchtig en smaakvol resultaat tijdens het bakken. Circa 1,5 uur voordat je pizza’s gaat bakken haal je bakjes met deeg uit de koeling om ze op kamertemperatuur te laten komen.

Het vormen van de pizza

Ook het vormen van de pizza is een vak apart en vergt wel enige oefening, maar is erg leuk om te doen en je wordt er snel beter in. Nu kan ik je heel omslachtig gaan uitleggen hoe je dit kunt doen, maar het filmpje How to stretch pizza dough’op Youtube van Städler Made legt heel mooi uit hoe dit werkt.

Pizzaoven

Thuis echte pizza's bakken met een Ferrari-rode pizzaoven
Thuis echte pizza’s bakken met een Ferrari-rode pizzaoven

Bij een Napolitaanse pizza is het belangrijk dat je beschikt over een goede hete oven. Op deze manier krijg je die mooie dikke luchtige korst. Helaas kunnen de meeste ovens thuis maar tot ongeveer 250 graden en dat is eigenlijk niet heet genoeg.

En dan ga je toch weer zitten twijfelen of je niet toch niet zo’n mooie Ferrari-rode pizzaoven zult aanschaffen. De temperatuur in zo’n oven komt uit rond de 400 graden i.p.v. 250 graden in een normale oven. Het resultaat met dit deeg in zo’n echte pizzaoven wordt natuurlijk veel en veel beter. Hoe lekker en leuk zou dat zijn om in 6 minuten pizza’s te bakken voor je familie en vrienden?!

Fantastisch resultaat

Ik maakte verschillende soorten pizza’s met dit deeg en de reacties waren zeer positief. En eerlijk gezegd was ik zelf ook meer dan tevreden. Ik durf te stellen dat je met dit basisrecept voor Napolitaans pizzadeeg, een goede oven en een lekkere topping een klein beetje Napels naar Nederland kunt halen. Buon appetito!

3.91 van 31 stemmen

Napolitaans pizzadeeg

Met dit recept maak je echte Napolitaanse pizza's in je eigen oven. Het deeg laat je minimaal 36 uur rijzen voor een fantastisch effect.
Porties 2 personen
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 1 dag 12 uur
Totale tijd 1 dag 12 uur 15 minuten

Equipment

 • Afsluitbare doos
 • Beslagkom
 • Afsluitbare bakjes (bijvoorbeeld die van de Chinees)

Ingrediënten

 • 460 gram bloem Liefst "00" bloem voor pizza
 • 13 gram fijn zeezout
 • 1 gram instant gist
 • 275 ml water

Instructies

 • Doe de bloem, gist in de beslagkom en mix door elkaar. Voeg het water toe aan de bloem en roer goed door totdat je niet meer kunt roeren. Kneed vanaf dat moment het deeg met je handen tot alle bloem opgenomen is. Voeg dan het zout toe. Het is deeg is klaar als je een mooi soepel deeg hebt dat niet aan je handen blijft plakken.
 • Vet de afsluitbare bak in met een beetje olijfolie zodat het deeg straks makkelijk loslaat. Doe het deeg in de bak en sluit af met het deksel. Laat het deeg nu circa 20 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal flink in volume toenemen.
 • Strooi wat bloem op het aanrecht en stort het gerezen deeg op je werkblad. Verdeel het deeg in twee bollen (of meer als je het recept voor meer pizza's maakt). Doe de bollen elk in een afsluitbaar bakje en zet voor minstens 12-16 uur in de koelkast. Het deeg zal zich nog steeds langzaam ontwikkelen voor een nog betere smaak.
 • Haal de bakjes twee uur voordat je pizza's gaat bakken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Je deeg is nu klaar voor gebruik voor je favoriete pizza recept. Je bakt de pizza's in een zo heet mogelijke oven, maar minimaal op 250 graden. Afhankelijk van de temperatuur en het type oven is je pizza tussen 5 en 15 minuten klaar. Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bakken, oven, pizza
Niveau: Makkelijk

Join the Conversation

 1. 3 sterren
  Hoi,

  Leuk receptje. Bij stap 1 gaat het niet goed ben ik bang. “Doe de bloem, gist en zout in de beslagkom en mix door elkaar.”. Zodra je gist met zout gaat mengen, zullen de gistcellen kapot gaan.

  De juiste stappen voor een Napolitaanse pizza is water, zout hierin oplossen (tot het helemaal opgelost is). 10% van je bloem toevoegen, daarna het gist en dan verder de bloem toevoegen tot een deeg :). Zo komt het zout nooit in aanraking met je gist. Verder leuk receptje en heerlijk zo naar Italie! Krijg nu al zin in de zomer.

  Smakelijke groetjes Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close