Pasta met gefrituurde aubergine en tomatensaus

739

De afgelopen week stond de Etna, de meest actieve vulkaan van Europa, weer eens in vuur en vlam. Jaren geleden, toen wij op de flanken van de Etna logeerden, zagen we Etna elke dag een sliert witte rook uitblazen. Schijnt volkomen normaal te zijn, maar wij vonden het toch wel gek zo’n actieve vulkaan als buurman. En ja, als we aan Sicilië denken, dan denken we vaak aan het heerlijke eten. En in dit geval dachten we opeens aan pasta met aubergine. Daarom maken we deze keer een op de pasta alla Norma geïnspireerde pasta met gefrituurde aubergine en tomatensaus.

Pasta met aubergine

In tegenstelling tot de rest van Italië kom je de aubergine veelvuldig tegen in de gerechten van Sicilië. Dat is niet zo vreemd, want vanwege de strategische locatie is het eiland de afgelopen eeuwen overheerst door vele volken, waaronder door de Grieken, de Romein, Arabieren en Noormannen. Ieder van deze overheersers liet hun sporen na. Zowel op cultureel en architectonisch vlak, maar ook op het gebied van de keuken. Het waren de Arabieren die de aubergine introduceerden op het eiland.

Alla Norma

Naast melanzane parmigiana is het bekendste Siciliaanse gerecht met aubergine is de pasta alla Norma. Deze pasta is vernoemd naar de opera Norma van Bellini. Het gerecht bestaat uit aubergine, tomatensaus en ricotta salata. Op Sicilië aten wij dit gerecht zelfs een keer in de vorm van een vulkaan: een bergje pasta met daaroverheen dunne plakken gebakken aubergine en daar overheen de tomatensaus en ricotta als vloeibare lava. Zo gek gaan we het vandaag niet maken, maar we raakten door de uitbarsting van de Etna wel geïnspireerd om een heerlijke pasta te maken met gebakken aubergine.

Pasta met gefrituurde aubergines met tomatensaus
Pasta met gefrituurde aubergines met tomatensaus

Pasta met gefrituurde aubergine en tomatensaus

Het is dus deze pasta met gebakken aubergine en tomatensaus geworden. Het is wel belangrijk dat je aubergineblokjes een tijdje met zout laat staan, daarna in een vergiet daarna goed afspoelt met water en vervolgens goed droogmaakt met een schone theedoek. Dit zorgt ervoor dat een deel van het vocht uit de aubergine loopt en deze zich bij het bakken niet gaat volzuigen met olie. Je kunt dit gerecht met allerlei soorten pasta maken, maar we adviseren je een wat dikkere pasta te nemen waar de saus goed aan kan blijven plakken.

Buon appetito!

No ratings yet

Pasta met gefrituurde aubergine en tomatensaus

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min

Equipment

  • Keukenthermometer
  • Pan met dikke bodem om in te frituren

Ingrediënten

  • 2 kleine aubergines of 1 grote
  • zout
  • bloem
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook doormidden gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 2 eetlepels gesneden peterselie
  • scheutje rodewijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • snuf chilipeper
  • 250 gram korte pasta bijvoorbeeld rigatoni of fusilli
  • vers geraspte parmezaan

Instructies

  • Snij de aubergines in blokjes van 1 bij 1 cm, bestrooi met flink wat zout (je spoelt het later af dus voor de smaak maakt het niet uit) en zet ze weg in een vergiet met iets zwaar op de aubergines, zoals een vijzel. Er komt veel vocht uit de aubergines dus zorg dat ze goed kunnen uitlekken in de gootsteen of met een bord eronder.
  • Laat 1 tot 2 uur staan. Als je minder tijd hebt kun je het ook korter laten uitlekken maar zorg voor tenminste 30 minuten.
  • Spoel de aubergines af en leg ze te drogen op een theedoek.
  • Doe de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem, zodat de hele bodem onder de olie staat. Verwarm tot 180 graden. (Als je de aubergine niet wil frituren, kun je blokjes aubergine ook in een beetje olie goudbruin bakken zonder ze in de bloem te paneren.)
  • Doe een handje bloem in een kom, en schud de aubergine in delen door de bloem. Haal de aubergines uit het bloem en tik het overtollige bloem eraf.
  • Frituur de aubergines in in de olie, totdat ze goudbruin zijn. Waarschijnlijk moet je dit ook in etappes doen.
  • Voor de saus, verwarm de olijfolie op medium vuur met de knoflook en chilipeper. Als de knoflook bruin kleurt aan beide kanten, haal je het eruit. Gooi de knoflook weg.
  • Voeg het blik tomaten toe, en laat zachtjes pruttelen. Voor een stevig ingekookte saus, kun je de saus 15 tot 20 minuten zachtjes laten pruttelen. Voeg aan het eind de gehakte peterselie, een schepje suiker, een scheutje rodewijnazijn en zout en peper naar smaak toe.
  • Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de pasta af en doe het met de aubergines bij de tomatensaus. Schep alles door elkaar op een zacht vuur, tot de saus samenkomt.
  • Serveer met parmezaanse kaas naar wens. Buon appetito!

Notities

Dit gerecht is geïnspireerd op een recept van HelloFresh.
Auteur: Arnoud
Gang: pasta
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, pasta, Sicilië
Niveau: Makkelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close