Romige venkelrisotto met een beetje pit

Hoewel we vaak naar Italië afreizen en daar van de Italiaanse keuken genieten bestellen we eigenlijk nooit risotto. Waarschijnlijk komt het omdat er eigenlijk altijd iets anders op de kaart staat dat ik nog liever wil proberen. En misschien ook vanwege het idee dat ik het thuis ook kan maken. Echter, thuis maken we niet zo vaak risotto. Totaal onterecht natuurlijk, vandaar dat we de komende tijd een paar lekkere recepten voor risotto voor jullie online zetten. We beginnen meteen met een venkelrisotto die tot onze favorieten behoort.

Venkelrisotto met een beetje pit
Venkelrisotto met een beetje pit

Verschillende soorten risottorijst

Wij maken thuis niet zo vaak risotto omdat het gevoelsmatig lang duurt en dat je constant moet roeren. Dat is ook wel zo, maar het resultaat is er dan ook naar. Een goede romige risotto met de juiste gaarheid is namelijk onweerstaanbaar. Een van de belangrijkste succesfactoren van een  goed gelukte risotto is de rijst die je gebruikt. De ene risottorijst is de andere namelijk niet. Bezuinig dus niet op je rijst.

De beste risottorijst komt uit het noorden van Italië. De bekendste (en beste) soorten zijn de carnaroli, de arborio en de vialone nano. Zelf gebruiken we normaal gesproken meestal een goede kwaliteit arborio rijst. Arborio rijst neemt namelijk wat minder vocht op en laat het zetmeel goed los. Dit zorgt voor de een romige en een wat plakkerige textuur. De carnaroli en vialone nano rijstsoorten zijn nog wat exclusiever. Deze soorten nemen meer vocht op dan de arborio en daardoor levert het een wat drogere risotto op. Met name de carnaroli wordt veel in goede Italiaanse restaurants gebruikt.

Je merkt echt het verschil tussen een eenvoudige risottorijst uit de supermarkt of een betere die je bijvoorbeeld in een delicatessenwinkel koopt. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan dus een wat betere risottorijst op de kop te tikken. Dit gaat het verschil maken tussen een goed gelukte risotto en een vervelende bezigheid.

Venkelrisotto met een beetje pit
Venkelrisotto met een beetje pit

Venkelrisotto met een klein beetje pit

Een van onze all-time favourite risotto’s is de venkelrisotto met een scheutje wodka. Deze risotto is lekker fris met een klein beetje pit en romigheid. Dit gerecht is heerlijk in de lente en zomer. Uiteraard proef je de wodka niet echt in de risotto, maar proef je het wel als het er niet in zit. Je kunt deze risotto maken als hoofdgerecht, maar is door de mooie smaken ook heel geschikt als voorgerecht bij een diner met familie en vrienden.

Buon appetito!

Romige venkelrisotto met een beetje pit

Een van onze all-time favourite risotto’s is de venkelrisotto met een scheutje wodka. Deze risotto is lekker fris met een klein beetje pit en romigheid. Dit gerecht is heerlijk in de lente en zomer.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd50 min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: hoofdgerecht, pasta, vegetarisch
Porties: 2 personen
Pin recept!

Ingrediënten

  • 1 prei of 2 kleine uien
  • 1 teen knoflook geperst
  • half wijnglas wodka
  • 1 citroen alleen het sap heb je nodig
  • 4 stuks steranijs
  • chilivlokken naar smaak
  • 50 gram boter
  • scheut olijfolie
  • 250 gram risotto rijst
  • 2 grote venkels met groen
  • 1 glas witte wijn
  • 80 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 1,2 liter groentenbouillon

Instructies

  • Verwarm 40 gram boter met de olijfolie (2 eetlepels) en laat de prei hier 10 minuten in sudderen. Maak intussen een mengsel van de wodka, het groen van de venkel en de citroen.
  • Voeg na een paar minuten de fijngesneden venkel, chillivlokken, knoflook en steranijs toe. Laat dit heel even mee sudderen.
  • Voeg dan de risotto rijst toe met de witte wijn. Als de wijn is opgenomen maar de rijstkorrels nog wel glanzen voeg je een soeplepel bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Je hebt ongeveer een liter bouillon nodig, misschien iets meer.
  • Als de risotto bijna gaar is voeg je de kaas toe en het wodka mengsel met citroen en venkelgroen. Zet het vuur uit en meng de resterende boter door de risotto. Laat 10 minuten rusten en serveer.
koken & tafelen algemeen

Leave A Reply