We waren recent een aantal dagen op reis in Toscane. Een van de lekkerste gerechten die we daar aten was de pici all’aglione. Deze pasta all’aglione is een typisch Toscaans gerecht met knoflook en tomatensaus dat je buiten Toscane niet vaak op de menukaart ziet staan en we in Nederland niet echt kennen. Je vindt pici niet in de supermarkt, maar je maakt de pici pasta heel eenvoudig zelf!
Pasta all’aglione is cucina povera
Pasta all’aglione is een perfect voorbeeld van de cucina povera uit Toscane, de “arme keuken” die draait om eenvoudige, pure ingrediënten en maximale smaak met minimale middelen. Dit traditionele gerecht combineert handgerolde pici met een saus van tomaten, olijfolie en aglione (een knoflooksoort die lokaal wordt geteeld). Zonder vlees, kaas of luxe toevoegingen is pici all’aglione een mooi voorbeeld van Toscaanse cucina povera.
Tip: bekijk ook het recept voor de Toscaanse broodsalade Panzanella

Wat is pici pasta?
Pici is een traditionele, handgerolde pastasoort uit de Toscaanse regio van Italië, met name afkomstig uit de provincie Siena. Deze dikke, stevige slierten lijken op een rustiekere versie van spaghetti, maar zijn grover en onregelmatiger van vorm. Pici wordt gemaakt van slechts een paar ingrediënten: bloem, water en een beetje olijfolie. In deze pasta zit dus geen ei, zoals bij de meeste verse pastasoorten. De structuur van pici maakt hem ideaal om rijke, robuuste sauzen vast te houden, zoals de klassieke pasta all’aglione of een pasta met wildragù (pasta al cinghiale). Heb je geen zin of tijd om zelf pici pasta te maken? Lees dan hieronder verder voor goede snelle alternatieven.

Verschil tussen aglione en aglio (knoflook)
Aglione is een oude knoflookvariëteit uit de Val di Chiana in Toscane, bekend om zijn milde, zachte smaak en opvallend grote bollen – soms tot wel 800 gram per stuk. In tegenstelling tot gewone knoflook is aglione minder scherp en beter verteerbaar, wat hem ideaal maakt voor het klassieke gerecht pici all’aglione. Hoewel echte aglione moeilijk te vinden is buiten Italië, kun je in het recept gewone knoflook gebruiken als alternatief. Gebruik dan iets minder en laat de knoflook langzaam garen op lage temperatuur om de scherpe smaak te verzachten en zo dichter bij het zachte aroma van aglione te komen.
Alternatieven voor pici pasta
Het allerlekkerste is pici pasta bij deze pasta all’aglione, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je daar niet altijd tijd voor of zin in hebt. Je kunt voor deze pasta all’Aglione ook prima andere pastasoorten gebruiken. We raden je wel aan om lange pasta te nemen, zoals bijvoorbeeld verse spaghetti of verse tagliatelle van de supermarkt. Hou dan natuurlijk de kooktijden aan van deze pastasoorten.
Pasta all’aglione uit Toscane
Benodigdheden
Ingrediënten
Voor de pici (verse pasta)
- 200 gram bloem
- 100 ml 100 ml lauwwarm water
- 1 el olijfolie
- snufje zout
Voor de aglione-saus
- 5 teentjes knoflook in dunne plakjes
- 400 gram tomatenblokjes uit blik of gepelde tomaten
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- snufje chilivlokken
- zout en naar smaak
- Parmezaanse kaas optioneel voor over de pasta
Instructies
Pici maken
- Meng de bloem met een snufje zout.
- Voeg olijfolie en beetje bij beetje het lauwwarme water toe tot een soepel deeg ontstaat.
- Kneed 10 minuten en laat 20–30 minuten rusten onder een vochtige doek.
- Rol het deeg uit tot dunne langwerpige plaat en snij vervolgens dunne ongelijkmatige slierten (iets dikker dan spaghetti) van +- 15 à 20 cm per stuk
- Laat de pici rusten op een bebloemd oppervlak terwijl je de saus maakt.
Aglione-saus bereiden
- Pel en snijd de knoflook in plakjes (niet persen).
- Verhit de olijfolie op lage temperatuur in een koekenpan en laat de knoflook zachtjes garen tot hij geurig is, zonder te kleuren.
- Voeg de tomatenblokjes en het snufje chilivlokken toe en laat de saus 15–20 minuten sudderen.
- Breng op smaak met zout en eventueel nog wat extra chili.
- Pureer de saus in de pan met een staafmixer, zodat je een mooie egale saus krijgt. Laat de saus op een laag pitje staan terwijl je de pasta kookt.
Pici koken en serveren
- Kook de pici in ruim gezouten water, 3–5 minuten tot beetgaar.
- Giet af en meng de pici direct met de saus in de pan. Laat nog 1 minuut samen trekken, zodat de saus en pasta goed samenkomen. Serveer direct, eventueel met wat Parmezaanse kaas! Buon appetito!