Pasta al ragù, beter bekend als pasta Bolognese, is een van de meest bekende gerechten uit de Italiaanse keuken. Hoewel veel mensen het gerecht associëren met een snelle tomatensaus met gehakt, is de traditionele versie uit Bologna een langzaam gegaarde saus met een diepe, rijke smaak. Dit gerecht draait om geduld, balans en kwaliteit van ingrediënten. Niet geschikt al snelle pasta door de week, maar de perfecte pasta voor als je eters hebt!
De basis van een goede ragù
Een authentieke ragù begint met een sofrito: een combinatie van ui, wortel en bleekselderij, zachtjes gebakken in olijfolie of boter. Deze basis geeft de saus een hartige diepte. Vervolgens wordt rundergehakt, aangevuld met pancetta, toegevoegd en op laag vuur gebakken tot het mooi bruin is. Witte wijn helpt bij het ontvetten en voegt een subtiele zuurheid toe.

Tomaten en langzaam garen
In tegenstelling tot veel varianten bevat een traditionele ragù minder tomaat dan vaak wordt gedacht. Een scheutje passata, polpa of zelfgemaakte tomatensaus geeft voldoende tomatensmaak, zonder de saus te overheersen. De sleutel tot een goede ragù is lang en langzaam sudderen. Minstens twee uur, maar hoe langer, hoe beter. Dit zorgt ervoor dat de smaken zich optimaal ontwikkelen.
Welke pasta gebruik je voor pasta Bolognese?
Hoewel spaghetti Bolognese wereldwijd populair is, gebruiken Italianen liever tagliatelle. De brede lintpasta houdt de dikke saus beter vast dan dunne spaghetti. Andere goede keuzes zijn pappardelle of fettuccine. Verse pasta is ideaal, maar een stevige gedroogde variant werkt ook goed.

Afwerking van je pasta al ragù
In de klassieke versie van de pasta Bolognese gaat er aan het einde een scheutje melk door heen. Dit is om de saus wat zachter te maken en rondt de smaken af. In de meer moderne versie van de pasta al ragù wordt de melk vaak weggelaten. Het is dus net wat je lekker vindt. Serveer de pasta met een bescheiden hoeveelheid Parmigiano Reggiano, vers geraspt voor de beste smaak. Vermijd kant-en-klare kaas uit een potje, want deze mist de complexiteit die een goede Parmezaan toevoegt.
Geduld voor de perfecte pasta Bolognese
Voor een perfecte ragù heb je geduld nodig. Laat je saus minimaal 2 uur pruttelen, maar langer is nog beter. Als de saus wat dik wordt, dan voeg je steeds wat runderbouillon van goede kwaliteit toe.
Pasta Bolognese: de klassieke pasta al ragù
Benodigdheden
Ingrediënten
- 400 gram tagliatelle of pappardelle
- 300 gram rundergehakt
- 100 gram pancetta (of spekblokjes) fijngehakt met een groot mes
- 50 gram ui fijngehakt
- 50 gram wortel kleine blokjes
- 50 gram bleekselderij kleine blokjes
- 2 eetlepels olijfolie of boter
- 1 glas witte wijn rode wijn kan ook
- 400 gram passata of polpa uit blik
- 250 ml runderbouillon
- 1 laurierblad
- zout en peper naar smaak
- 250 ml volle melk optioneel
- verse Parmigiano Reggiano geraspt
Instructies
- Verhit olijfolie of boter in een pan en bak ui, wortel en bleekselderij op laag vuur tot ze zacht zijn.
- Voeg de pancetta toe en bak kort mee. Doe daarna het rundergehakt erbij en bak tot het mooi bruin is.
- Schenk de wijn erbij en laat verdampen. Doe dan de tomaten en laurierblad in de pan. Laat de saus met het deksel half op de pan op laag vuur minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Als de saus te dik wordt, voeg dan af en toe een beetje bouillon toe.
- Optioneel: Voeg in de laatste 30 minuten de melk toe.
- Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng met de saus.
- Bestrooi met vers geraspte Parmezaanse kaas en serveer. Buon appetito!
De lekkerste saus dat ik ooit gemaakt heb !! jaren pasta verkocht en bijna dagelijks gegeten als vrijgezel….net dit recept gevonden….dit is al voor 300% mijn favoriet geworden….enkel tijd voor maken maar is meer dan de moeite waard !!!
Wat ontzettend leuk om te horen dat de Bolognese saus zo goed bevalt. Wij zijn er ook echt dol op en willen niet meer anders 🙂