Als je in Italië van een aperitivo of een bord met antipasti hebt genoten, dan bestaat de kans dat je wel eens frittelle hebt gegeten. Dit zijn gefrituurde deegballetjes met allerlei soorten vulling. Niet zo bekend bij ons, maar wel heerlijk als borrelhapje of je Italiaanse antipasti plank. We geven je het recept voor frittelle met andijvie en olijven.
Hartige frittelle maken
De herkomst van hartige fritelle is moeilijk tot één plek terug te brengen. De oorsprong van frittelle is als eenvoudig boerengerecht. Deze gefrituurde deegballetjes zijn een vaste waarde in talloze regionale keukens, van het noorden van Italië tot aan de hak van de laars. Ze zijn krokant van buiten, zacht van binnen en meestal gevuld met iets lekkers dat voorhanden is.
Bepaal je eigen vulling
Wat hartige frittelle zo bijzonder maakt, is hun veelzijdigheid. Het beslag is de basis waaraan je smaken kunt toevoegen die passen bij het seizoen of wat je in huis hebt. Kaas, uien, gedroogde tomaat, pancetta, olijven, linzen, spinazie of courgette – bijna alles wat kleur en smaak geeft, kan erin.
Frittelle met andijvie en olijven
Wij kiezen ervoor om fritelle met andijvie te maken, want dat hebben we nu lekker in huis. Andijvie (scarola in het Italiaans) vormt met haar licht bittere toon een goede combinatie met zwarte olijven en het verse warme deeg. De Parmezaanse kaas zorgt voor wat extra pit. Wij serveren ze meetal als onderdeel van onze plank met antipasti.

Deegballetjes frituren
De Italiaanse deegballetjes bak je het liefst in olie die goed heet is (ongeveer 170 à 180 graden), zodat ze snel goudbruin worden en niet veel vet opnemen. Op deze manier krijg je een knapperige buitenkant en luchtige binnenkant. Gebruik een neutrale olie die je goed kunt verhitten, zoals zonnebloemolie (gebruik geen olijfolie). Laat de balletjes na het frituren uitlekken op keukenpapier.
Kun je frittelle van te voren maken?
Wat hun houdbaarheid betreft: frittelle zijn op hun best direct na het bakken. Dan zijn ze warm, krokant en vol smaak. Eenmaal afgekoeld verliezen ze snel hun textuur en veel smaak. Het beslag kun je wel al eerder maken, maar frituren doe je het best op het laatste moment.
Heb je de frituurpan toch aan? Kijk dan ook eens bij ons recept voor gefrituurde salieblaadjes en gefrituurde groente.
Frittelle met andijvie en olijven
Ingrediënten
- 250 gram andijvie gewassen en in dunne reepjes gesneden
- 100 gram zwarte olijven zonder pit in dunne plakjes
- 25 gram kappertjes afgespoeld
- 50 gram Parmigiano Reggiano geraspt
- 2 teentjes knoflook
- 3 eieren
- 1 theelepel baking soda of bakpoeder
- 75 gram bloem
- zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de knoflook op laag vuur. Zodra deze goudgeel is, verwijder je de teentjes. Voeg de andijvie toe en stoof op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt en de groente licht geroosterd is. Laat iets afkoelen.
- Doe de gestoofde andijvie in een grote kom. Voeg de olijven, kappertjes en geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng goed.
- Klop in een aparte kom de eieren los met de bloem en baking soda (gezeefd). Voeg dit mengsel toe aan de andijvie en roer tot een samenhangend beslag.
- Verhit de olie tot 180°C. Schep met een eetlepel kleine porties van het mengsel in de olie. Frituur 2 minuten per kant, tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de frittelle direct Ze zijn het lekkerst direct uit de pan!