Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus

6.5K

Polpette di pane al sugo

In Italië is een goede maaltijd niet compleet zonder dat je start met een tafel vol met overheerlijke antipasti. Antipasti is de verzamelnaam van allerlei kleine hapjes en gerechtjes die je met de hele tafel deelt. Een gerechtje noem je een antipasto (enkelvoud). Vaak bestaat de antipasti uit lekkere vleeswaren, vis , brood, kaas, ingelegde groente en olijven. Hoewel wij geen fan zijn van het populaire shared dining, kun je ons voor een tafel vol antipasti ons gerust wakker maken. Vandaag het recept voor gefrituurde broodballetjes in tomatensaus.

Polpette di pane al sugo
Polpette di pane al sugo

Gefrituurde broodballetjes

Als wij vrienden op bezoek hebben en we Italiaans koken dan zorgen we er daarom altijd voor dat we met lekkere antipasti beginnen. Mooi glaasje wijn erbij en de avond kan al haast niet meer mislukken. Onlangs maakten we voor vrienden hele simpele, maar ontzettend lekkere gefrituurde broodballetjes in tomatensaus: polpette di pane al sugo. Dit gerecht komt van oorsprong uit het zuiden van Italië (Puglia en Basilicata). Vorig jaar leerden we dit gerechtje maken tijdens onze taal- en cultuurcursus in het Zuid-Italiaanse Matera.

De polpette di pane kun je heel goed van tevoren maken. Juist als je ze een paar uur laat liggen in de tomatensaus trekken de smaken extra goed door. Gebruik voor de tomatensaus het liefste de smaakvolle San Marzano tomaten uit blik.

Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus - Polpette di pane al sugo

Gefrituurde broodballetjes in tomatensaus

Dit is een antipasti recept voor simpele, maar ontzettend lekkere gefrituurde broodballetjes in tomatensaus: polpette di pane. Dit gerecht komt van oorsprong uit het zuiden van Italië (Puglia en Basilicata).
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de balletjes

  • 200 gram droog wit broodkruim (of van oud wit brood zonder korst, of met panko broodkruim)
  • 40 gram Pecorino geraspt
  • 40 gram Parmigiano geraspt
  • 200 ml melk zoveel als nodig
  • 1 ei
  • 2 eetlepels peterselie gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • scheutje olijfolie (extra vergine)

Voor de saus

  • 1 blik San Marzano tomaten (gepelde hele tomaten uit blik)
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 eetlepels peterselie
  • scheut olijfolie (extra vergine)
  • Peper en zout naar smaak

Instructies
 

Voor de balletjes

  • Meng het broodkruim met de melk en de andere ingrediënten voor de balletjes. Kneed alles goed door elkaar. Als de balletjes te droog zijn, voeg dan nog wat melk toe. Is het mengsel wat te vochtig, voeg dan nog wat broodkruim toe.
  • Draai mooie balletjes van het mengsel ter grote van een kleine bitterbal.
  • Verwarm een flinke laag ollie in een pannetje en bak/frituur de balletjes goudbruin. Laat de balletjes even uitlekken

Voor de saus

  • Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de tomaten uit blik, de knoflook en de peterselie toe. Breng aan de kook en laat het een aantal minuten op middelhoog vuur pruttelen. De saus is klaar als het lekker is ingekookt. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Doe de tomatensaus in een schaal en voeg de broodballetjes toe. Zorg dat de balletjes helemaal bedekt zijn onder de saus. Dien direct op of laat nog even staan om de smaken verder door te laten trekken.
  • Buon appetito!
Trefwoord basilicata, cucina povera, puglia, vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close