Giardiniera – ingemaakte groente in zoetzuur op Italiaanse wijze

1.5K

In de zomer is er een overvloed aan heerlijke verse groenten. Zeker als je een eigen moestuin hebt met groente is de kans groot dat je niet alle groente op krijgt. Je kunt groente natuurlijk altijd weggeven, maar je kunt de verse groente ook zelf inmaken voor gebruik in de herfst en de winter.

In Italië maken ze verse groente vaak in zoetzuur in (oftewel agrodolce). Ingemaakte groente in zoetzuur noemen ze in Italië Giardiniera. Deze keer geven je we daarom het recept en tips voor ingemaakte groente op Italiaanse wijze: Giardiniera!

Gardiniera: ingemaakte groente van de tuin

De naam Giardiniera komt van het Italiaanse woord voor tuin giardino. Het gerecht bestaat dus uit een mix van verse groente van de tuin in een zoetzuur mengsel van witte wijn, azijn, suiker en zout.

Je kunt voor de Giardiniera zelf bepalen welke groente je wilt gebruiken en in welke verhoudingen. Je maakt immers in wat er van de tuin komt. Traditioneel gaat er eigenlijk altijd wel paprika, ui, bleekselderij, bloemkool, boontjes en wortels in.

Het is lekker om te mixen en te zorgen voor een beetje gelijkmatige verhouding van alle groenten.

Giardiniera - groente ingemaakt in zoetzuur op Italiaanse wijze
Giardiniera – groente ingemaakt in zoetzuur op Italiaanse wijze

Inmaken in zoetzuur als conservering

Vroeger was het natuurlijk niet mogelijk om alle groente die in de zomer van de tuin kwam in te vriezen voor een later moment. Daarom maken is inmaken van groente een traditionele manier om groente te conserveren.

Je kunt op verschillende manieren groente inmaken, maar eigenlijk is in zoetzuur wel de lekkerste. Door de groenten kort te koken en daarna in te maken in zoetzuur blijft alles nog maanden goed. Bovendien zorgt het inmaken voor een hele nieuwe smaaksensatie.

Je wacht het beste een paar weken met het openen van het eerste potje. Zo kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Na het openen van een potje Giardiniera blijft het nog enkele dagen goed in de koelkast.

Tip: maak de Giardiniera in kleine potjes in, zodat je niets weg hoeft te gooien als je het niet op krijgt.

Ingemaakte groente bij de borrel

De Giardiniera is heerlijk als snack bij de borrel en dus als een van de hapjes op je Italiaanse borrelplank. De ingemaakte groente is ook fantastisch op een broodje of door een salade.

Steriliseren van potten voor agrodolce

Het is bij inmaken heel belangrijk dat je schoon te werk gaat. Anders is de kans groot dat je over een paar maanden erachter komt dat er schimmel in je potten zit. Dat wil je natuurlijk niet. We vertellen in deze blog over inmaken hoe je potten steriliseert.

Giardiniera - groente ingemaakt in zoetzuur op Italiaanse wijze

Giardiniera – ingemaakte zoetzure groente op Italiaanse wijze

Nog geen beoordeling
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 potten

Equipment

 • 6 Potten Gesteriliseerd

Ingrediënten
  

 • 1500 gram groenten naar keuze Bijvoorbeeld bloemkool, wortelen, venkel, paprika, selderij, rode ui, groene bonen
 • 750 ml witte wijnazijn of gewone azijn
 • 750 ml droge witte wijn
 • 5 laurierblaadjes
 • 100 gram zout
 • 100 gram suiker
 • 1 kopje olijfolie
 • Verse kruiden Zoals tijm, rozemarijn en oregano (optioneel)

Instructies
 

 • Steriliseer de potten de deksels door deze 5 minuten te koken in een pan met kokend water. Laat de potten en deksels op de kop uitlekken op een schone theedoek tot gebruik.
 • Maak alle groenten schoon en snij alles in kleine stukjes of reepjes. Zorg ervoor dat de groenten gelijkmatig gesneden zijn, zodat ze straks gelijkmatig inmaken en je niet grote en kleine stukken hebt.
 • Breng intussen de wijn, azijn, laurierblaadjes, suiker en zout samen aan de kook
 • Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur laag en voeg je de harde/stevige soorten groenten (zoals bloemkool, wortels en sperzieboontjes) toe aan de pan en laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
 • Voeg daarna ook de zachtere groenten toe (zoals de paprika, selderij en ui) en kook deze 3 minuten mee. Terwijl de groenten zachtjes koken, kun je verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano toevoegen voor extra smaak. Pas de hoeveelheid kruiden naar smaak aan.
 • Zorg dat groenten enigszins zacht zijn, maar nog wel een lekkere bite hebben. Als de groente nog te hard is, kook de groenten dan iets langer.
 • Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Verdeel direct de hete giardiniera over de gesteriliseerde potjes en sluit af met een deksel. Zet de potten vervolgens op de kop op een theedoek.
 • Als de giardiniera is afgekoeld kun je de potten omdraaien en op een donkere koele plek bewaren tot gebruik. De giardiniera kan enkele maanden worden bewaard.
Trefwoord groente, inmaken, zoetzuur
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close