Snelle dip van cannellinibonen met citroen en peterselie

4.3K

Wanneer wij een feestje geven maken we meestal zelf een aantal lekkere dips. Veel lekkerder dan kant-en-klare smeersels uit de supermarkt en bovendien veel goedkoper en zo klaar. Een van onze favoriete Italiaanse dips is deze heerlijke snelle dip van cannellinibonen met citroen en peterselie. Met deze Italiaanse dip van cannellini bonen steel je de show tijdens je borrel of diner.

Bonenpuree met cannellinibonen

Voor deze dip gebruiken we cannellinibonen. Grote kans dat je daar nog nooit van gehoord hebt of dat je ze niet kunt vinden in de supermarkt. In Italië zijn ze heel gewoon, maar hier vind je ze helaas niet overal. De cannellinibonen worden vaak gebruikt in de Italiaanse keuken, vooral in traditionele gerechten zoals minestrone-soep, pasta e fagioli (pasta en bonensoep), en in stoofschotels. En de bonen zijn dus geweldig als basis voor spreads en dips, zoals hummus-achtige purees.

Echter kun je ze als je een beetje zoekt echt wel (online) vinden. Zelf vond ik ze bij de lokale groenteboer.

Zelfgemaakte cannellinibonen dip met peterselie en citroen
Cannellini bonenpuree met peterselie en citroen

Wat zijn cannelinibonen?

Cannellinibonen zijn middelgrote bonen en hebben een karakteristieke ovale vorm. Ze zijn meestal wit van kleur en hebben een gladde, dunne huid. Hun textuur is zacht en romig wanneer ze gekookt zijn, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van purees, spreads, soepen en stoofschotels.

Cannellinibonen zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen, waaronder vezels, eiwitten, foliumzuur, ijzer en magnesium en bevatten weinig vet.

Kun je geen cannellinibonen vinden?

Als het niet lukt om cannellinibonen te vinden, dan heb je gelukkig alternatieven. Cannellini bonen lijken een beetje op witte bonen, maar ze smaken net iets anders en zijn wat romiger van textuur. Als je geen beschikking hebt over cannellini bonen, dan kun je voor deze bonenpuree witte bonen gebruiken.

Suggesties voor je Italiaanse borreplank met hapjes

Serveer de bonenpuree nadat je het gemaakt hebt met bijvoorbeeld geroosterde stukjes stokbrood of zelfgebakken zuurdesembrood (pane con lievito madre).

Als je een feestje geeft dan is het leuk om meerdere dips en snacks te maken. Heb je al eens gedacht aan bonenpuree uit Puglia, gefrituurde groente in een knapperig jasje of knapperige broodballetjes in tomatensaus?

We geven in deze blog allerlei tips om zelf een Italiaanse borrelplank samen te stellen met lekkere Italiaanse hapjes.

Cannellinibonendip met peterselie en citroen

Snelle dip van cannellinibonen met citroen en peterselie

Dit weekend maakten we deze heerlijke snelle dip van cannellinibonen met citroen en peterselie. Deze puree is heerlijk op stukjes geroosterd stokbrood.
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Antipasti en snacks, Sauzen en dips
Keuken Italiaans
Porties 8 personen

Equipment

  • Keukenmachine, staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 1 blik cannellinibonen 400 gram
  • 1 teen knoflook
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een halve citroen
  • bosje peterselie
  • zout en peper
  • olijfolie (extra vergine)

Instructies
 

  • Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze kort af. Verdeel de bonen in twee porties.
  • Marineer de ene helft van de bonen met wat olijfolie, het citroensap, de citroenrasp en een klein bosje gehakte peterselie. Strooi wat zout en peper erover. Laat een minuut of 10 marineren.
  • Pureer de andere helft van de bonen met een flinke scheut olijfolie, zodat je een mooie soepele puree hebt.
  • Doe de puree in een mooie schaal en schep de gemarineerde bonen eroverheen. Als je wil kun je de bonen mengen met de puree, zoals ik gedaan heb. Serveer bijvoorbeeld met geroosterd brood. Buon appetito!
Trefwoord antipasti, sauzen en dips, snel
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close