Gedroogde tomaten uit de oven

8.4K

De Italiaanse keuken staat bekend om de relatief eenvoudige keuken waarbij de nadruk ligt op het gebruik van de juiste ingrediënten. De ingrediënten ondergaan vaak weinig bewerking tijdens het kookproces. Deze keer maken we daarom een eenvoudig basisrecept voor gedroogde tomaten uit de oven die je vervolgens weer kunt gebruiken in allerlei soorten gerechten, zoals een heerlijke risotto of door de pasta. Ook inmaken van de tomaten in olie is mogelijk met dit recept voor gedroogde tomaten.

Zongedroogde tomaten

Iedereen kent de zongedroogde tomataatjes uit de potjes in de supermarkt. Nou ben ik daar zelf dus helemaal geen liefhebber van, want ik vind die smaken van zongedroogde tomaten uit een potje te heftig.

Maar dat is helemaal geen probleem, want je maakt gedroogde tomaten heel makkelijk zelf in de oven. Zeker als e veel tomaten van eigen tuin hebt kun je perfect tomaten inmaken op deze manier.

Gedroogde tomaatjes uit de oven

Om gedroogde tomaatjes uit de oven te maken heb je niet veel nodig. Je kunt het namelijk in een grote hoeveelheid maken op een moment dat het jou uitkomt. Het is namelijk ontzettend weinig werk, het moet alleen een tijdje op een lage temperatuur in de oven staan.

Het is een ideaal recept voor als je veel tomaten en kleine tomaatjes hebt van eigen tuin. Heb je heel veel tomaten van eigen tuin? Bekijk dan ook het basisrecept voor Italiaanse tomatensaus.

Gedroogde tomaten uit de oven
Gedroogde tomaten uit de oven

Gedroogde tomaten zorgen voor smaakexplosie

Voor dit gerecht kun je allerlei soorten tomaten gebruiken, maar we raden je aan om wat kleinere smaakvolle tomaten te nemen. Deze drogen namelijk wat sneller dan grote tomaten. Wij gebruikten een mengsel van trostomaten en kerstomaten.

De smaak van de tomaten concentreert door het drogen dus je kunt voorstellen wat voor smaakexplosie de tomaten geven als ze klaar zijn! Door het gebruik van verse groene kruiden krijgen de tomaten extra veel smaak.  

Gedroogde tomaten uit de oven

Gedroogde tomaten uit de oven

Voor dit gerecht kun je allerlei soorten tomaten gebruiken, maar we raden je aan om wat kleinere smaakvolle tomaten te nemen. Wij gebruikten een mengsel van trostomaten en kerstomaten. De smaak van de tomaten concentreert door het drogen dus je kunt voorstellen wat voor smaakexplosie de tomaten geven als ze klaar zijn!
3.20 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 portie

Equipment

Ingrediënten
  

  • 500 gram trostomaten
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 teen knoflook uitgeperst en fijngehakt
  • 2 theelepels zeezout of maldonzout
  • paar takjes verse kruiden zoals tijm, oregano, dragon of salie

Voor inmaken in olie

  • Inmaakpotten
  • Olijfolie tot de tomaten onder de olie staan

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Was en halveer de tomaten, en leg ze met hun open kant naar boven in de ovenschaal. Bestrooi de tomaten met suiker en het zout en verdeel de kruiden over de tomaten. Hak de geperste knoflook even voordat je het heel subtiel over de tomaten verdeelt. Zet circa3 à 4 uur in de oven tot de tomaten de gewenste droogte hebben.
  • De tomaten zijn direct te gebruiken, maar je kunt ze ook inmaken met olijfolie in potten of invriezen

Notities

Ovenschaal
Trefwoord oven, tomaten, vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close