Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus

225K

Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder.

Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus
Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus

Maak lekker veel tomatensaus

Om zelf een goede tomatensaus te maken moeten de tomaten een tijdje moeten pruttelen. Hiervoor heb je misschien niet altijd tijd. Het grote voordeel is echter dat je in een keer een grote hoeveelheid tomaten saus maken en deze invriezen of in potten bewaren!

Je kunt het onderstaande recept dus ook keer verdubbelen, verviervoudigen of zelfs nog meer maken. Als je dus een keer op een vrije avond in het weekend tijd over hebt kun je gewoon een grote pan koken. Heerlijk voor de pasta en de pizza.

Als je een tuin hebt met veel tomaten dan is dit recept ook een goede gelegenheid om je tomaten te verwerken voor later gebruik. Je neemt dan ongeveer vijf verse tomaten in plaats van een blik gepelde tomaten.

Welke tomaten voor de tomatensaus?

Ik gebruik in dit recept de beroemde San Marzano tomaten uit blik, want dit zijn volgens kenners de beste en meest smaakvolle tomaten voor in de saus. Goede restaurants en pizzeria’s gebruiken deze tomaten ook vaak, maar het is als consument niet altijd makkelijk om er aan te komen (maar weinig supermarkten verkopen ze).

Je kunt natuurlijk ook gewoon andere lekkere gepelde tomaten uit blik gebruiken. San Marzano tomaten zijn soms lastig in de supermarkt te vinden, maar online kun je blikken San Marzano tomaten trouwens gemakkelijk bestellen bij de Albert Heijn.

Verse tomaten

Af en toe krijg ik vragen over het gebruik van verse tomaten. Zeker in de zomer is het natuurlijk heel goed mogelijk dat je struiken vol lekkere tomaten hebt hangen waarmee je iets lekkers wilt maken. Je kunt natuurlijk ook verse tomaten gebruiken voor deze saus.

Vervang dan de 2 blikken gepelde tomaten door 1 kilo verse tomaten. Deze moet je wel eerst even ontvellen, maar dat is niet zo moeilijk. Snij de tomaten onderin kruislings in en doe ze in een schaal of pan. Giet er vervolgens kokend heet water overheen en laat even liggen. Je kunt de velletjes er dan zo afhalen.

Je snijdt de tomaten in blokjes en voegt ze toe aan de gefruite ui en geplette knoflook in de pan (dus dezelfde stap waar je anders de bliktomaten toevoegt). Vanaf dat moment gewoon even in de gaten houden hoe het gaat. Als het goed is koken de tomatenblokjes kapot tot saus, anders kun je nog even met de blender pureren.

Tip: voor een extra glad en zuiver resultaat gebruik je het beste een roerzeef/passeerzeef (bekijk op bol.com). Zo zorg je ervoor dat er geen pitjes en velletjes in je tomatensaus zitten.

San Marzano tomaten, de allerlekkerste tomaten voor tomatensaus
San Marzano tomaten, de allerlekkerste tomaten voor tomatensaus

Tomatensaus inmaken of invriezen

Als je de saus hebt gemaakt kun je de saus af laten koelen en in porties invriezen. Je kunt er ook voor kiezen om wat potten te verhitten in de oven of uit te koken (steriliseren) en deze te vullen. Op deze manier kun je de tomaten saus buiten de koelkast bewaren.

Lees hier onze blog over het inmaken van tomatensaus in glazen potten of flessen.

Tip: wanneer je de tomaten saus in potjes met een leuk etiket doet is het ook een mooi cadeautje om weg te geven! Wij zelf gebruiken mooie herbruikbare potten van 500ml (goedkoop via bol.com) om onze tomatensaus in te maken.

We plakken daar van die hele handige herschrijfbare labels op die je met een krijtstift kunt beschrijven. Zo zien je potjes tomatensaus er heel mooi uit en zijn ze bovendien superleuk om als klein cadeautje weg geven.

Suggesties voor recepten met deze tomatensaus

Deze tomatensaus is heerlijk als basis voor je pasta en pizza. Heb je al eens gedacht aan spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus, gefrituurde broodballetjes in tomatensaus of een overheerlijke pizza met ‘Nduja en mozzarella?

Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus

Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus met basilicum (sugo di pomodoro fresco al basilico)

Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder.
4.26 van 81 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Sauzen en dips
Keuken Italiaans
Porties 4 potten

Equipment

Ingrediënten
  

  • 2 blikken San Marzano tomaten of andere goede bliktomaten / 1 kilo verse tomaten i.p.v. 2 blikken tomaten
  • 1 Ui gesnipperd
  • 2 tenen Knoflook geplet
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 laurierblaadje, gedroogd
  • 1 theelepel Suiker
  • verse basilicum
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Instructies
 

  • Pureer de gepelde tomaten uit blik met een staafmixer of keukenmachine
  • Fruit de ui en geplette knoflook aan in een flinke scheut goede olijfolie
  • Voeg de gepureerde tomaten toe in de pan. Voeg vervolgens de azijn, laurierblaadjes en peper en zout toe en roer goed door. Als je verse tomaten gebruikt voeg je deze ook toe in deze stap (ontveld en gepureerd).
  • Laat de saus op een laag pitje zonder deksel een minimaal een uur zachtjes pruttelen. Roer de saus af en toe door.
  • Als de saus bijna klaar is haal je de laurierblaadjes en de geplette knoflook uit de saus. Voeg je naar smaak nog wat (zee)zout, zwarte peper, een theelepel suiker en een paar gehakte blaadjes verse basilicum toe. Kook dit nog even een paar minuten mee.
  • De saus is klaar voor gebruik of laat de saus afkoelen voor later gebruik. Tip: je kunt ze saus goed bewaren in een paar uitgekookte potjes of flessen.
  • Eet smakelijk!
  • Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂
Trefwoord sauzen en dips, vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. anoniem01 says:

    lekker!

  2. 5 sterren
    Al meer dan 20 jaar maak ik zelf pizza’s volgens een recept wat ik lang geleden kreeg van onze favoriete pizzeria. Maar met dit recept heb ik nu pas de ultieme saus kunnen maken. Bedankt!

    1. Wat leuk om te horen!

      groet,
      Arnoud

  3. 5 sterren
    Echt heerlijke saus. Puur en goed van smaak!

  4. Ga hem graag uitproberen ! Maar wat voor azijn gebruik je?

    1. Brenda uit Alkmaar says:

      5 sterren
      Hab net de tomatensaus gemaakt van verse en blik Mutti tomaten het is echt heel lekker geworden goed recept hoor ,ga het lekker invriezen tot de volgende maaltijd,

    2. Lekker zeg, geniet er van!

      groet,
      Arnoud

    3. Marjolein says:

      Hier ben ik ook wel benieuwd naar!

    4. Marjolein says:

      Ik doel op de azijn die gebruikt wordt. Welke kan ik hier het beste voor gebruiken:)?

  5. Ik heb een vraagje hoe moet ik de geplette knoflook uit de saus halen die is niet meer te vinden 😅

    1. Ik ga ervan uit dat de schrijver bedoelt dat je een teen knoflook kneust en in zijn geheel fruit en in de saus laat pruttelen.

  6. Vraagje…. moet er tijdens het pruttelen een deksel op de pan??

    1. Je kunt het zachtjes laten pruttelen zonder deksel zodat de saus kan inkoken.

  7. john long says:

    beste,
    ik heb in mijn kasje trossen met kleine tomaatjes
    en ook wat blikken, hoe doe ik dat met verse tomaatjes? gewoon pureren?
    alvast bedankt voor uw advies

    1. Ik heb even een toevoeging gemaakt in het recept voor het gebruik van verse tomaten.
      groet,
      Arnoud

  8. Kan je. Suiker ook vervangen door honing?

    1. Hi Emma, ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het op zich best kan met een beetje honing in plaats van suiker. Gewoon een keer proberen! groet, Arnoud

  9. Reinier Potkamp says:

    Net 5 kg tomaten ontveld en ontdaan van harde delen. Uurtje laten pruttelen. Alleen geen zout toegevoegd omdat ik zoutarm moet eten. Het eindresultaat is heerlijk geworden.

    1. Wat lekker, geniet ervan! Altijd fijn om deze tomatensaus op voorraad te hebben.

      groet,
      Arnoud

  10. Rene Kouwenhoven says:

    5 sterren
    De saus is eenvoudig en goed te maken. Geef er zelf nog een eigen draai aan, dit vind ik maakt het nog leuker. Uitproberen is altijd leuk. Zonder je eigen draai is de saus ook fantastisch.

    1. Altijd lekker om je eigen draai te geven aan dit basisrecept met toevoegingen die je zelf lekker vindt. Buon appetito!

      groet,
      Arnoud

  11. Willeke says:

    5 sterren
    Vandaag 6 liter saus gemaakt van eigen tomaten, uien en knoflook. Dit recept is een echte aanrader. Nu lekker in potten en wat in de vriezer. Heerlijk genieten.

    1. Wat heerlijk dat je deze saus kunt maken met je eigen tomaten, uien en knoflook! Met 6 liter kun je wel weer even vooruit.

      groet,
      Arnoud

  12. Voor hoeveel potten van welke inhoud is dit recept?

    1. Je houdt ongeveer 750 ml tot 800 ml tomatensaus over als je het recept voor 1 hoeveelheid maakt. Hoeveel saus je overhoudt ligt ook een beetje aan hoeveel vocht er uit de tomatensaus is verdampt tijdens het koken. Zelf vindt ik het fijn om potten te maken met ongeveer 400 ml à 500 ml tomatensaus (deze potten van 500 ml). Dat is handig als je het later als pastasaus wilt gebruiken, want in veel pastarecepten gebruik je anders namelijk eens blikje tomaten van 400ml. Succes met tomatensaus maken!

      groet,
      Arnoud

  13. Ik hen zo’n 35 jaar geleden een recept voor tomatensaus gekregen van Italianen waar we logeerden. De basis is eigenlijk het zelfde dan jouw saus: verse tomaten, ui, knoflook, zout en peper. Voor het bakken/fruiten van de ui en knoflook gebruiken die mensen half (vloeibare) boter en half olijf of zonnebloem olie. Verder doen ze er een blokje runderbouillon door. Kruiden doen ze er pas door als ze de saus (vanuit de diepvries of pot) gebruiken. Dus eigenlijk jouw recept met een draai van de fam. Lanzalotti er aan. Zo maak ik mijn tomatensaus nog steeds.

  14. Dat is inderdaad het fijne van tomatensaus maken dat je er lekker je eigen draai aan kunt geven. Zelf heb ik nog niet eerder een blokje bouillon erdoor gedaan, maar dat ga ik zeker eens proberen.
    groet,
    Arnoud

  15. Voor hoeveel personen is dit recept?

4.26 from 81 votes (76 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close