Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus

119K

Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder.

Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus
Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus

Maak lekker veel tomatensaus

Om zelf een goede tomatensaus te maken moeten de tomaten een tijdje moeten pruttelen. Hiervoor heb je misschien niet altijd tijd. Het grote voordeel is echter dat je in een keer een grote hoeveelheid tomaten saus maken en deze invriezen of in potten bewaren! Je kunt het onderstaande recept dus ook keer verdubbelen, verviervoudigen of zelfs nog meer maken. Als je dus een keer op een vrije avond in het weekend tijd over hebt kun je gewoon een grote pan koken. Heerlijk voor de pasta en de pizza.

Als je een tuin hebt met veel tomaten dan is dit recept ook een goede gelegenheid om je tomaten te verwerken voor later gebruik. Je neemt dan ongeveer vijf verse tomaten in plaats van een blik gepelde tomaten.

Welke tomaten voor de tomatensaus?

Ik gebruik in dit recept de beroemde San Marzano tomaten uit blik, want dit zijn volgens kenners de beste en meest smaakvolle tomaten voor in de saus. Goede restaurants en pizzeria’s gebruiken deze tomaten ook vaak, maar het is als consument niet altijd makkelijk om er aan te komen (maar weinig supermarkten verkopen ze), maar je kunt natuurlijk ook andere lekker gepelde tomaten uit blik gebruiken.

Verse tomaten

Af en toe krijg ik vragen over het gebruik van verse tomaten. Zeker in de zomer is het natuurlijk heel goed mogelijk dat je struiken vol lekkere tomaten hebt hangen waarmee je iets lekkers wilt maken. Je kunt natuurlijk ook verse tomaten gebruiken voor deze saus. Vervang dan de 2 blikken gepelde tomaten door 1 kilo verse tomaten. Deze moet je wel eerst even ontvellen, maar dat is niet zo moeilijk. Snij de tomaten onderin kruislings in en doe ze in een schaal of pan. Giet er vervolgens kokend heet water overheen en laat even liggen. Je kunt de velletjes er dan zo afhalen. Je snijdt de tomaten in blokjes en voegt ze toe aan de gefruite ui en geplette knoflook in de pan (dus dezelfde stap waar je anders de bliktomaten toevoegt). Vanaf dat moment gewoon even in de gaten houden hoe het gaat. Als het goed is koken de tomatenblokjes kapot tot saus, anders kun je nog even met de blender pureren. Succes!

San Marzano tomaten, de allerlekkerste tomaten voor tomatensaus
San Marzano tomaten, de allerlekkerste tomaten voor tomatensaus

Inmaken of invriezen

Als je de saus hebt gemaakt kun je de saus af laten koelen en in porties invriezen. Je kunt er ook voor kiezen om wat potten te verhitten in de oven of uit te koken (steriliseren) en deze te vullen. Op deze manier kun je de tomaten saus buiten de koelkast bewaren. Meer over steriliseren van potten.

Tip: wanneer je de tomaten saus in potjes met een leuk etiket doet is het ook een mooi cadeautje om weg te geven!

Suggesties

Deze tomatensaus is heerlijk als basis voor je pasta en pizza. Heb je al eens gedacht aan spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus, gefrituurde broodballetjes in tomatensaus of een overheerlijke pizza met ‘Nduja en mozzarella?

Wijntip

Bij een osso bucco alla Milanese raden wij een volle rode wijn aan, zoals een Sangiovese uit de Italiaanse regio Emilia-Romagna of Toscane. Je zou kunnen denken aan deze Aurelia Sangiovese di Romagna (via Wijnbeurs). Deze Sangiovese superiore riserva past uitstekend bij dit gerecht vanwege zijn mooie volle smaak die goed samengaat met (geroosterd) vlees en tomaten. Een mooie Italiaanse wijn van de Sangiovese druif is trouwens ook heel geschikt om zo te drinken. Bekijk deze wijn!

4.15 van 64 stemmen

Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus met basilicum (sugo di pomodoro fresco al basilico)

Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder.
Porties 4 potten
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 5 min

Ingrediënten

  • 2 blikken San Marzano tomaten of andere goede bliktomaten of circa 10 lekkere verse tomaten (ontveld en in blokjes)
  • 1 Ui gesnipperd
  • 2 tenen Knoflook geplet
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 laurierblaadje, gedroogd
  • 1 theelepel Suiker
  • verse basilicum
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Instructies

  • Pureer de gepelde tomaten uit blik met een staafmixer of keukenmachine
  • Fruit de ui en geplette knoflook aan in een flinke scheut goede olijfolie
  • Voeg de gepureerde tomaten toe in de pan. Voeg vervolgens de azijn, laurierblaadjes en peper en zout toe en roer goed door. Als je verse tomaten gebruikt voeg je deze ook toe in deze stap (ontveld en gepureerd).
  • Laat de saus op een laag pitje zonder deksel een minimaal een uur zachtjes pruttelen. Roer de saus af en toe door.
  • Als de saus bijna klaar is haal je de laurierblaadjes en de geplette knoflook uit de saus. Voeg je naar smaak nog wat (zee)zout, zwarte peper, een theelepel suiker en een paar gehakte blaadjes verse basilicum toe. Kook dit nog even een paar minuten mee.
  • De saus is klaar voor gebruik of laat de saus afkoelen voor later gebruik. Tip: je kunt ze saus goed bewaren in een paar uitgekookte potjes of flessen.
  • Eet smakelijk!
  • Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhuntingNL te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂
Auteur: Arnoud
Gang: Sauzen en dips
Keuken: Italiaans
Trefwoord: sauzen en dips, vegetarisch

Join the Conversation

  1. anoniem01 says:

    lekker!

  2. 5 sterren
    Al meer dan 20 jaar maak ik zelf pizza’s volgens een recept wat ik lang geleden kreeg van onze favoriete pizzeria. Maar met dit recept heb ik nu pas de ultieme saus kunnen maken. Bedankt!

    1. Wat leuk om te horen!

      groet,
      Arnoud

  3. 5 sterren
    Echt heerlijke saus. Puur en goed van smaak!

  4. Ga hem graag uitproberen ! Maar wat voor azijn gebruik je?

  5. Ik heb een vraagje hoe moet ik de geplette knoflook uit de saus halen die is niet meer te vinden 😅

    1. Ik ga ervan uit dat de schrijver bedoelt dat je een teen knoflook kneust en in zijn geheel fruit en in de saus laat pruttelen.

  6. Vraagje…. moet er tijdens het pruttelen een deksel op de pan??

    1. Je kunt het zachtjes laten pruttelen zonder deksel zodat de saus kan inkoken.

  7. john long says:

    beste,
    ik heb in mijn kasje trossen met kleine tomaatjes
    en ook wat blikken, hoe doe ik dat met verse tomaatjes? gewoon pureren?
    alvast bedankt voor uw advies

    1. Ik heb even een toevoeging gemaakt in het recept voor het gebruik van verse tomaten.
      groet,
      Arnoud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close