Orzo met snijbiet, olijven en kappertjes

1K

In de zomer vinden wij het altijd een feest om met lekkere verse zomerse groentes te koken. Deze week vonden we bijvoorbeeld een prachtige bos regenboogsnijbiet bij de groentewinkel. Het is misschien niet een hele bekende groente, maar wij vinden snijbiet heel erg lekker en veelzijdig in allerlei gerechten. Deze keer maakten we daarom een heerlijk recept met orzo, snijbiet, olijven en kappertjes. Dit recept met orzo en snijbiet is echt heel eenvoudig te maken en superlekker!

Wat is orzo?

Orzo is een hele kleine pastasoort die qua formaat en vorm een beetje op rijst lijkt. De naam van de pasta komt van het Italiaanse woord voor gerst. Je kunt de pasta orzo net als andere pasta bereiden. Door het formaat is de pasta ook heel geschikt voor bijvoorbeeld als vulling een lekkere soep of als basis voor een zomerse orzosalade. Ondanks de vele mogelijkheden van orzo is het bij ons toch een tamelijk onbekende pastasoort.

Gekleurde biologische regenboog snijbiet
Gekleurde regenboog snijbiet

Wat is snijbiet?

Snijbiet, ook wel bekend als warmoes of mangold, is een groente die behoort tot de bietenfamilie. Het is niet, zoals je misschien zou denken, het blad dat aan de rode biet zit. Snijbiet wordt vaak verbouwd vanwege de eetbare bladeren en stengels. Mangold lijkt qua uiterlijk enigszins op spinazie, maar het heeft grotere bladeren en dikkere stengels. De bladeren hebben een milde, enigszins aardse smaak, vergelijkbaar met spinazie of boerenkool. De stelen zijn eetbaar en hebben een knapperige textuur, vergelijkbaar met selderij.

De bladeren van deze bladgroente zijn vaak groen, maar er zijn variëteiten met gekleurde bladstelen zoals rood, geel of wit. Voor deze orzo hebben wij gekleurde mangold gebruikt.

Orzo met snijbiet, citroen, olijven en kappertjes
Orzo met snijbiet, citroen, olijven en kappertjes

Snijbiet recept

Je kunt voor dit snijbiet recept de groente gewoon in kleine stukjes/reepjes snijden en kort roerbakken. Hiermee zorg je dat de snijbiet nog wel een bite heeft, maar niet helemaal meer rauw is. Snijbieten kan trouwens op verschillende manieren worden bereid, zoals koken, stomen, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Kun je geen snijbieten vinden, dan kun je de groente vervangen door cavolo nero (palmkool) of spinazie. Bij cavolo nero moet je de steel wel verwijderen en wat langer roerbakken. Als je spinazie gebruikt, moet je juist weer wat korter de spinazie bakken en rekening houden dat er wat meer vocht uitkomt.

Orzo recept

Wij hebben dit recept met gemaakt met orzo, vanwege het kleine formaat van de pasta. Hierdoor kun je de pasta heel goed mengen met de snijbiet en de andere ingrediënten. Je kunt voor dit recept met orzo natuurlijk ook andere soorten pasta gebruiken als je dat lekkerder vindt of niet in huis hebt.

Op zoek naar meer inspiratie voor andere lekkere pasta’s? Kijk dan eens bij onze pastarecepten!

Orzo met snijbiet, citroen, olijven en kappertjes

Orzo met snijbiet, olijven en kappertjes

In de zomer vinden wij het altijd een feest om met lekkere verse zomerse groentes als snijbiet te koken. Dit recept met orzo en snijbiet is echt heel eenvoudig te maken en superlekker!
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 350 gram snijbiet gesneden
  • 250 gram orzo
  • snuf chilivlokken
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 citroen schil geraspt en sap
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels olijven zonder pit
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook de orzo al dente gaar (of twee minuten korter dan op de verpakking staat)
  • Verhit intussen op middelhoog vuur de olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en voeg de chilivlokken en de gehakte knoflook toe. Bak dit een minuut en voeg dan de gesneden snijbiet toe. Bak alles totdat de snijbiet een beetje zacht is geworden.
  • Voeg de citroenrasp en het citroensap, de kappertjes en de olijven toe aan de snijbiet en bak nog even samen mee totdat alles goed is gemengd en verwarmd.
  • Giet de orzo af en bewaar een beetje kookwater in een kopje (ongeveer een soeplepel). Doe vervolgens de orzo bij de snijbiet in de pan en meng alles goed op laag vuur.
  • Voeg tot slot de geraspte Parmezaanse kaas en wat kookvocht toe en meng goed. Je hebt ongeveer een soeplepel kookvocht nodig, maar gooi niet meteen alle vocht erdoor. Zo kun je ervoor zorgen dat je een goede saus krijgt.
  • Breng op smaak met zout en peper en strooi nog wat Parmezaanse kaas over het gerecht. Buon appetito!
Trefwoord orzo, pasta, snijbiet
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close