Zelf kaas maken – maak je eigen verse kaasjes

Zoals jullie weten vind ik het leuk om zelf dingen te maken die je op zich ook kant-en-klaar in de winkel kunt kopen. Meestal is zelfgemaakt echt tienduizend keer gezonder en/of lekkerder (zie bijvoorbeeld het recept voor zelfgemaakte Chilisaus). En het maken ervan is vaak alleen al ontzettend leuk. Daarom vandaag een recept voor het maken van je eigen verse kaas. En nee, voor deze kaasjes hoef je niet een paar maanden te wachten tot ze klaar zijn en je kunt bovendien variëren met smaken tot je er bij neervalt. Leuk dus om in het weekend te maken.

Kaas maken

Voor dit recept heb je maar een paar goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig. Het enige dat je misschien niet standaard in de kast hebt liggen is een kaasdoek. Dat is een grof geweven en ongeverfde katoenen doek die je gebruikt als filter. Kaasdoek kun je bijvoorbeeld op de markt bij de stoffenkraam halen of lekker makkelijk online bestellen.

Eindeloos variëren met smaken

Het recept voor de kaas is een basisrecept. Je kunt zelf ingrediënten toevoegen aan het basisrecept die extra smaak geven aan de kaas. Denk aan grofgemalen peperkorrels, geroosterde fenegriekzaadjes of korianderzaadjes. Ik wil zelf de volgende keer experimenteren met cranberries in het kaasje. Volgens mij moet dat een fantastische combinatie zijn die in de verte doet denken aan de Yorkshire Wensleydale met cranberries die ik een tijdje geleden at.

Benodigdheden

Maar goed, aan de slag dan maar. Je hebt voor een kaasje nodig:

 • 1 liter volle melk
 • 1 liter karnemelk
 • 1 theelepel zout
 • paar druppels citroensap
 • 1 kaasdoek
 • 1 schoongemaakt conservenblikje, zonder deksel en zonder bodem (liefst een wat breder blikje, voor een breder kaasje)

Bereidingswijze

Verwarm de melk en de karnemelk in een pan samen met een paar druppels citroensap. Als de melk gaat koken ontstaat de wrongel waarmee je straks de kaas gaat maken. Laat dit nog even doorkoken totdat alle wrongel is samengeklonterd. Giet de wrongel af in een vergiet en zorg dat het vocht er zoveel mogelijk uit is. Doe de wrongel in een schaal en roer er het zout door. Als je smaken toe wilt voegen aan de kaas, dan is dit het moment.

Doe de kaasdoek in het blikje en zorg ervoor dat de flappen van de kaasdoek over de rand van het blikje hangen. Vul de het blikje met de wrongel en druk dit goed aan. Vouw de kaasdoek nu dicht over de kaas en leg er een gewichtje op. Dit kan je bijvoorbeeld doen met bijvoorbeeld een smaller conservenblikje. Zet de kaas nu in de koelkast en laat het ongeveer 12 uur staan. En dan is je kaasje klaar! Zo makkelijk is het dus om een vers kaasje te maken.

Print pagina

2 reacties

  • Hallo Jenny,

   Het is lastig te zeggen hoe lang je het precies moet koken, maar je ziet vanzelf wanneer alle wrongel is samengeklonterd. Dit gebeurt best al wel snel.

   groet,
   Arnoud

Leave A Reply