Klassieke salade Caprese

180

In de Italiaanse keuken draait het eigenlijk altijd om mooie en smaakvolle producten. Hiermee kun je vaak eenvoudige, maar ontzettend lekkere dingen maken. De salade Caprese is hier een uitstekend voorbeeld van. Een Caprese bestaat ‘officieel’ namelijk maar uit vier ingrediënten: rode tomaten, buffelmozzarella, basilicum en olijfolie. Deze keer geven we jullie dus het recept voor de klassieke salade Caprese, met twee kleine toevoegingen.

Capri

Iedereen kent de naam Caprese waarschijnlijk wel, maar wist je dat deze salade zijn naam te danken heeft aan het Italiaanse eilandje Capri? Dit eilandje ligt voor de kust van Napels. De regio Campania, waarvan Capri onderdeel is, staat bekend om de zeer smaakvolle tomaten (zoals de San Marzano tomaat) en de fantastische buffelmozzarella die er vandaan komen. Wij hebben ooit zelf eens overnacht op een agriturismo in de buurt van Napels die buffels hield voor de kaasproductie. De buffelmozzarella uit deze streek word gezien als ‘de echte’ buffelmozzarella (DOP keurmerk).

Kwaliteit van de producten

Juist omdat deze klassieke salade Caprese uit slecht vier ingrediënten bestaat, is het wel belangrijk dat de ingrediënten die je gebruikt smaakvol zijn. Als je in de gelegenheid bent, zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar mooie tomaten, het liefst natuurlijk vers uit de tuin in de zomer. Buiten het seizoen kun je natuurlijk ook wat van die kleinere smaakvolle tomaatjes nemen. Je kunt voor deze Caprese salade gewone mozzarella gebruiken, maar als je lekkere buffelmozzarella kunt vinden raden we je dat zeker aan. De salade is het lekkerste met een mooie extra vergine olijfolie. Zelf hebben wij voor salades altijd een andere fles olijfolie (iets duurder, veel smaakvoller) dan waar we mee koken.

Salade Caprese als bijgerecht

Een salade Caprese kun je als een heerlijk bijgerecht serveren bij je maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere spaghetti met gerookte makreel of de zomerse spaghetti met avocadopesto. Ook staat deze salade natuurlijk fantastisch op tafel als je een buffet maakt of bij de barbecue.

Wijntip

Bij een osso bucco alla Milanese raden wij een volle rode wijn aan, zoals een Sangiovese uit de Italiaanse regio Emilia-Romagna of Toscane. Je zou kunnen denken aan deze Aurelia Sangiovese di Romagna (via Wijnbeurs). Deze Sangiovese superiore riserva past uitstekend bij dit gerecht vanwege zijn mooie volle smaak die goed samengaat met (geroosterd) vlees en tomaten. Een mooie Italiaanse wijn van de Sangiovese druif is trouwens ook heel geschikt om zo te drinken. Bekijk deze wijn!

5 van 1 stem

Klassieke salade Caprese

De klassieke salade Caprese bestaat uit slechts vier ingrediënten. Heel makkelijk en snel om te maken en heerlijk! In dit recept voegen we nog twee ingrediënten toe voor nog meer smaak.
Porties 4 personen
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min

Ingrediënten

  • 500 gram tomaten Zorg voor smaakvolle tomaten
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels pijnboompitjes geroosterd
  • scheut olijfolie extra vergine
  • scheut balsamico azijn
  • peper en zout

Instructies

  • Snijdt de tomaten in plakken of grove stukken
  • Leg de tomaten op een grote schaal of verdeel ze over vier borden
  • Snij de buffelmozzarella in plakjes en verdeel deze over de salade
  • Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan
  • Verdeel de basilicumblaadjes over de tomaten en mozzarella. Als je grote blaadjes hebt, scheur ze dan wat kleiner
  • Besprenkel de salade met de olijfolie en balsamico-azijn naar smaak. Kijk met de balsamico wel een beetje uit, want dit kan snel overheersen.
  • Verdeel de geroosterde pijnboompitten over de salade en breng de Caprese salade nog even op smaak met wat versgemalen peper en zout.
  • Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: Bijgerecht, hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: salade, tomaten
Niveau: Makkelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close