Italiaans stoofpotje met bonen, kool en worstvlees

1.3K

Zoals jullie wellicht weten krijg ik al jaren iedere week een Proef Vitatas vol met biologische groentes. Iedere week is het een verrassing wat er in zit, maar de tassen volgen uiteraard in grote lijnen wel de seizoenen. Zo knagen we de laatste tijd regelmatig aan een spitskooltje. Meestal gaat de spitskool linea recta in een lekkere roerbak of groente curry, maar onlangs heb ik er een heerlijke Italiaans stoofpotje mee klaargemaakt.

Italiaans stoofpotje is echt comfort food

Dit Italiaans stoofpotje is echte comfort food en is ideaal als je iets hartverwarmends wilt eten in de herfst en winter. En niet onbelangrijk: het staat binnen een half uurtje op tafel! Het gerecht is gebaseerd op de boerenkeuken en heeft een heerlijke volle smaak. Je kunt voor dit gerecht het beste van die heerlijk sappige Italiaanse worstjes nemen met venkel of Italiaanse kruiden. Als je die niet kunt vinden, kun je natuurlijk gewone varkensworstjes nemen. Wij gebruikten voor dit recept cannellini bonen. Je ziet deze bonen tegenwoordig ook steeds vaker in het schap van de supermarkt. Als je deze bonen niet kunt vinden, probeer dan een andere stevige witte boon te vinden. Het is namelijk de bedoeling dat de bonen redelijk heel blijven in dit gerecht.

Serveren met brood of focaccia

Om de sappen van deze stoofpot niet te verspillen, raad ik je aan om er een lekker stuk (stok)brood of een (zelfgebakken) bij te serveren. Voor ons was dit gerecht samen met een stuk brood ruim voldoende. Je zou in plaats van brood ook kunnen kiezen om er een lekkere zelfgemaakte focaccia uit Ligurië bij te bakken.

No ratings yet

Italiaans stoofpotje met bonen, kool en worstvlees

Dit Italiaanse stoofpotje is echte comfort food en is ideaal als je iets hartverwarmends wilt eten in de herfst en winter. En niet onbelangrijk: het staat binnen een half uurtje op tafel!
Porties 2 personen
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui in ringen
  • 3 stengels bleekselderij dunne plakjes
  • 2 wortels in blokjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 spitskool in dunnen sliertjes
  • scheutje witte wijn optioneel, wel erg lekker
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1 blik cannellini bonen
  • 2 stuks lekkere varkensworstjes zonder vel en in stukjes

Instructies

  • Verhit de olie in de pan en bak de spekjes aan
  • Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee totdat de ui glazig is. Als je een scheutje wijn wilt toevoegen, doe je dat nu. Laat de wijn wat verdampen.
  • Doe de fijngesneden spitskool in de pan en voeg meteen ook de tijm toe.
  • Als de spitskool wat is geslonken voeg je de bouillon, de cannellini bonen en de stukjes worstvlees toe. Dek de pan af en laat op een laag vuurtje sudderen totdat de groentes en de stukjes worst gaar zijn. Het is lekker als de groentes nog een heel klein beetje een bite hebben.
  • Dien op met een lekker stuk brood of focaccia.
  • Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: herfst, stoofpotje, winter, worstvlees
Niveau: Makkelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close