Pesto Genovese maken met het klassieke recept voor pesto

1.1K

Er zijn veel soorten pestosaus, maar de bekendste is natuurlijk de groene pesto alla Genovese. Ook wel bekend als groene pestosaus, vanwege de grote hoeveelheid basilicum die er in gaat. Zelf pesto maken is heel makkelijk! Zelfgemaakte pesto alla Genovese smaakt totaal anders dan de groene saus die je kent uit een potje. Deze pestosaus is fantastisch als saus over je pasta (pasta al pesto), maar ook bij een stukje vlees of op een broodje.

Pesto alla Genovese: oorspronkelijk uit Genua

De naam van de groene pestosaus verraadt al waar deze basilicumpesto oorspronkelijk vandaan komt: uit Genua (Genova in het Italiaans). Genua is de hoofdstad van de Italiaanse regio Ligurië (Liguria) en de beste ingrediënten voor de pesto komen ook uit dat gebied, zoals basilicum uit de buurt van Genua. Dit soort specifieke ingrediënten zijn hier natuurlijk niet of lastig te krijgen. Je maakt echter ook een heerlijke pestosaus met ingrediënten die je hier in Nederland koopt. 🙂 Voor het echte pestosaus recept gebruik je zowel Parmezaanse kaas, als ook pecorino (Sardo). Als je geen pecorino Sardo kunt vinden (uit Sardinië), kun je natuurlijk gewone pecorino gebruiken.

Toscaanse cavolo nero pesto met brood
Toscaanse cavolo nero pesto met brood

Vijzel of keukenmachine

Het woord pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’ dat stampen betekent. Je maakt zelf pestosaus namelijk door alle ingrediënten met de hand fijn te stampen in de vijzel. Dit is wel wat meer werk dan met de keukenmachine, maar leuk om een keer te doen. Als je minder tijd hebt of geen zin om de stampen, dan is de keukenmachine je beste vriend. Het resultaat van zelfgemaakte pestosaus uit de vijzel vind ik net iets beter, maar meestal ga ik toch voor de snelle variant.

Varianten op pesto alla Genovese

Je hebt allerlei varianten op de groene basilicumpesto. Je kunt pestosaus maken met allerlei lekkere groene ingrediënten zoals rucolapesto en pestosaus van cavolo nero (palmkool). Daarnaast heb je ook nog de rode pesto, oftewel ‘alla Trapanese’. Deze rode pestosaus komt oorspronkelijk uit Sicilië en bevat tomaat en amandelen. Ook erg lekker!

De zelfgemaakte groene pestosaus is lekker op allerlei soorten (zelfgemaakte) pasta. Probeer het bijvoorbeeld eens met zelfgemaakte gnocchi!

Pesto alla Genovese - zelf pesto maken

Zelf groene pesto maken – makkelijker dan je denkt

Pesto alla Genovese is een traditionele Italiaanse saus gemaakt van basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Het is heerlijk op pasta, brood of als dip.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Sauzen en dips
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Keukenmachine of vijzel

Ingrediënten
  

Ingrediënten

  • 60 gram verse basilicumblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram pijnboompitten
  • 30 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 30 gram Pecorino (Sardo) geraspt
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies
 

Instructies

  • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de pijnboompitten toe. Rooster ze lichtjes tot ze goudbruin zijn. Blijf constant roeren om te voorkomen dat ze verbranden. Haal de pijnboompitten uit de pan en zet ze opzij om af te koelen.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze grof. Gebruik een vijzel en stamper om de knoflook fijn te malen, of gebruik een keukenmachine of blender.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe aan de knoflook en maal ze fijn. Als je een vijzel gebruikt, stamp dan de basilicumblaadjes fijn met de knoflook. Als je een keukenmachine of blender gebruikt, pulseer dan tot de basilicumblaadjes en knoflook zijn gehakt. Voeg vervolgens de geroosterde pijnboompitten toe en maal ze samen met de basilicumblaadjes en knoflook tot een grove pasta.
  • Voeg vervolgens zowel de geraspte Parmezaanse kaas als de geraspte Pecorino Sardo toe aan het basilicum-mengsel en meng goed door elkaar.
  • Terwijl je roert, giet je geleidelijk de olijfolie in het mengsel. Blijf roeren tot de olijfolie volledig is opgenomen en de pesto een gladde consistentie heeft. Voeg zout naar smaak toe en roer nogmaals goed door.
  • Bewaren en serveren: Schep de pesto alla genovese in een pot of luchtdichte container en bewaar in de koelkast. Als je de pesto niet meteen gebruikt, kun je de bovenkant bedekken met een beetje extra olijfolie om verkleuring te voorkomen.
Trefwoord Genova, Liguria
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close