Als je weleens eens in Italië op vakantie bent geweest dan heb je vast wel eens gezien dat ze daar van die die heerlijke pittige chili olie overheen over de pasta of pizza heen schenken. Deze olie geeft je gerecht namelijk net nog even die extra pittige kick die het onweerstaanbaar maakt.

Zelfgemaakte chili olie
Deze olio al peperoncino komt van oorsprong uit het zuiden van Italië, uit Calabrië. Dit is de zuidelijkste Italiaanse provincie en ligt in de punt van de laars. De olio al peperoncino wordt in Italië ook wel olio santa genoemd (heilige olie).
Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om een scheutje chili olie over mijn zelfgemaakte pizza’s te schenken vlak voor het serveren. Ik heb daarom altijd een fles chili olie binnen handbereik staan. Je kunt deze flesjes met pittige chili olie natuurlijk kant en klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken. Veel lekkerder en veel goedkoper. Want als je het eenmaal gebruikt schenk je het overal overheen! Je moet alleen wel even geduld hebben voordat je de olie kunt gebruiken. Na drie weken is de smaak van de pepers in de olie getrokken en kun je het gebruiken.
Pittige chiliolie (olio al peperoncino)
Ingrediënten
Chili olie
- 500 ml olijfolie (extra vergine) extra vergine
- 10 stuks Chilipeper gedroogd
Benodigdheden
- 1 Fles afsluitbaar, 500 ml
Instructies
- Kook de fles 10 minuten uit in een grote pan water. Doe de dop de laatste minuut erbij. Haal de fles en de dop uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek. Op deze manier voorkom je dat je chili olie bederft.
- Haal de steeltjes van de gedroogde chilipepertjes en doe deze in de fles.
- Voeg nu de olie toe en sluit de fles goed af.
- Laat de fles minimaal drie weken op een koele donkere plek rusten.
Beste Arnaud,
Haal de steeltjes van de gedroogde chilipepertjes en doe deze in de fles, schrijf je.
Wat doe je dan met de pepertjes?
Dat was ook mijn vraag..!
😂😂😂