Soms heb je niet veel nodig voor een heerlijk gerecht. Deze Italiaanse courgette salade is daar het perfecte voorbeeld van. Met slechts een paar pure ingrediënten – verse munt, citroen en goede olijfolie – tover je in een paar minuten een lichte, frisse salade op tafel die het zowel goed doet als voorgerecht, bijgerecht of zomerse lunch.
Hoe maak je een salade met courgette?
Kun je courgette rauw eten? Jazeker! Veel mensen weten niet dat je courgettes ook rauw kunt eten, maar het is een hele lekkere manier naast koken of grillen. Voor deze salade met courgette gebruik je het liefst jonge courgettes. Die zijn wat zachter van structuur en lichtzoet van smaak, waardoor je ze perfect rauw kunt eten. Snijd de courgette in dunne plakjes of linten met een mandoline of dunschiller. Marineer ze kort met citroensap, extra vierge olijfolie, een snufje zout en royaal verse munt. Naar smaak kun je nog wat Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten of grof gemalen peper toevoegen.

De veelzijdigheid van courgette
Courgette is een ontzettend veelzijdige groente die je in elk seizoen kunt gebruiken. In de zomer is ze op haar best: knapperig, sappig en neutraal van smaak. Naast deze salade kun je er van alles mee maken: een romige courgettesoep, courgette pesto, een smaakvolle pasta met courgette en worstvlees, of zelfs gefrituurde courgette in een krokant jasje als onderdeel van een antipasti-plank.
Licht, fris en vol smaak
Deze eenvoudige courgette salade is een goed voorbeeld van de Italiaanse keuken op z’n best: weinig ingrediënten, veel smaak, en aandacht voor kwaliteit. Serveer hem bij gegrild vlees, een stukje vis of gewoon met wat rustiek brood en een glas witte wijn.
Courgette snijden in plakken
Je kunt de plakken aubergine snijden met een mes, maar voor het beste resultaat gebruiken wij altijd onze mandoline (groentesnijder). Met een goede mandoline snij je namelijk steeds perfecte dunne en gelijkmatige plakken. Dat merk je echt in het eindresultaat!
Italiaanse courgette salade met munt en citroen
Ingrediënten
- 1 kleine courgette ongeveer 200 gram
- 3 eetlepels citroensap
- rasp van halve citroen
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels verse muntblaadjes fijngehakt
- 10 gram Parmezaanse kaas geschaafd of geraspt
- zout en zwarte peper naar smaak
- 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten optioneel
Instructies
- Was de courgette en snijd de uiteinden eraf. Gebruik een dunschiller of mandoline om de courgette in lange, dunne linten te snijden.
- Doe de courgettelinten in een kom. Voeg het citroensap, de citroenrasp, olijfolie, een snufje zout en zwarte peper toe. Hussel voorzichtig door elkaar en laat 5–10 minuten intrekken.
- Voeg de fijngehakte munt toe en meng nogmaals kort door. Strooi vlak voor het serveren de Parmezaanse kaas over de salade. Garneer eventueel met wat geroosterde pijnboompitten of amandelschaafsel voor extra bite.