Wij hebben een keer een Italiaanse taalcursus gevolgd in een klein plaatsje in de Italiaanse streek Ligurië. Deze regio in het noordwesten van Italië is de thuisbasis van een paar bekende specialiteiten: pesto alla Genovese, farinata en focaccia. In Sestri Levantte, het plaatsje waar we zaten, kon je het werkelijk op iedere straathoekkopen. Gelukkig, want wij zijn dol op verse zelfgemaakte focaccia. Stukjes foccacia zijn in Ligurië trouwens ook vaste prik op tafel tijdens de aperitivo. Geïnspireerd door ons bezoek aan Ligurië geven we je het recept voor deze goddelijke focaccia met kaas en ui!
Ingrediënten voor zelfgemaakte focaccia
Het deeg voor dit Italiaanse platbrood wordt gemaakt met de basis ingrediënten bloem, water, gist, zout en olijfolie. Het deeg wordt gekneed en vervolgens uitgerold in een rechthoekige vorm op een bakplaat. Voordat het wordt gebakken, wordt de focaccia traditioneel bestrooid met grof zout en besprenkeld met royale hoeveelheden olijfolie. Dit zorgt voor de heerlijke smaak en de knapperige buitenkant.
Focaccia recept variaties
Naast de basisversie zijn er talloze variaties van focaccia, afhankelijk van de regio en de voorkeuren van de bakker. Sommige populaire toevoegingen aan foccacia zijn rozemarijn, olijven, gehakte knoflook, tomaten, uien, kaas en zelfs groenten zoals courgette en paprika. Deze ingrediënten worden meestal voor het bakken in het deeg gedrukt.
Vierkante stukken foccacia
Focaccia wordt gebakken in een hete oven totdat het brood van buiten mooi goudbruin is en een knapperige korst heeft. Het wordt vaak in vierkante of rechthoekige stukken gesneden en geserveerd als een heerlijk bijgerecht bij maaltijden, of soms als basis voor belegde broodjes.
Italiaans brood bij de borrel
Ook thuis in Nederland vinden we een stuk Italiaanse focaccia bij de borrel heel lekker. Vandaar deze keer een mooi en eenvoudig recept voor een echte Italiaanse foccacia met kaas en ui. Het rijzen van het deeg heeft wel even tijd nodig, dus zorg wel dat je op tijd begint. Het resultaat is echt verbluffend en doet je alle supermarkt focaccia’s snel vergeten.
Wil je zelf een uitgebreide Italiaanse borrelplank maken met lekkere Italiaanse hapjes? Kijk dan eens bij onze blog over het maken van je eigen Italiaanse borrelplank voor de aperitivo!
Focaccia met kaas en ui
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 7 gram instant gist
- 320 gram lauwwarm water
- 2 theelepels zout
- 1 grote ui
- 50 gram geraspte kaas
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- olijfolie (extra vergine)
- wat gedroogde Italiaanse kruiden
Instructies
- Meng de bloem, gist, water en zout in een grote kom. Kneed alles in circa 10 minuten tot een mooi deeg. Ik heb het water afgewogen, dan zit je helemaal goed qua consistentie van het deeg.
- Doe het deeg in een ingevette kom en laat een uur rijzen.
- Kneed de gerezen bol deeg zodat de lucht er weer uit is en laat een kwartier afgedekt rusten.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en rol/druk het deeg uit tot een grote rechthoek. Dek het deeg weer af met een stukje folie dat je hebt ingesmeerd met wat olie (dan blijft het niet aan het deeg plakken).
- Laat het deeg nog een half uurtje rijzen en verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
- Snij de ui en bak deze in wat olie zachtjes aan. Rasp de kaas en meng met de ui en de rozemarijn (en desgewenst nog wat andere Italiaanse kruiden).
- Bedek het deeg met het uien-kaasmengsel en zet in de oven.
- Bak de focaccia in circa 15 minuten gaar. Hou wel even in de gaten dat je topping niet verbrand.
- Laat de focaccia even afkoelen op een rooster.
- Buon appetito