Italiaans kerstdiner – kook je eigen Italiaanse kerstmenu

3.4K

Kerst is hét moment waarop we met familie en/of vrienden samenkomen en lekker genieten van goed eten en drinken. Om ervoor te zorgen dat jullie iets lekker op tafel kunnen zetten, hebben wij een heerlijke Italiaans kerstdiner voor jullie samengesteld. Hopelijk inspireert dit jullie voor jullie eigen kerstdiner! Wij gaan in ieder geval weer een lekker Italiaans koken deze feestdagen.

Kerst in Italië – cenone di Natale

Kerst vieren in Italië is een bijzondere ervaring vol heerlijk eten en traditionele gebruiken. De Italiaanse kerst wordt altijd met familie gevierd en in principe niet met vrienden. In tegenstelling tot Nederland waar we met name de eerste en tweede kerstdag vieren, vieren Italianen de kerstavond (la vigilia di Natale) en kerst (Natale). Het grote kerstdiner wordt in Italië op kerstavond geserveerd.

Het kerstdiner, oftewel “cenone di Natale”, is een hoogtepunt van de Italiaanse feestdagen. Het bestaat meestal uit meerdere gangen en biedt een tafel vol gerechten. Vaak staan er pasta, zeevruchten, gevogelte en smaakvol lamsvlees op tafel. Vergeet trouwens ook niet de heerlijke panettone, een zoet kerstbrood, en andere verrukkelijke desserts zoals tiramisu. Met verse ingrediënten en een beetje Italiaanse flair kun je een onvergetelijk kerstdiner op tafel zetten.

Het vieren van kerst in Italië is trouwens meer dan alleen het eten van het kerstdiner. Er is ook een aantal tradities, zoals het bezoeken van de “Middernachtmis” (La Messa di Mezzanotte) op kerstavond en van kerstmarkten in de meeste dorpen en steden waar Italianen over het algemeen dol op zijn. Vaak is daar ook kerststal, ook wel “presepe” genoemd, te bewonderen. Ze worden vaak prachtig versierd en zijn te vinden in huizen, kerken en openbare plaatsen.

Maak je eigen Italiaanse kerstdiner

Wij vinden het normaal gesproken het allerleukste om voor een grote groep familie en vrienden te koken met de feestdagen. Voorwaarde bij koken voor veel mensen is dat de gerechten goed zijn voor te bereiden en makkelijk te maken voor veel personen. Wij vinden het altijd fijn dat alle voorbereiding voor een Italiaans kerstdiner al achter de rug zijn en dat we alleen dingen hoeven af te maken. Dan sta je namelijk niet de hele tijd in de keuken als je gasten er zijn.

Italiaans kerstdiner samenstellen

Wij hebben speciaal voor jou een Italiaans kerstmenu samengesteld waarmee je het kerstgevoel en de smaak van een Italiaanse kerst te pakken krijgt! Klik op de foto’s voor de recepten.

Bij de borrel: een Italiaanse borrelplank

Italiaanse antipasti voor de borrelplank

Maak je eigen Italiaanse borrelplank met lekkere vleeswaren of vegetarische hapjes. Tip: Vergeet er niet een lekker glaasje prosecco bij te serveren! 🙂

Voor: romige pompoensoep met salie

Romige pompoensoep met salie

Start je kerstdiner met een heerlijke romige vegetarische pompoensoep. Een soep die vols van smaak is, maar ook weer niet te zwaar.

Pompoensoep met salie en rozemarijn
Deze keer maken we een lekkere, makkelijke en vooral gezonde Italiaanse pompoensoep met verse Italiaanse kruiden uit onze eigen balkontuin.
Bekijk het recept!

Hoofd: Geroosterde porchetta en Siciliaanse caponata

Geroosterde porchetta uit de oven
Geroosterde porchetta uit de oven

Deze zelfgemaakte geroosterde porchetta maak je in de oven. Je vult het vlees met groene kruiden en roostert deze daarna langzaam in de oven. Dit gerecht is het lekkerste als je het een dag van te voren al maakt.

Geroosterde porchetta uit de oven
Geroosterde porchetta uit de oven
Deze porchetta kun je als mooi stuk vlees op een feestmaal serveren, bijvoorbeeld als kerstdiner of met Pasen. Porchetta is ook fantastisch bij een feestje als je het op een broodje serveert. Je kunt voor grote gezelschappen het gerecht eenvoudig verdubbelen.
Bekijk het recept!
Siciliaanse caponata
Siciliaanse caponata

Bij de porchetta kun je een heerlijke zelfgemaakte caponata serveren. Caponata is een zelfgemaakt groentemengsel dat zoetzuur is. Het zoetzure van dit gerecht past erg goed bij het varkensvlees van de porchetta. Ook de caponata is goed van tevoren te maken.

Varkensbuik met Siciliaanse caponata
Caponata uit Sicilië
Caponata is echt een heerlijk bijgerecht bij allerlei soorten vleesgerechten. Je maakt caponata meestal in een grote hoeveelheid. Nu was het niet nodig, maar het is vast ook goed in te maken, zodat je er een paar weken later nog steeds van kunt genieten.
Bekijk het recept!

Dessert: Italaanse citroencake met polenta

Italiaanse citroencake met polenta
Italiaanse citroencake met polenta

En wat zou kerst zijn zonder een typische Italiaanse cake. Deze cake is een heerlijke afsluiter van je kerstdiner. Het leuke aan deze cake is dat je het (gedeeltelijk) met polenta (maïsmeel maakt.

Italiaanse citroencake met polenta
Italiaanse citroencake met polenta
Deze Italiaanse citroencake met polenta is een echte Italiaanse klassieker. Het zoete en zure van deze cake maken hem geschikt als cake bij de koffie, maar ook als dessert.
Bekijk het recept!

Buon natale e buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close