Italiaans kerstmenu – kerstdiner voor de feestdagen

3K

Het is op dit moment de vraag met hoeveel mensen we kerst mogen vieren dit jaar. Natuurlijk zou het fijn zijn als we het in ieder geval met onze naaste familie mogen vieren. Een kerst vieren zónder familie kan natuurlijk niet, zeker niet in Italië. Wat er ook gaat gebeuren, we gaan in ieder geval weer een lekker Italiaans kerstmenu koken deze feestdagen.

Kerstdiner in Italië

De Italiaanse kerst wordt altijd met familie gevierd en in principe niet met vrienden. In tegenstelling tot Nederland waar we met name de eerste en tweede kerstdag vieren, vieren Italianen de kerstavond (la vigilia di Natale) en kerst (Natale). Het grote kerstdiner wordt in Italië op kerstavond geserveerd.

Je eigen Italiaanse kerstdiner

Wij vinden het normaal gesproken het allerleukste om voor een grote groep familie en vrienden te koken met de feestdagen. Voorwaarde bij koken voor veel mensen is dat de gerechten goed zijn voor te bereiden en makkelijk te maken voor veel personen. Dit jaar is dat vanwege de corona-maatregelen waarschijnlijk niet echt nodig, maar dan nog is het fijn als de meeste voorbereiding al achter de rug is. Dan sta je namelijk niet de hele tijd in de keuken als je gasten er zijn.

Italiaans kerstmenu samenstellen

Wij hebben speciaal voor jou een Italiaans kerstmenu samengesteld waarmee je ondanks deze coronatijd toch het kerstgevoel en de smaak van kerst te pakken krijgt! Klik op de foto voor het recept.

Bij de borrel: antipasti misti

Italiaanse antipasti voor de borrelplank

Maak je eigen Italiaanse borrelplank met lekkere vleeswaren of vegetarische hapjes. Tip: Vergeet er niet een lekker glaasje prosecco bij te serveren! 🙂

Voor: romige pompoensoep met salie

Romige pompoensoep met salie

Start je kerstdiner met een heerlijke romige vegetarische pompoensoep. Een soep die vols van smaak is, maar ook weer niet te zwaar.

Hoofd: Geroosterde porchetta en Siciliaanse caponata

Geroosterde porchetta uit de oven
Geroosterde porchetta uit de oven

Deze zelfgemaakte geroosterde porchetta maak je in de oven. Je vult het vlees met groene kruiden en roostert deze daarna langzaam in de oven. Dit gerecht is het lekkerste als je het een dag van te voren al maakt.

Siciliaanse caponata
Siciliaanse caponata

Bij de porchetta kun je een heerlijke zelfgemaakte caponata serveren. Caponata is een zelfgemaakt groentemengsel dat zoetzuur is. Het zoetzure van dit gerecht past erg goed bij het varkensvlees van de porchetta. Ook de caponata is goed van tevoren te maken.

Dessert: Italaanse citroencake met polenta

Italiaanse citroencake met polenta
Italiaanse citroencake met polenta

En wat zou kerst zijn zonder een typische Italiaanse cake. Deze cake is een heerlijke afsluiter van je kerstdiner. Het leuke aan deze cake is dat je het (gedeeltelijk) met polenta (maïsmeel maakt.

Buon natale e Buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close