Panzanella – Een heerlijke Toscaanse broodsalade

Panzanella

Na het weekend heb ik op maandagavond vaak geen zin om uitgebreid te koken, maar wil aan de andere kant wel lekker en gezond eten. Om deze reden heb ik de categorie Makkelijke Maandag geïntroduceerd. Een recept op Makkelijke Maandag is altijd eenvoudig/snel te maken.

Panzanella (tradiotionele broodsalade uit Toscane)

De panzanella was van oorsprong een gerecht voor de arme bevolking van Toscane, omdat het gemaakt werd met oud brood en goedkope groentes en eventuele andere left-overs. Tegenwoordig is de panzanella een gerecht dat ook in restaurants op de kaart staat.

Na het weekend hebben wij vaak nog wat ciabatta of harde broodjes over die we anders meestal weg moeten gooien omdat ze uitgedroogd zijn. Nu hoeft dat niet meer, want we maken er voortaan dus lekker panzanella mee. Het gekke is juist dat hoe ouder het brood is, des te lekkerder de salade wordt. Heb je geen oud brood? Leg dan ’s ochtends alvast wat brood op het aanrecht, zodat het ’s avonds mooi droog is.

Als je het recept volgt heb je een heerlijke salade, maar heb je zelf andere lekker dingen die er door kunnen (bijvoorbeeld zwarte olijven of wat ansjovis)? Doe die er dan ook vooral lekker door.

Ingrediënten

  • Halve ciabatta of twee oude harde broodjes (liefst wat luchtig bruin brood)
  • 0,5 ui, fijn gesnipperd
  • 0,5 komkommer, in blokjes
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 5 lekkere tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 selderijstengel, in dunne plakjes
  • 1 knoflookteen, uitgeperst
  • handjes basilicumblaades, grof gesneden/gescheurd
  • 0,75 dl extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels rodewijn azijn
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snij/breek het brood in hapklare stukjes en doe het brood in een grote schaal. Besprenkel het brood zodat het een klein beetje vochtig is. Doe de overige ingrediënten, behalve de olijfolie en de rodewijn azijn, in de schaal en meng alles goed. Voeg vervolgens de olijfolie en rodewijn azijn toe en meng alles weer goed. Breng op smaak met peper en (zee)zout. Laat de salade ongeveer 20-30 minuten staan, zodat het brood de juiste consistentie krijgt en de smaken goed door kunnen trekken.

koken & tafelen algemeen

Leave A Reply