Stoofperen in rode wijn als perfect bijgerecht

1.4K

De klok is weer een uurtje teruggedraaid en het is dus weer vroeg donker. Wij krijgen dan meteen weer zin in herfstige gerechten. Een van de dingen die we in de herfst en winter graag maken zijn stoofperen in rode wijn (pere al vino rosso). Stoofperen in rode wijn is een perfect bijgerecht tijdens een feestelijk diner, maar ook heerlijk als onderdeel van een dessert.

Stoofperen maken

Mijn zus heeft een perenboom in de tuin. In het ene jaar hangt er uiteindelijk geen peer aan de boom en het andere jaar, zoals nu, hing ie helemaal vol. Wij krijgen dus ook een flinke zak met peren mee naar huis. Hier weten wij natuurlijk wel raad mee. We hebben bijvoorbeeld een heerlijke zelfgemaakte perentaart mee gemaakt en de rest hebben wij gebruikt om stoofperen mee te maken. Peertjes stoven is ontzettend makkelijk en een goede manier om een grote hoeveelheid peren te kunnen verwerken.

Stoofperen in rode wijn. Maak lekker je eigen stoofpeertjes!

Stoofpeertjes: overal lekker bij

Het beste kun je voor het recept kleine peertjes gebruiken. Daarvan kun je er mee kwijt in de pan en later eet het ook makkelijker. Stoofpeertjes kun je zowel als bijgerecht bij een diner (bijvoorbeeld het kerstdiner) eten, maar zijn ook heerlijk als dessert of bijvoorbeeld in de yoghurt. Je kunt de stoofpeertjes in rode wijn zowel koud als warm eten. Net wat je lekker vindt! Kijk voor inspiratie ook eens bij onze gerechten voor de feestdagen.

Wat voor peren gebruiken voor stoofpeertjes?

Voor stoofpeertjes kun je het beste kleine stevige en iets zurige peren gebruiken, omdat ze hun vorm behouden en niet te zacht worden tijdens het stoven. De meest populaire perensoorten voor stoofpeertjes zijn Gieser Wildeman, Saint Rémy en Conference. Deze peren hebben een stevige textuur en een lichtzure smaak, wat goed samengaat met de zoete siroop en kruiden tijdens het stoofproces.

Stoofpeertjes in rode wijn

Stoofperen in rode wijn als perfect bijgerecht (pere al vino rosso)

Het beste kun je voor het recept kleine peertjes gebruiken. Daarvan kun je er mee kwijt in de pan en later eet het ook makkelijker. Stoofperen kun je zowel als bijgerecht bij een diner (bijvoorbeeld het kerstdiner) eten, maar zijn ook heerlijk als dessert of bijvoorbeeld in de yoghurt. Je kunt de stoofperen in rode wijn zowel koud als warm eten. Net wat je lekker vindt!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerecht, Dessert
Keuken Italiaans
Porties 12 peertjes

Ingrediënten
  

 • 12 stuks kleine peertjes bijv. Gieser Wildeman
 • 400 ml water
 • 600 ml stevige rode wijn
 • 400 gram suiker
 • 6 stuks kruidnagels
 • 2 stuks steranijs
 • 1 stuk kaneelstokje

Instructies
 

 • Meng de wijn, het water en de suiker in een ruime pan (groot genoeg voor de peertjes) en breng aan de kook.
 • Voeg intussen het kaneelstokje, de kruidnagels en de steranijs toe.
 • Schil intussen de peren, maar laat de steeltjes zitten.
 • Als de inhoud van de pan kookt, voeg dan de peertjes toe. Zorg dat de peren zo goed mogelijk onder het vocht staan. Breng de pan weer aan de kook en zet het vuur nu zachtjes. Laat de peertjes ongeveer 45 minuten zachtjes stoven tot ze mooi rood van kleur zijn.
 • De peertjes zijn nu klaar! Als je het lekker vindt kun je de siroop nog wat verder inkoken. Haal dan de peertjes uit de siroop en kook in tot de gewenste dikte.
 • Buon appetito!
Trefwoord stoofpeertjes
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close