Pasta met ‘nduja (pittige worst uit Calabrië)

338

Een paar jaar geleden reden we vanuit Puglia langs de kust richting Napels en hadden een tussenstop van een paar dagen in Calabrië. Wij maakten daar voor het eerst kennis met ‘nduja, de smeerbare pittige worst die typisch is voor Calabrië.

Ontdekking in Calabrië: ‘nduja

Calabrië ligt helemaal in het zuiden van Italië in de punt van de laars. De meeste Nederlanders kennen deze regio waarschijnlijk alleen van de doorreis richting de boot naar Sicilië. Eigenlijk waren wij ook op doorreis richting Napels, maar we hadden wel besloten om een paar dagen in dit gebied door te brengen. En dat was een goede keuze! We zaten trouwens nog steeds redelijk noordelijk in Calabrië, maar toch nog zo’n vier uur rijden onder Napels. Dan voel je wel dat je echt zuidelijk zit in Italië zit en hoe groot het land eigenlijk is.

Calabrië staat voor veel buitenlandse toeristen niet op de radar en is daarom helemaal niet zo druk. Er is echter wel ontzettend veel te doen en te proeven, maar het is wat ons betreft een onontdekte parel. Zo overnachtten wij in een fantastisch agriturismo in de buurt van Trebisacce met een uitstekend restaurant waar we op verschillende avonden fantastische lokale gerechten en wijnen proefden. Een van de grootste ontdekkingen daar voor ons was de ‘nduja worst.

‘nduja di Spilinga

‘Nduja is van oorsprong een worst voor de armen gemaakt van de minste stukken en het vet van het varken. De gefermenteerde worst is lang houdbaar en bevat pittige Calabrese chilipepers. Worst komt oorspronkelijk uit de buurt van Spilinga en dit is tegenwoordig een DOP: ‘nduja di Spilinga (de ‘echte’ dus). Toen wij er destijds waren, was ‘nduja nog bijna nergens te vinden in Nederland, maar we zien nu ook potjes staan bij de grote supermarktketens.

Je kunt ‘nduja zo eten op een plankje met charcuterie, maar wij vinden het vooral lekker op een zelfgemaakte pizza of door de pasta. Vandaar daarom deze keer een heerlijk recept voor pasta met ‘nduja.

5 van 1 stem

Pasta met ‘nduja (pittige worst uit Calabrië)

Deze pasta is heel makkelijk te maken, maar geweldig van smaak door de 'nduja (pittige smeerbare worst uit Calabrië). Je kunt voor dit gerecht allerlei soorten pasta gebruiken, maar neem wel bij voorkeur een lange soort.
Porties 4 personen
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 ui gehakt
  • 110 gram 'nduja Pittige worst uit Calabrië
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 500 gram spaghetti Of een andere lange pasta, zoals linguine
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verhit de olijfolie en doe de gesnipperde ui in de pan. Bak de ui ongeveer 15 minuten totdat ze glazig zijn.
  • Doe de 'nduja bij de uien in de pan en bak dit circa 5 minuten mee.
  • Zet het water voor de pasta met zout naar smaak.
  • Vervolgens doe je de gepelde tomaten en hun sap bij de uien en 'nduja in de pan (zonder deksel) en laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Als de stukken tomaten nog te groot zijn, plet ze dan met een spatel.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen. Als de pasta gaar is giet je het af, maar vang wel een kopje kookwater op.
  • Meng de pasta goed door de tomatensaus en voeg een scheutje kookvocht toe. Rasp er wat Parmezaanse kaas overheen als je dat lekker vindt en serveer meteen.
  • Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: pasta
Keuken: Italiaans
Trefwoord: calabrië, nduja, pasta
Niveau: Makkelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close