Italiaanse koffie zetten met de moka express percolator

1.5K

Als je in Italië een appartement of een huisje huurt, dan is de kans groot dat je een percolator of moka express in de keuken aantreft. Met een percolator of moka express (moka pot) maak je eenvoudig lekkere espresso mee op het gasfornuis. Maar hoe werkt zo’n moka expres percolator eigenlijk? En hoe maak je lekkere koffie met een percolator of moka pot? In deze blog geven we je het stappenplan voor het maken van de lekkerste espresso met een moka express.

Hoe werkt een moka express percolator

In de meeste gevallen zul je te maken hebben met de herkenbare achthoekige moka express. Toch is het goed om hier even een onderscheid te maken tussen de moka express en de percolator. Koffie maken met een percolator en een moka express lijken namelijk erg op elkaar, maar het brouwproces verschilt op een belangrijk punt. Beide espressopotjes maken gebruik van hetzelfde principe (heet water onder druk omhoog laten stuwen). Bij de percolator loopt het opgepompte hete water van bovenaf via de koffie terug in de onderkant van de pot, terwijl bij de moka express het water door de koffie naar boven wordt gedrukt en daar blijft.

Espresso maken met de Moka Express percolator van Bialetti
Espresso maken met de Moka Express percolator van Bialetti

Bialetti uitvinder van de percolator

De percolator is in 1933 uitgevonden door de Italiaan Alfonso Bialetti. Hij kwam op het idee om op deze manier koffie te zetten toen hij zag hoe wasmachines in die tijd van hetzelfde principe uitgingen. Tot op de dag van vandaag is het pannenmerk Bialetti het bekendste merk voor percolators en de moka express. Een percolator of de moka pot worden daarom dus ook wel eens een Bialetti genoemd, naar het merk en de uitvinder.

Slow coffee

Het maken van koffie met de moka of de percolator vinden wij een fijne bezigheid. We doen het met name op vakantie in Italië. Het zetten van een potje koffie duurt, uiteraard afhankelijk van de grootte, toch wel 5 tot 10 minuten. Koffie maken op deze manier is dus zeker een vorm van het brouwen van slow coffee. Hierbij komen de smaken van de koffie zeer goed tot zijn recht. Hoewel wij thuis een goed espresso apparaat hebben, staat er bij ons ook zeker een moka express in het keukenkastje die we af en toe gebruiken.

Espresso maken met Moka op het fornuis
Espresso maken met Moka op het fornuis

Soort koffie in de moka express

Voor de klassieke stovetop espressopot, zoals de Moka Express, is een gemalen koffie met een fijne tot medium maling ideaal. Een te grove maling beperkt de optimale extractie en kan verstoppingen veroorzaken.

Het beste is dus om een espressomaling of een iets grovere maling dan espresso te kiezen. Dit werkt goed voor de Moka Express. Hiermee zet je een smaakvolle, geconcentreerde koffie vergelijkbaar met een espresso.

Vermijd echter een te fijne maling zoals voor professionele espressomachines, omdat dit het risico op verstopping van het filter vergroot. Experimenteer vooral eens met maling en ontdek wat jij het lekkerste vindt.

Moka express kopen

Wij hebben destijds ons espressopotje in Italië gekocht bij een winkel met huishoudelijke spullen. Je kunt een Bialetti moka express natuurlijk ook gewoon in Nederland kopen. Je hebt de moka-potjes in allerlei maten, dus bedenk ook hoeveel kopjes je wilt maken. Wij hebben deze moka express van Bialetti voor 6 kopjes espresso. Deze maat is ook heel handig als je gasten hebt of als je koffie wilt zetten op de camping.

Moka espress gebruiken op inductie

Kook je op inductie? Ook dan kun je espresso maken met een moka express. Als je al een espresspotje hebt (ze zijn normaal gespoken van aluminium), dan werkt dat niet op inductie, maar je kunt een handig metalen plaatje kopen voor tussen de inductiekookplaat en de moka express. Heb je nog geen moka express percolator? Dan kun je er beter meteen een kopen die geschikt is voor inductie, zoals deze moka express van Bialetti voor 6 kopjes voor inductie.

Espresso maken met de moka express

Nu wil je zeker wel weten hoe je zelf een lekkere espresso kunt zetten met een moka expres. Hieronder volgt daarom een handig stappenplan om koffie te zetten met een percolator.

Een kopje zelfgemaakte espresso is trouwens heerlijk bij een van onze Italiaanse desserts. Denk bijvoorbeeld aan birramisu of deze heerlijke perentaart of deze chocoladetaart met nootjes.

Espresso maken met de Moka Express percolator van Bialetti

Koffie zetten met moka express percolator

Leer koffiezetten met een Moka Express percolator. Met dit stappenplan maak je met de moka-pot de perfecte espresso voor thuis of op vakantie.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 9 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Dranken, Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 kopjes

Equipment

 • Moka-pot bijv. van het merk Bialetti
 • Eetlepel

Ingrediënten
  

 • 4-8 eetlepels versgemalen koffiebonen (medium maling)
 • koud water Tot aan het luchtdruk ventiel van de moka

Instructies
 

Voorbereiding van de moka-pot

 • Demonteer de moka-pot, zodat de een onderkant, het koffiefilter en de bovenkant hebt gescheiden.
 • Vul het onderste deel met koud water tot net onder het ventiel.

Filter vullen met koffie

 • Vul de filter met 1 tot 2 lepels koffie per kopje espresso (afhankelijk van de moka-pot grootte en van je smaak).

In elkaar zetten

 • Plaats het filter in het onderste deel van de pot. Zorg dat er geen koffie meer aan de randen zit.
 • Plaats het bovenste deel op het onderste deel. Zorg dat je het goed dichtdraait, maar ook weer niet te strak. Je moet het later ook weer loskrijgen.

Opwarmen op fornuis

 • Zet de moka-pot op laag tot medium vuur. Gebruik eventueel een gaspit verkleiner als de moka express niet op het fornuis past.
 • Houd het deksel open om druk te laten ontsnappen. Als het water op warmt, dan stijgt het op en vult het bovenste deel met koffie
 • Wacht tot het kenmerkende pruttelen stopt, dit betekent dat de koffie klaar is. Zet het vuur uit en haal de moka-pot direct van het vuur.

Serveren

 • Roer de koffie voorzichtig door voor een gelijkmatige smaak.
 • Giet in voorverwarmde kopjes en geniet van je espresso!
Trefwoord espresso, koffie, moka, moka express, percolator
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close