San Marzano tomaten: de beste tomaten voor tomatensaus

6.1K
De originele San Marzano tomaten komen uit de provincie Campanië in het zuiden van Italië in de buurt van Napels. De tomaten hebben een beschermde oorsprongsbenaming, oftewel een Denominazione di Origine Protetta (DOP).

In de Italiaanse keuken is de tomaat niet weg te denken. De Italianen kennen veel soorten en maten tomaten. Ieder type tomaat is weer geschikt voor een ander gerecht. Dit is afhankelijk van de smaak, de structuur en het formaat. Zo heb je de cuore di bue die heel geschikt is om tomatensalade mee te maken, de Pomodoro Ciliegino gebruik je door de Caprese en de San Marzano tomaat doe je in je zelfgemaakte tomatensaus.

Tomatensaus

De San Marzano tomaat is een langwerpige tomaat en erg geschikt voor het maken van tomatensaus omdat de tomaat stevig vruchtvlees heeft en lekker zoet is. Je kunt de San Marzano tomaten daarom lekker lang laten pruttelen voor een heerlijke volle en enigszins zoete tomatensaus. Je gebruikt deze tomatensaus als basis voor pastasaus en als basis op de pizza.

Denominazione di Origine Protetta

De originele San Marzano tomaten komen uit de provincie Campanië in het zuiden van Italië in de buurt van Napels. De tomaten hebben een beschermde oorsprongsbenaming, oftewel een Denominazione di Origine Protetta (DOP). Je herkent deze producten aan het DOP logo op de verpakking (zie foto). De echte San Marzano tomaten uit Campanië kun je alleen in blik kopen en in de vorm van gepelde tomaat (pomodori pellati).

Waar te koop?

Hier in Nederland is het niet altijd makkelijk om de San Marzano tomaten in de winkel te vinden, maar je vind ze wel online bij de Albert Heijn. Het is zeker de moeite waard om deze een keer in je winkelwagen te gooien als je een echte goede tomatensaus wilt maken. Wat natuurlijk ook leuk is om ze zelf te kweken in de tuin. Natuurlijk geen officiële DOP, maar wel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close