Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus

Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder.

Maak lekker veel saus

Om zelf een goede tomatensaus te maken moeten de tomaten een tijdje moeten pruttelen. Hiervoor heb je misschien niet altijd tijd. Het grote voordeel is echter dat je in een keer een grote hoeveelheid tomatensaus maken en deze invriezen of in potten bewaren! Je kunt het onderstaande recept dus ook keer verdubbelen, verviervoudigen of zelfs nog meer maken. Als je dus een keer op een vrije avond in het weekend tijd over hebt kun je gewoon een grote pan koken.

Als je een tuin hebt met veel tomaten dan is dit recept ook een goede gelegenheid om je tomaten te verwerken voor later gebruik. Je neemt dan ongeveer vijf verse tomaten in plaats van een blik gepelde tomaten.

Welke tomaten?

Ik gebruik in dit recept de beroemde San Marzano tomaten uit blik, want dit zijn volgens kenners de beste en meest smaakvolle tomaten voor in de saus. Goede restaurants en pizzeria’s gebruiken deze tomaten ook vaak, maar het is als consument niet altijd makkelijk om er aan te komen (maar weinig supermarkten verkopen ze), maar je kunt natuurlijk ook andere lekker gepelde tomaten uit blik gebruiken.

Inmaken of invriezen

Als je de saus hebt gemaakt kun je de saus af laten koelen en in porties invriezen. Je kunt er ook voor kiezen om wat potten te verhitten in de oven of uit te koken (steriliseren) en deze te vullen. Op deze manier kun je de tomaten saus buiten de koelkast bewaren. Meer over steriliseren van potten.

Tip: wanneer je de tomatensaus in potjes met een leuk etiket doet is het ook een mooi cadeautje om weg te geven!

Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂

Print pagina
Print recept
Basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus met basilicum (sugo di pomodoro fresco al basilico)
Veel Italiaanse pasta’s hebben tomaten als basis voor de pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan pasta alla Putanesca of pasta Bolognese waarbij een lekkere tomatensaus als fundament dient. Ook voor veel pizza’s geldt dat bodem als eerste wordt besmeerd met een flinke lepel tomatensaus. Je kunt natuurlijk kant en klare potten tomatensaus kopen in de supermarkt, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder en gezonder. Niveau: makkelijk
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
Ingrediënten
  • 2 blikken gepelde tomaten (bij voorkeur San Marzano) of circa 10 lekkere verse tomaten
  • 1 Ui gesnipperd
  • 2 tenen Knoflook geplet
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 laurierblaadje, gedroogd
  • 1 theelepel Suiker
  • Basilicum, vers
  • Zeezout
  • Zwarte peper
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
Ingrediënten
  • 2 blikken gepelde tomaten (bij voorkeur San Marzano) of circa 10 lekkere verse tomaten
  • 1 Ui gesnipperd
  • 2 tenen Knoflook geplet
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 laurierblaadje, gedroogd
  • 1 theelepel Suiker
  • Basilicum, vers
  • Zeezout
  • Zwarte peper
Instructies
  1. Pureer de gepelde tomaten uit blik met een staafmixer of keukenmachine
  2. Fruit de ui en geplette knoflook aan in een flinke scheut goede olijfolie
  3. Voeg de gepureerde tomaten toe in de pan. Voeg vervolgens de azijn, laurierblaadjes en peper en zout toe en roer goed door.
  4. Laat de saus op een laag pitje een minimaal een uur zachtjes pruttelen. Roer de saus af en toe door.
  5. Als de saus bijna klaar is haal je de laurierblaadjes en de geplette knoflook uit de saus. Voeg je naar smaak nog wat (zee)zout, zwarte peper, een theelepel suiker en een paar gehakte blaadjes verse basilicum toe. Kook dit nog even een paar minuten mee.
  6. De saus is klaar voor gebruik of laat de saus afkoelen voor later gebruik. Tip: je kunt ze saus goed bewaren in een paar uitgekookte potjes of flessen.
  7. Eet smakelijk!
  8. Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhuntingNL te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂
Notities

Voorbereiding: 5 minuten Kooktijd: 60 minuten Bijzondere benodigdheden: eventueel schoongemaakte flessen of potten om saus in te bewaren

Leave A Reply