Overal lekker bij: huisgemaakte piccalilly

0

Ik kende piccalilly als iets van vroeger dat we bij altijd de boerenkool stamppot aten. In geen jaren heb ik het meer gegeten of zelfs aan gedacht. Tot vorig weekend toen ik op een feestje stond waarbij het feestcomité zichzelf had ingespannen tot de productie van een zelfgemaakte piccalilly. Dit vond ik eigenlijk zo lekker, dat ik nu ook zelf aan de slag ben gegaan en een paar potjes heb gemaakt. Het resultaat proef ik pas over een week of zes (het is namelijk bepaald geen quickalilly…), maar ik zie nu al dat het niet te vergelijken is met de piccalily die je uit de potjes in de supermarkt kent.

Wat is piccallily

Piccalilly zijn ingelegde groentes in een felgele saus met o.a. mosterd en kurkuma (vandaar de felegele kleur). De naam piccalilly is afgeleid van het het Engelse woord ‘pickles’ (wat overigens weer komt van het Nederlandse woord ‘pekelen’. Piccalilly bevat stukken groente, zoals bloemkool en sperzieboontjes, die eerst een dag in een zoutbadje hebben gelegen en daarna in een gele saus komen. Voor zelfgemaakte piccalilly heb je wel even geduld nodig, want het is pas na een week of zes op z’n lekkerst. Maar als je de potten op een droge, koele en donkere plek bewaart blijft je voorraad zeker een jaar goed. Je kunt dus een flinke portie in een keer maken!

Recept voor huisgemaakte piccalilly

Recept voor huisgemaakte piccalilly

Recept piccalilly

Benodigdheden

  • 4 schone potjes à 320 ml, met schroefdeksel

Ingrediënten

Voor vier potjes

  • 1 kilo kleingesneden groentes: bloemkool, sperzieboontjes, paprika, tomaatjes, komkommer
  • 50 gram zout
  • 30 gram maizena
  • 10g kurkuma
  • 10g mosterdpoeder
  • 15g gele mosterzaadjes (heel)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaadjes
  • 1 theelepel gemalen korianderzaadjes
  • 600 ml azijn
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram honing

Bereidingstijd

  • 24 uur om de groentes te pekelen
  • 10 minuten voor de saus en om de potjes af te vullen

Bereidingswijze

  • Kook de potjes en dekseltjes ongeveer een kwartier in kokend water om te steriliseren. Laat potjes en deksels uitlekken op een schone theedoek.
  • Snij de groentes in kleine stukjes en doe deze in een ruime schaal. Strooi het zout over de groentes en meng goed door. Laat het mengsel op een koele plaats ongeveer 24 uur staan.
  • Spoel de groentes goed af en laat goed uitlekken.
  • Breng de azijn samen met de suiker en de honing aan de kook. Meng intussen de droge ingrediënten en giet er een klein beetje van de azijn bij, zodat je een pasta krijgt.
  • Als de azijn kookt schep je een beetje bij de pasta. Roer goed door zodat je geen klontjes krijgt. Doe het mengsel vervolgens in de pan met kokende azijn en kook een paar minuten mee. De saus wordt dikker.
  • Meng de saus goed door de groentes en vul de potjes gelijkmatig. Sluit de potjes af en zet ze op de kop en laat afkoelen.
  • Wacht minimaal zes weken totdat je het eerste potje opent…
Print pagina
Share.

Over de auteur

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen