Wie wel eens in Italië is geweest kent het fenomeen antipasti vast. Dit is een grote schotel met allerlei lekkere vleeswaren, kazen of andere lekkernijen. Als wij vrienden te eten krijgen maken we vaak een Italiaanse antipasti schotel voor bij de borrel. Deze schaal deel je met je tafelgenoten en is heerlijk met een goed glas wijn. We geven jou vandaag wat inspiratie om je eigen Italiaanse borrelplank vol met lekkers te maken.
Inspiratie voor je Italiaanse borrelplank
Als je zelf een borrelplank wilt maken in Italiaanse stijl dan kun je van alles en nog wat op de plank leggen. Meestal zie je een combinatie van vlees, kaas en groente. Je kunt bijvoorbeeld uit de volgende dingen kiezen:

- Salami
- Pancetta
- Parmaham
- Prosciutto
- Bressaola
- Mortadella
- (Buffel-)mozzarella
- Burrata
- Gorgonzola
- Olijven
- Kapperappeltjes
- Olijfolie crackers
- Broodballetjes in tomatensaus
- Brood met goede olijfolie en zeezout
- Gegrilde paprika
- Artisjokkenhartjes
- Gefrituurde salieblaadjes
- Gefrituurde groente
- Tapenade
Zoals je ziet kun je van allerlei lekkere dingen op je antipasti plank leggen. Wij vinden een Italiaanse antipasti schotel altijd een fijne manier om onze etentjes te beginnen. Lekker ontspannen met een paar kleine hapjes zorgt ervoor dat de gasten iets in hun maag hebben en wij tijd hebben om aan het voorgerecht te beginnen.
Een kleine tip: zorg er wel voor dat je de plank niet te vol legt als je daarna nog een groot diner in de planning hebt. Je wilt niet dat je na de antipasti geen ruimte meer over hebt voor al het andere lekkere eten. Het is ons in ieder geval meerdere keren in Italië gebeurd dat we aanvielen op de overheerlijke antipasti en dat we de gerechten daarna (bijna) niet op kregen 🙂
Buon appetito!