Gefrituurde groente in een knapperig jasje

Wij gaan natuurlijk een paar keer per jaar naar Italië als het even kan. Een van de dingen waar ik het meeste op verheug zijn de uitgebreide antipasti schotels. De tafel helemaal vol met schalen en schaaltjes met allerlei lekkere kaas, vleeswaren en andere kleine gerechtjes. Een van mijn favorieten gerechtjes zijn de verdure fritte, oftewel de gefrituurde groente in een knapperig jasje. Gisteren maakten we dit gerecht voor bij de zondagmiddagborrel en het recept deel ik graag met je.

Gefrituurde groente

Voor de gefrituurde groente gebruikte ik dit keer aubergine en courgette. Je kunt natuurlijk ook andere groentes nemen zoals wortel, venkel en zelfs courgettebloemen (als je die kunt krijgen). Belangrijk is dat je de groente snijdt in een de maat van franse frietjes, dus dunne lange reepjes van een centimeter of 10. Je doet dit zodat de groentes gaar (genoeg) worden tijdens het frituren.

Gefrituurde groente - verdure fritte
Gefrituurde groente – verdure fritte

Bier in het beslag

Het beslag is eenvoudig te maken. Je hebt alleen bloem, eigeel en wat vocht nodig. Je kunt het beslag maken met gewoon koud water, maar lekkerder is met bruiswater of nog beter: met bier. Je krijgt dan een nog vollere smaak van je gefrituurde beslag. Het beslag moet ongeveer de dikte hebben van pannenkoekenbeslag.

Even door de bloem

Bij het maken van de gefrituurde groente is het belangrijk dat je de groente eerst door de bloem en daarna door het beslag haalt. Het handigste is dat je de groente uit de bloem haalt en daarna even het overtollige bloem er af schudt. Daarna doe je de groentes in delen in het beslag. Haal de groentes uit het beslag en laat even uitlekken boven de beslagkom. Als je een grote pan neemt dan kun je redelijk wat groente tegelijk frituren en ben je in je in drie of vier batches binnen 15 à 20 minuten klaar.

Zelf een antipasti schotel maken?

Wil je zelfs een antipasti schotel maken? Dan kun je naast dit gerecht ook o.a. ook gefrituurde broodballetjes in tomatensaus, gefrituurde salieblaadjes, focaccia met kaas en uien of bonenpuree uit Puglia maken.

Buon appetito!

Gefrituurde groente in een knapperig jasje

In Italië krijg je regelmatig gefrituurde groente als antipasti als je uit eten gaat. Deze snack is heel makkelijk te maken en heerlijk als snack bij de borrel of als antipasto bij je diner. Wij gebruikten deze keer courgette en aubergine, maar je kunt natuurlijk ook andere groentes proberen.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd25 min
Gang: Antipasti en snacks
Keuken: Italiaans
Trefwoord: antipasti, vegetarisch, voorgerecht
Porties: 4 personen
Pin recept!

Equipment

  • Pan om in te frituren

Ingrediënten

  • 500 gram groente (bijv. courgette en aubergine)
  • 100 gram bloem
  • 1 liter zonnebloemolie

Voor het beslag

  • 1 eidooier
  • 200 ml ijskoud bier of spa rood
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor het beslag in een grote kom met een garde door elkaar tot je een mooi glad beslag hebt (lijkt qua structuur op pannenkoekenbeslag).
  • Snij de groentes in repen ter grootte van franse frietjes. Je kunt de schil van de aubergine en courgette gewoon laten zitten.
  • Verhit de olie in een grote pan tot 180 graden.
  • Neem een handje groentefrieten en rol deze in de resterende bloem. Haal de groente uit de bloem en dompel onder in het beslag.
  • Haal de groente beetje bij beetje uit het beslag en laat even uitlekken boven de beslagkom. Laat nu steeds wat groente in de olie zakken. Doe niet teveel tegelijk er in want dan zakt de temperatuur van het vet te snel.
  • Haal de groente een beetje uit elkaar als ze teveel aan elkaar plakken en keer af en toe in de pan. Schep de groente uit de pan als ze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op een schaal met keukenpapier. Herhaal bovenstaande stappen totdat je al de groente hebt verwerkt.
  • Leg de groentes op een mooie grote schaal en bestrooi met wat zout. Als je het lekker vindt kun je de gefrituurde groente ook besprenkelen met wat verse citroensap. Buon appetito!
koken & tafelen algemeen

Leave A Reply