Panna cotta met espresso

5.9K

Als wij een uitgebreid Italiaans diner koken houden we er ook van om een lekker dessert te maken. Gelukkig weten Italianen zich prima raad met zoetigheden en valt er altijd genoeg lekkers te bedenken. Deze keer maakten we een fantastische en heel makkelijke (!) espresso panna cotta.

Panna cotta: gekookte room

Het Italiaanse dessert panna cotta betekent letterlijk gekookte room en komt van oorsprong uit de regio Piëmont in het noorden van Italië. De meest eenvoudig variant maak je met room, melk, suiker en gelatine. De gelatine zorgt ervoor dat panna cotta nadat het is afgekoeld stevig blijft. Juist dit zorgt ervoor dat een panna cotta er heel leuk en feestelijk uitziet als je het serveert.

Espresso panna cotta

Het is heel makkelijk om pannacotta te maken, maar je moet wel op tijd beginnen. Het afkoelen en opstijven van het toetje duurt zeker 6 uur in de koelkast. Dus ideaal om van de tevoren te maken als je familie of vrienden te eten krijgt.

Pannacotta met koffie

Deze keer maken wij pannacotta met espresso voor een mooie subtiele koffiesmaak. Juist de combinatie tussen room en de koffie maakt het dessert onweerstaanbaar. Wij serveerden bij deze versie van de pannacotta ook geen saus, want dat had het helemaal niet nodig. Een kopje espresso ernaast is natuurlijk wel onmisbaar 🙂

Suggesties

Ben je op zoek naar andere lekker Italiaanse toetjes? Denk dan ook eens aan citroencake met polenta, chocoladetaart met nootjes of een fantastische birramisu (tiramisu met bier).

No ratings yet

Espresso panna cotta

Het Italiaanse dessert panna cotta betekent letterlijk gekookte room en komt van oorsprong uit de regio Piëmonte in het noorden van Italië. Deze panna cotta maak je met espresso voor een fantastische koffiesmaak
Porties 4 personen
Bereidingstijd 15 minuten
6 uur
Totale tijd 6 uur 15 minuten

Equipment

 • Vormpjes
 • Huishoudfolie

Ingrediënten

 • 125 ml espresso
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 375 ml slagroom
 • 3 blaadjes gelatine
 • snufje zout

Instructies

 • Zet de espresso en doe dit in een steelpannetje. Verwarm de espresso met de suiker en de slagroom en een klein snufje zout. Roer goed door zodat de suiker is opgelost. Breng het mengsel tegen de kook aan. Haal van het vuur.
 • Week intussen de blaadje gelatine in koud water totdat ze soepel zijn. Knijp het vocht uit de gelatineblaadjes. Klop de blaadjes gelatine stuk voor stuk door het warme mengsel met een garde. Het is belangrijk dat het mengsel goed warm is en dat je goed mengt. Anders krijg je later klontjes gelatine in de panna cotta.
 • Schenk het mengsel in de vormpjes en dek de vormpjes af met huishoudfolie. Zet de vormpjes in de koelkast. Minimaal zes uur, maar nog beter is om ze een nacht te laten staan.
 • Kieper de panna cotta uit de vormpjes voor het serveren. Als ze niet goed uit de vormpjes willen, dan kun je de vormpjes even kort onder de hete kraan houden. Buon appetito!
Auteur: Arnoud
Gang: Dessert, dolce
Keuken: Italiaans
Trefwoord: dessert, panna cotta
Niveau: Makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering
Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close