Maak romige risotto met pompoen en salie

9.1K

Tijdens donkere en regenachtige dagen krijgen wij altijd zin in stevige maaltijden en comfort food. Een van de ingrediënten waar wij in de herfst en winter veel mee koken is de pompoen. Je hebt ‘m namelijk in allerlei soorten en je kunt er werkelijk van alles mee maken. Deze keer daarom een recept voor een hele lekkere romige risotto met pompoen en salie.

Welke pompoen voor risotto met pompoen?

Net zoals er verschillende soorten risotto zijn waar je uit kunt kiezen (bijv. carnaroli, arborio of vialone nano, elk met specifieke eigenschappen), zijn er ook allerlei soorten pompoen. Voor dit gerecht maakt het op zich niet zoveel uit welke soort je gebruikt, maar wij maakten de pompoenrisotto deze keer met flespompoen. Deze is makkelijk te schillen en bovendien niet zo heel erg groot.

Pompoen schillen of niet voor de risotto?

Een flespompoen moet je altijd schillen, want de schil blijft ook na het koken hard. Dat is eet echt niet lekker (hebben we een keer geprobeerd…). Als je een ‘normale’ oranje pompoen gebruikt kun je de schil trouwens wel laten zitten als je geen zin hebt om te schillen. De schil van de normale pompoen wordt tijdens het koken zacht en is gewoon eetbaar.

Gebruik verse salie

Voor dit gerecht heb je versie blaadjes salie nodig. Gebruik in dit geval dus geen gedroogde salie uit een potje. Je kunt salie bij de meeste supermarkten kopen en ze zijn vaak onderdeel van de Italiaanse kruidenmix in de koeling. De groenteboer verkoopt meestal ook verse salie. Met de salie die je overhoudt kun je trouwens andere lekker dingen maken, zoals gefrituurde salieblaadjes, saltimbocca alla Romana of gnocchi met salieboter.

Risotto met pompoen en salie
Pompoenrisotto met salie – close

Inspiratie voor andere soorten risotto

Deze pompoen risotto met salie is echt heel lekker. Maar twijfel je nog wat voor soort risotto je zin hebt? Kijk dan bijvoorbeeld ook eens bij onze venkelrisotto en risotto met gedroogde tomaten.

Pompoenrisotto met salie

Pompoenrisotto met salie

Met deze overheerlijke pompoenrisotto maak je van ieder etentje een feestje.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2

Equipment

  • Pan met dikke bodem
  • Grote ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 1 kilo (fles)pompoen
  • scheut olijfolie (extra vergine)
  • 1 bosje salie
  • 1,5 liter groentebouillon
  • klont boter
  • 1 ui
  • 300 gram risotto rijst
  • 1 glas witte wijn
  • 50 gram Parmezaamse kaas

Instructies
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Schil intussen de pompoen en snij deze in kleine stukjes. Hak de salie grof en doe samen met de pompoen en een flinke scheut olijfolie in een ovenschaal. Meng alles goed door elkaar en plaats de schaal circa 30 minuten in de oven.
  • Maak de bouillon en breng tegen de kook aan. Snipper de ui en verhit intussen de boter in de pan. Doe de uien in de pan en roer circa 5 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Voeg de rijst toe in de pan en roer goed door zodat alle rijst bedekt is met boter. Laat even kort bakken in de boter.
  • Voeg het glas wijn toe en blijf roeren totdat de wijn is opgenomen/verdampt. Voeg vervolgens een flinke schep bouillon door en blijf roeren totdat de risotto weer bijna droog is. Blijf net zo lang bouillon toevoegen totdat de risotto mooi beetgaar is (al dente).
  • Pureer intussen de helft van de geroosterde pompoenblokjes. Roer de pompoenpuree door de risotto en voeg ook de geraspte kaas door. Laat nu een paar minuten staan met het deksel op de pan.
  • Roer nu de overige pompoenblokjes door de risotto en serveer. Buon appetito!
Trefwoord pasta, risotto, vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. Kokkerella says:

    5 sterren
    Heel lekker en eenvoudig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close