Bonenpuree uit Puglia (Italië)

Bonenpuree uit Puglia (Italië)

Masseria Il Crosifisso

Masseria Il Crosifisso

Tijdens een vakantie in Puglia (Apulië in het Nederlands), de zuidelijkste provincie van Italië in de hak van de laars, verbleven we in een agriturismo. Dat is zeg maar het betere kamperen bij de (Italiaanse) boer. Je verblijft niet alleen voor het slapen in een agriturismo, maar vooral ook voor het lekkere eten. Dat wisten we vooraf niet, maar daar kwamen we gelukkig genoeg snel achter…

In een agriturismo kun je jezelf namelijk iedere dag tegoed doen aan het menu van de dag (’s ochtends even laten weten dat je ’s avonds mee-eet). Het menu is meestal volledig samengesteld uit producten van het eigen land of van boeren uit de buurt. De keuken van Puglia kenmerkt zich door eenvoudige boerse, maar zeer smaakvolle gerechten. En na het eten van het complete menu kun je rollend naar je kamer..

Een van de gerechten die ik heb onthouden is heerlijk en ontzettend makkelijk te maken: witte bonenpuree. De smaakmaker in deze puree is vooral de ansjovis die een goede tegenhanger is voor de romige smaak van de witte bonen. De puree is lekker met ciabatta of stokbrood.

Ingrediënten

  • 1 blik witte bonen, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 4-5 ansjovisfilets, grofgehakt
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • snuf chilipeper, naar smaak
  • 2-3 eetlepels goede olijfolie
  • 1-2 eetlepels citroensap, naar smaak

Bereiding

Verhit wat olie in een kleine pan. Doe de sjalot, knoflook en ansjovis in de pan en laat dit langzaam sudderen, totdat de ui zacht is en de ansjovis is opgelost. Voeg de kappertjes en chilipeper toe en bak nog even. Doe de witte bonen in de pan en roer alles goed door. Verwarm de bonen even en haal de pan van het vuur. Voeg de olijfolie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Als je geen staafmixer hebt kun je alles ook met een vork prakken. Voeg tot slot naar smaak het citroensap toe aan de puree.

Print pagina

Leave A Reply