Involtini van kip met ricotta, prosciutto en salie

Wanneer je vrienden te eten krijgt is het altijd de vraag wat voor lekkers je ze voor zult zetten. Soms heb je niet veel tijd om het eten voor te bereiden, maar wil je wel een mooi gerecht op tafel zetten. In dat geval kun je je gasten zeker weten deze involtini di pollo, oftewel kiprolletjes, voorschotelen.

Involtini van kip met ricotta, prosciutto en salie
Involtini van kip met ricotta, prosciutto en salie

Involtini kun je maken met allerlei soorten vlees, zolang je het vlees maar dun slaat zodat je het goed kunt oprollen. Voor deze kiprolletjes heb ik voor kippendijfilet gekozen, want het dijvlees is wat vetter en sappiger dan de kipfilets. Dit komt de smaak ten goede. Vaak bakken Italianen de involtini eerst aan in de olie en garen ze de kiprolletjes vervolgens langzaam in de tomatensaus, maar in dit recept heb ik dit niet gedaan omdat de smaken op zichzelf al zo lekker zijn.  

Involtini van kip met ricotta, prosciutto en salie

Voor dit recept heb ik me namelijk een beetje laten inspireren door de Romeinse klassieker Saltimbocca alla Romana (kalfsvlees met salie, prosciutto en Marsala). De rolletjes zijn namelijk gevuld met een mengsel van ricotta en salie en de rolletjes zijn vervolgens omwikkeld met prosciutto. Je kunt de rolletjes uiteraard ook met pancetta omwikkelen. Ook lekker! Net als bij de saltimbocca heb ik de aanbaksel even losgebakken met een scheut Marsala voor een heerlijke jus.

Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk!  🙂

Involtini van kip met ricotta, prosciutto en salie

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door de Romeinse klassieker Saltimbocca alla Romana (kalfsvlees met salie, prosciutto en Marsala). De kiprolletjes zijn namelijk gevuld met een mengsel van ricotta en salie en vervolgens zijn de rolletjes omwikkeld met prosciutto en na het bakken afgeblust met wat Marsala voor een heerlijke jus.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd1 uur 25 min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kip, vlees
Porties: 2 personen
Pin recept!

Ingrediënten

  • 2 kippendijfilets liefst biologisch
  • 4 eetlepels ricotta
  • 1 theelepel tijn gedroogd
  • 4 blaadjes Salie verse
  • 4 plakjes prosciutto (=rauwe Italiaanse ham)
  • 2 eetlepels Marsala Of witte wijn als je geen Marsala hebt
  • Olijfolie
  • • 4 eetlepels kappertjes
  • Zout

Instructies

  • Leg de kippendijfilet tussen twee stukken huishoudfolie. Sla de kippendijfilet zo plat mogelijk met een vleeshamer. Het is wel belangrijk dat de kip aan een stuk blijft.
  • Meng de ricotta met de tijm en wat peper en zout.
  • Pak een stuk huishoudfolie en leg daar twee plakken prosciutto op. Zorg dat deze elkaar een klein beetje overlappen. Leg vervolgens de plat geslagen kippendijfilet op de prosciutto. Smeer de helft van het ricottamengsel uit over de platgeslagen kipfilet. Herhaal dit voor de andere kippendijfilet.
  • Rol de kip voorzichtig op in de huishoudfolie. Rol de huishoudfolie strak op, zodat je een soort worstje krijgt. Als het goed is bedekt de prosciutto de hele buitenkant van de kip. Leg de kip nu bij voorkeur een uurtje in de koelkast om op te stijven.
  • Haal de kip uit de koelkast en verwijder het huishoudfolie. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de rolletjes in 10-15 minuten gaar. Haal de kip uit de pan en blus af met wat Marsala om de aangebakken restjes los te krijgen.
  • Serveer de involtini op een bord en giet er een lepel jus overheen.
  • Eet smakelijk en vergeet niet om een foto van je gerecht op Instagram te zetten met @foodhunting_italia erbij!

Leave A Reply