Paddenstoelen risotto met guanciale

Op het moment dat ik deze blog schrijf slaat de regen tegen de ramen en waaien het tuinmeubilair en de katten over het balkon. Een ideale avond dus om een lekkere hartverwarmende maaltijd te koken. Wij maken daarom een heerlijke paddenstoelen risotto met guanciale.

Paddenstoelen risotto

Voor de paddenstoelenrisotto kun je zelf een mix maken van paddenstoelen die je lekker vindt of gewoon voor een soort paddenstoelen gaan. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig verschillende paddenstoelenmixen die je zo door je risotto kunt doen. Kun je die niet vinden, dan kun je deze risotto ook prima maken met bijvoorbeeld kastanjechampignons.

Paddenstoelen risotto met guanciale
Paddenstoelen risotto met guanciale

Guanciale

Misschien ken je het uit Italië, maar grote kans dat je je afvraagt wat guanciale eigenlijk is. Niet zo gek, want guanciale is niet zo bekend en ook niet altijd makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Guanciale lijkt in de verte op pancetta, maar wordt gemaakt van het wangspek van het varken (de kinnebak). Dit wangspek wordt gedroogd en heeft een hele fijne smaak. Een echt spaghetti alla Carbonara wordt ook met guanciale gemaakt, maar vaak wordt het ingrediënt vervangen door pancetta of door gewoon blokjes ontbijtspek. Dat kan natuurlijk ook gewoon prima, maar heeft wel een minder delicate smaak dan guanciale.

Verschillende soorten risottorijst

Een goede romige risotto met de juiste gaarheid is onweerstaanbaar. Een van de belangrijkste succesfactoren van een goed gelukte risotto is de rijst die je gebruikt. De ene risottorijst is de andere namelijk niet. Bezuinig dus niet op je rijst.

De beste risottorijst komt uit het noorden van Italië. De bekendste (en beste) soorten zijn de carnaroli, de arborio en de vialone nano. Zelf gebruiken we normaal gesproken meestal een goede kwaliteit arborio rijst. Arborio rijst neemt namelijk wat minder vocht op en laat het zetmeel goed los. Dit zorgt voor de een romige en een wat plakkerige textuur. De carnaroli en vialone nano rijstsoorten zijn nog wat exclusiever. Deze soorten nemen meer vocht op dan de arborio en daardoor levert het een wat drogere risotto op. Met name de carnaroli wordt veel in goede Italiaanse restaurants gebruikt.

Je merkt echt het verschil tussen een eenvoudige risottorijst uit de supermarkt of een betere die je bijvoorbeeld in een delicatessenwinkel koopt. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan dus een wat betere risottorijst op de kop te tikken.

Suggesties

Heb je toch zin in een andere risotto? Geen probleem, want we hebben verschillende heerlijke risotto recepten voor je. Wat dacht je van risotto met gedroogde tomaten, venkelrisotto met een beetje pit of romige pompoenrisotto met salie.

Paddenstoelen risotto met guanciale

Risotto met paddenstoelen en guanciale

Deze heerlijke risotto met paddenstoelen en guanciale eet je bij voorkeur op een regenachtige dag in de herfst of winter.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten

Beoordeling

Hoeveelheid

Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 450 gram risotto rijst
  • 60 gram boter + beetje extra voor aan het einde
  • 1 ui
  • 1 glas witte wijn
  • 8 takjes tijm
  • 1,2 liter groentebouillon
  • 300 gram Gemengde paddenstoelen
  • 100 gram guanciale, of anders pancetta of spekblokjes
  • 80 gram Parmezaamse kaas

Materiaal

  • Pan met een dikke bodem
  • Kleine koekenpan

Instructies

  • Maak de bouillon en snipper de ui. Verhit de boter in de pan en bak de ui zachtjes een paar minuten aan.
  • Veeg de paddenstoelen intussen schoon met een stukje keukenrol (niet met water!) en snij deze in grove stukken. Snij ook de guanciale in blokjes.
  • Voeg de risottorijst toe in de pan en roer goed door met een houten pollepel, zodat de risotto helemaal bedekt en glimmend is van de boter.
  • Voeg het glas witte wijn en de tijm toe en roer totdat de wijn is verdampt. Voeg nu steeds een lepel groentebouillon toe op het moment dat het vocht in de pan is opgenomen door de rijst. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
  • Verhit in een kleine koekenpan wat olie en bak de blokjes guanciale totdat deze mooi bruin en een beetje knapperig zijn. Schep de guanciale zonder het vet in een schaaltje en zet even opzij.
  • Bak in dezelfde koekenpan nu de paddenstoelen een paar minuten aan in het vet van de guanciale. Als de paddenstoelen zacht en bruin zijn kun je het vuur uitzetten.
  • Wanneer de risotto bijna gaar is voeg je de paddenstoelen, guanciale en de geraspte kaas toe. Roer alles met een houten pollepel voorzichtig door elkaar. Voor wat extra glans kun je nog wat blokjes boter door de risotto roeren. Laat de risotto nu een minuut of vijf met het deksel op de pan rusten en serveer direct.
  • Buon appetito!
Heb je dit recept gemaakt?Deel je foto met @foodhunting_italia of tag #foodhunting_italia!

Leave A Reply

Waardering