Zelfgemaakte vitello tonnato

Kalfsvlees met tonijnsaus en kappertjes

Vitello tonnato is een echte Italiaanse klassieker en volgens mij een van de weinige Italiaanse gerechten waarin vlees en vis met elkaar worden gecombineerd. Vitello betekent kalf en tonnato slaat op de saus op basis van tonijn. Het gerech komt oorspronkelijk uit de regio Piëmont in het noorden van Italië, maar is nu een wereldwijd bekend gerecht.

Ik eet normaal gesproken weinig kalfsvlees, maar voor mij is vitello tonnato een gerechtje dat ik zo nu dan erg graag eet. Een ideaal voorgerecht voor een diner met veel mensen, want het is erg goed voor te bereiden.

Vitello tonnato recept

Er bestaan vele varianten van dit gerecht en vele bereidingswijzen. Je kunt al heel eenvoudig een vitello maken met kant en klare vleeswaren, maar het lekkerste is natuurlijk met zelfgemaakte plakken kalfsvlees en een zelfgemaakte tonijnsaus. Voor dit recept heb ik de saus ook zelf gemaakt, maar heb ik dit keer wel kant en klare mayonaise gebruikt in plaats van deze zelf te maken.

Diner suggesties

Dit gerecht is een mooi voorgerecht bij een diner met vrienden of familie. Als hoofgerecht zou je een heerlijke pan met langzaam gegaarde osso bucco alla Milanese kunnen serveren. Als dessert kun je denken aan een mooie en snel te maken peren claufoutis.

Buon appetito!

Vitello tonnato – kalfsvlees met tonijnsaus en kappertjes

Vitello tonnato is een echte Italiaanse klassieker en een van de weinige Italiaanse gerechten waarin vlees en vis met elkaar worden gecombineerd. Vitello betekent kalf en tonnato slaat op de saus op basis van tonijn. Dit recept is ideaal als voorgerecht bij een groot diner met familie en vrienden.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd30 min
Gang: Appetizer
Keuken: Italiaans
Trefwoord: feestdagen
Porties: 4 personen
Pin recept!

Ingrediënten

Voor het kalfsvlees

  • 500 gram Kalfsmuis
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 250 ml witte wijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • 15 gram versie peterselie
  • 2 tenen knoflook

Voor de tonijnsaus

  • 1 blikje tonijn in olie uitgelekt
  • 25 gram kappertjes
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 175 gram mayonaise

Instructies

Voor het kalfsvlees

  • Breng 2 liter water en met wijn aan de kook en voeg de in stukken gesneden groenten, de knoflook, de peper, de peterselie en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en doe het stuk kalfsvlees in de pan. Zorg ervoor dat het water niet weer aan de kook komt. Laat het kalfsvlees circa 25-30 minuten pocheren in de bouillon. Zelf gebruik ik altijd een kernthermometer om de kerntemperatuur in de gaten te houden. De kerntemperatuur van een mooi stuk rosé kalfsvlees is 50 graden Celsius.
  • Haal het vlees uit de bouillon en laat afkoelen. Maak intussen de tonijnsaus.

Tonijnsaus

  • Laat de tonijn uitlekken en doe alle ingrediënten in de beker van de staafmixer. Mix net zolang tot je een mooie gladde en vloeibare tonijnsaus hebt. Als de saus nog wat te dik is kun je een paar eetlepels water toevoegen.

Opmaak

  • Snij dunnen plakken van de afgekoelde kalfsmuis en rangschik deze netjes op een bord. Schep er vervolgens een paar scheppen tonijnsaus overheen en garneer met wat kappertjes.
koken & tafelen algemeen

Leave A Reply