Caponata uit Sicilië als verrassend bijgerecht

0

Afgelopen zondag organiseerden we een lekker etentje voor vrienden. Wat maak je dan als je wél lekker wilt eten, maar op het moment dat de gasten er zijn niet te lang in de keuken wilt staan? Juist: mijn heerlijke langzaam gegaarde en superzachte varkensbuik! Ik had ‘m al een tijdje niet meer klaargemaakt, maar ik had nog een mooi stukje varkensbuik van het Baambrugs varken liggen dat ik onlangs bij de Lindenhoff op de kop had getikt. Voordat onze gasten arriveerden schoof ik het vlees in de oven en tegen de tijd dat we aan het hoofdgerecht toe waren was ‘ie klaar. Maar alleen een stukje vlees als hoofdgerecht is wat karig, dus maakte ik er een heerlijke Siciliaanse caponata bij?

Siciaanse caponata

Caponata is net zo Siciliaans als dat boerenkool Nederlands is. Een paar jaar geleden waren we op vakantie op Sicilië en je kunt dit ietwat zoetzure groentemengsel het echt overal eten. Zoals bij de meeste Italiaanse gerechten’ kent iedere familie of restaurant zijn eigen recept. Wel of geen olijven? Wel of geen paprika er in? Wat de caponata’s wel met elkaar gemeen hebben is dat er altijd wel aubergine, tomaat, bleekselderij en basilicum inzit. Hieronder deel ik een versie waar ik heel blij van wordt en die ik afgelopen zondag gemaakt heb (en waar we heel veel complimenten over kregen)!

Doordat de caponata wat zoetzuur is door de suiker en de azijn, biedt het gerecht een perfecte tegenhanger voor het vettige buikspek dat we er bij serveerden. Gisteren serveerden we de caponata op deze manier, maar het is echt een heerlijk bijgerecht bij allerlei soorten vleesgerechten. Je maakt caponata meestal in een grote hoeveelheid. Nu was het niet nodig, maar het is vast ook goed in te maken, zodat je er een paar weken later nog steeds van kunt genieten.

Recept voor Siciliaanse caponata

Aantal personen 6-8

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 5 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm
  • 2 uien, in ringen
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 kilo tomaten, in zessen gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 30 gram kristalsuiker
  • 75 ml rodewijnazijn
  • Basilicum, grof gehakt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Snij de aubergines in de lengte in vier stukken. Snij de repen in plakjes van ongeveer 1 cm breed.
  3. Verhit een dikke laag olijfolie in de pan en bak de stukken aubergine tot ze goudbruin zijn. Als het goed is zuigen de stukken aubergine eerst veel vet op, maar als je ze een tijdje laat bakken komt de olie weer vrij. Schep de goudbruine stukken aubergine uit de pan en doe ze in een ruime braadslee.
  4. Bak de uien, bleekselderij en de kappertjes een minuut of tien in de olie. Schep uit de pan en doe bij de aubergine in de braadslede.
  5. Snij de tomaten in zessen en hak de knoflook. Doe ook dit in de braadslede bovenop de andere groentes en giet er vervolgens de rodewijn azijn op en schep de suiker erover.
  6. Zet de groentes circa een uur in de oven tot alles gaar is. Haal uit de oven en roer alles goed door. Voeg nu naar smaak peper en zout toe en laat verder afkoelen.
  7. Serveer de caponato op kamertemperatuur, dan komt de smaak het beste tot haar recht.

Eet smakelijk!

Print pagina
Share.

Over de auteur

Arnoud - foodblogger - man met de pan - houdt van koken - schrijven - uit eten gaan - vleeseter, maar eet ook vaak vega - communicatieadviseur - wielrennen (althans heeft racefiets) - hardlopen