Superzachte pork belly

Sunday roast is de traditionele zondagsmaaltijd in Groot-Brittannië waarbij familie en vrienden samen genieten van een goede maaltijd. Een uitgebreide maaltijd met, de naam doet het al vermoeden, een mooi stuk gebraden vlees. Hoewel het eten belangrijk is, gaat het vooral ook om de gezelligheid en het ontmoeten. Dat zouden we in Nederland nou ook wel eens vaker kunnen doen, dus voor mij meer dan reden genoeg om de Sunday roast te verheffen tot een eigen categorie op Foodhunting.

Pork belly (varkensbuik)

In de eerste editie van Sunday Roast begin ik maar meteen met de klassieker onder de klassiekers: pork belly (varkensbuik in het Nederlands).

Kookboekentip voor liefhebbers van het varken(!): Het perfecte varken – Marcus Polman

Print pagina

Superzachte pork belly

By Arnoud Published: juni 14, 2015

 • Yield: 4 Servings
 • Prep: 15 mins
 • Cook: 3 hrs 0 min
 • Ready In: 3 hrs 30 mins

Sunday roast is de traditionele zondagsmaaltijd in Groot-Brittannië waarbij familie en vrienden samen genieten van een goede …

Ingredients

Instructions

 1. Haal de pork belly uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. We beginnen met een hoge temperatuur. Later verlagen we de temperatuur.
 2. Hak de kruiden en de knoflook grof voor de kruidenmarinade. Doe de kruiden, knoflook samen met de olijfolie in een blender en hak het fijn tot een mooi stevig groen mengsel.
 3. Snij de huid van de varkensbuik diagonaal in met een scherp mes. Draai de varkensbuik een kwartslag en herhaal dit, zodat je een mooi ruitpatroon in de huid krijgt. Snij niet te diep, zodat je het vlees niet raakt.
 4. Leg de pork belly met de huidkant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Wrijf met je handen de vleeskant in met het kruidenmengsel, zodat deze goed bedekt is.
 5. Draai de pork belly om en maak de huid droog met keukenrol. Bestrooi de bovenkant met een beetje zeezout, maar niet te veel.
 6. Plaats de varkensbuik in het midden van de oven en rooster deze ongeveer 50 minuten. De huid begint al een mooie goudbruine kleur te krijgen.
 7. Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden Celsius en zet te timer op 60 minuten. Doe een flinke scheut wijn in de ovenschaal, maar zorg ervoor dat de huid droog blijft.
 8. Verlaag de oven temperatuur naar 100 graden en zet de timer op 60 minuten. Haal de pork belly uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie om te rusten. Zorg ervoor dat de huid niet ingepakt is, zodat deze lekker knapperig blijft.

  Leave A Reply