Gevulde aubergine met een krokant korstje uit de oven

Vorig jaar waren we op vakantie in Zuid-Italië. We verbleven een deel van de reis in de regio Puglia in de hak van de laars. Je kunt er heerlijk eten, maar de keuken is echt heel anders dan het midden en noorden van Italie. Het zuiden van Italië staat echt bekend om haar cucina povera (de armeluiskeuken) en om ook de invloeden uit Griekenland en het Midden-Oosten. Verwacht dus geen verfijnde maaltijden met fancy ingrediënten, maar wel eenvoudige gerechten met heerlijke volle smaken. Deze keer maken we gevulde aubergine met een knapperig korstje uit de oven.

Gevulde aubergine

Aubergine is typisch zo’n ingrediënt dat je veel tegenkomt in het zuiden zoals op Sicilië en in Puglia. Eerder maakten we er bijvoorbeeld al een heerlijke melanzane alla parmigiana mee. Nu gaan we ze vullen met een heerlijke vulling van o.a. aubergine, tomaten, kaas en oud brood. Het is handig als je grote aubergines gebruikt voor dit gerecht, want die zijn wat makkelijker leeg te halen zonder dat je door het schilletje heen prikt.

Dit gerecht met de gevulde aubergine is eenvoudig te maken. Zorg wel dat je de tijd neemt om het te bereiden. Gelukkig wordt dit soort gerechten juist lekkerder omdat je de smaken beter laat intrekken.

Buon appetito!

Gevulde aubergine met een knapperig korstje uit de oven

Heerlijk gevulde aubergines met vulling van o.a. aubergine, tomaten, mozzarella, parmezaanse kaas en oud brood. Het is handig als je grote aubergines gebruikt voor dit gerecht, want die zijn wat makkelijker leeg te halen zonder dat je door het schilletje heen prikt.

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd40 min
Totale tijd1 uur 10 min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: makkelijk, puglia, vegetarisch
Porties: 4 personen
Pin recept!

Equipment

  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 150 gram oud brood
  • 10 kleine trostomaten
  • 1 bol mozzarella
  • handje verse basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • broodkruimels of paneermeel
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op Snij de aubergines doormidden in de lengte. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit, maar zorg ervoor dat je niet door de schil heen steekt. Je gaat ze namelijk straks vullen. Bewaar het vruchtvlees in een schaal.
  • Leg de holle aubergines in een overschaal en bestrooi ze met zout. Laat even staan.
  • Snij of scheur het oude brood in stukken en doe in een kom. Voeg hier wat water aan toe zodat het kan weken.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg het vruchtvlees van de aubergine toe. Bak het al roerend een paar minuten tot het wat zachter is geworden. Zet het vuur uit en laat even staan.
  • Snij de tomaten in kleine stukjes. Knijp het geweekte brood goed uit en voeg vervolgens het geweekte brood toe aan de tomaten.
  • Hak de aubergine pulp en de mozzarella heel fijn met een mes en voeg het toe aan het tomatenmengsel. Voeg vervolgens het gehakte teentje knoflook, de gehakte basilicum en de oregano toe aan het mengsel. Meng alles goed door.
  • Voeg een de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer dit goed door. Je hoort een mooi stevig mengsel te krijgen. Breng op smaak met wat zout en een lekker scheut olijfolie.
  • Vul de aubergines met de vulling en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de aubergines met een lekkere laag broodkruim. Sprenkel er vooral nog wat olijfolie overheen voor een mooi knapperig korstje.
  • Bak de aubergines circa 30 minuten in de oven en zet daarna nog een paar minuten de grill aan als je die hebt. Zo krijg je een extra mooi resultaat. Haal uit de oven en serveer. Buon appetito!

Leave A Reply