Recept voor zelfgemaakte bloemkoolpizza

Niet zo lang geleden was er nogal wat ophef om de reclamecampagne van Domino’s pizza. In de bewuste campagne stond een vrouw met twee bloemkolen voor haar borsten. Nu is het inderdaad wat smakeloos om op zo’n manier reclame te maken voor bloemkoolpizza’s. Wat natuurlijk niet smakeloos is is de bloemkoolpizza zelf. Vandaag het recept voor een bloemkool pizza Margarita stijl, dus met tomatensaus, mozzarella en basilicum.

Bloemkoolpizza

Het voordeel van pizza gemaakt van bloemkool is dat ze wat minder zwaar zijn dan gewone deegpizza’s. Daarnaast hebben bloemkoolpizza’s een wat andere, maar erg lekkere smaak. Je moet alleen niet verwachten dat de pizza die je maakt qua smaak en structuur lijkt op een gewone pizza.

Bloemkoolpizza Margarita met tomatensaus en mozzarella
Bloemkoolpizza Margarita met tomatensaus en mozzarella

Deeg maken van bloemkool

Wat ons betreft is de bodem van bloemkool niet zozeer een vervanger van het gewone pizzadeeg, maar moet je het meer zien als een ander gerecht. Net als bij het maken van gewoon pizzadeeg duurt het even om het deeg van de bloemkoolpizza te maken. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar je moet de pizzabodem eerst voorbakken voordat je ‘m kan beleggen met ingrediënten. In het deeg gaat helemaal geen tarwebloem, maar je gebruikt amandelmeel.

Als je de bodem voor de bloemkool pizza eenmaal gemaakt en voorgebakken hebt, dan kun je de pizza beleggen zoals een normale pizza. Kies zelf de topping die je lekker vindt. Wij kozen voor een eenvoudige topping met zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella en wat verse basilicum.

Bloemkoolpizza Margarita met tomatensaus en mozzarella
Bloemkoolpizza Margarita met tomatensaus en mozzarella

Voor de tomatensaus raden we je aan om San Marzano-tomaten te gebruiken. Deze bliktomaten zijn ontzettend smaakvol en de allerbeste tomaten voor tomatensaus. Wij nemen echt niet altijd buffelmozzarella als er mozzarella door een gerecht moet, maar in het geval van een pizza Margarita nemen we wel altijd buffelmozzarella. Buon appetito!

Bloemkoolpizza

In plaats van een klassieke pizzabodem van bloem kun je ook een heerlijke versie maken met bloemkool en amandelmeel.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd45 min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: comfortfood, groente, makkelijk, oven, pizza
Porties: 2 personen
Pin recept!

Equipment

  • Foodprocessor of blender
  • Bakpapier

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 1 bloemkool
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eieren, geklopt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano

Voor de saus

  • 1 blik tomaten, liefst San Marzano
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • scheutje tabasco
  • 10 verse basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel olijfollie

Voor de topping

  • 1 bol buffelmozzarella
  • 10 verse basilicumblaadjes
  • snufje gedroogde oregano

Instructies

  • Verwarm de oven op 200 graden. Snij de bloemkool in roosjes. Haksel de bloemkool fijn in een foodprocessor of blender totdat je kruimels overhoudt.
  • Doe de bloemkool in een schaal en dek af met huishoudfolie en verhit 5 minuten in de magnetron. Als je geen magnetron hebt dan kun je de bloemkool in een vergiet 5 minuten stomen boven een pan kokend water.
  • Laat de bloemkool wat afkoelen en strooi het op een schone theedoek. Wring vervolgens het vocht uit de bloemkool. Doe de bloemkool vervolgens in een kom en voeg het amandelmeel, de eieren en oregano toe. Kneed het 'deeg' goed door elkaar. Breng het mengsel eventueel nog op smaak met wat peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het 'deeg' uit tot een mooie ronde schijf van ongeveer 30 centimeter doorsnede. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten totdat randen goudbruin zijn en de bodem een beetje begint te kleuren.
  • Maak intussen de tomatensaus door alle ingrediënten in een pan te doen en op laag vuur te laten pruttelen totdat deze mooi is ingedikt.
  • Haal de bodem uit de oven. Verhoog de temperatuur van de oven to 240 graden.
  • Schep lekker veel tomatensaus op de bodem. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de bodem. Strooi er tot slot wat gedroogde oregano op. Zet de pizza in de oven voor 10 minuten totdat de mozzarella mooi gesmolten is en een beetje begint te verkleuren.
  • Haal de pizza uit de oven en bestrooi met de verse basilicumblaadjes en serveer! Buon appetito!
koken & tafelen algemeen

Leave A Reply