Spaghetti alla puttanesca

Zoals ik eerder al schreef zitten we op dit moment midden in een verbouwing. Hierdoor is uitgebreid koken tijdelijk even niet aan de orde, maar is er genoeg gelegenheid voor het maken van snelle gerechten. Vandaag staat er een klassieker op het menu die we regelmatig maken omdat het zo lekker en zo makkelijk te maken is: spaghetti alla puttanesca.

Alla puttanesca: op de wijze van de hoer

De letterlijke vertaling van spaghetti alla puttanesca is ‘spaghetti op de wijze van de hoer’. Dat klinkt op z’n minst fascinerend toch? Niemand weet precies waarom de pasta zo heet, maar er zijn wel allemaal theorieën over. Een van de mooie verhalen is dat de pasta zo snel te maken is dat een prostitué het gerecht makkelijk tussen de bedrijven door kon klaarmaken. Een ander verhaal gaat dat prostituees geen geld hadden voor verse ingrediënten en daarom vooral gebruik moesten maken van ingeblikte of geconserveerde ingrediënten. De meest voor de hand liggende herkomst is echter een restaurant op het Italiaanse eiland Ischia dat het midden van de 20e eeuw aan het einde van de avond nog iets moest koken met wat op dat moment nog in de voorraadkast stond. Veel ingrediënten in blik dus…

Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca

Snel en makkelijk op tafel

Waar de naam ook vandaan komt, het is in ieder geval helemaal waar dat het gerecht én snel te maken is én veel geconserveerde ingrediënten bevat. Het grote voordeel daarvan is dat je het bijna altijd in huis hebt en altijd een lekker bordje pasta op tafel kunt toveren, zelfs als je geen tijd hebt gehad om boodschappen te doen.

Campania of Lazio?

De spaghetti alle puttanesca komt zowel uit Campanië en Lazio. Van de pasta alla puttanesca zijn dus twee varianten. De variant uit Campanië (waar Napels de hoofdstad van is) zonder ansjovis en met oregano, en je hebt de variant uit Lazio waarin ansjovis en peterselie zitten (in plaats van oregano). Zelf zijn we liefhebber van ansjovisjes in de spaghetti alla puttanesca, dus we gaan dit keer voor de versie uit Lazio. Wil je helemaal vegetarisch eten, dan ga dus voor de versie uit Campanië.

Spaghetti alla puttanesca

Deze heerlijke en snelle spaghetti alla puttanesca maak je voornamelijk met geconserveerde producten zoals tomaten in blik, kappertjes, ansjovis en olijven.
Bereidingstijd15 min
Totale tijd15 min
Gang: hoofdgerecht, pasta
Keuken: Italiaans
Trefwoord: makkelijk, pasta, vegetarisch
Porties: 2 personen
Pin recept!

Ingrediënten

  • 75-100 gram spaghetti per persoon
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook gepeld en doormidden gesneden
  • halve gedroogde rode peper of halve theelepel gedroogde chilivlokken
  • 6 ansjovis in kleine stukken gesneden
  • 1 bosje peterselie in stukjes gehakt
  • 1 blik tomaten (stukken of gepelde) 400 gram
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels zwarte olijven ontpit, door de helft gesneden.
  • 40 gram geraspte parmezaanse kaas optioneel

Instructies

  • Verwarm de olie met de chilivlokken en de knoflook. Als de knoflook aan beide kanten bruin is gebakken, haal je hem uit de olie, en gooi weg. Zet het vuur laag genoeg om de ansjovis niet te laten aanbranden, en doe de ansjovis in de pan. Laat de ansjovis als het ware smelten in de pan.
  • Zet intussen de pasta op in een pan met kokend gezouten water.
  • Als de ansjovis gesmolten is, voeg dan de tomaten en de helft van de peterselie toe en zet het vuur wat hoger. Als de saus begint te pruttelen, voeg dan de kappertjes en olijven toe. Laat de saus zachtjes doorkoken totdat de pasta klaar is. Je wilt het liefste een wat ingedikte saus.
  • Giet de spaghetti af en voeg bij de saus in de pan. Roer even door totdat saus en pasta samenkomen en serveer dan met de peterselie en de kaas.
koken & tafelen algemeen

Leave A Reply