Zelf gevulde pasta maken met pompoen, ricotta en salieboter

4.2K

Zelf gevulde pasta maken is ontzettend leuk om te doen en heel erg lekker. Het is natuurlijk wel een beetje bewerkelijk om te maken, maar als je er in het weekend lekker de tijd voor neemt is het echt een aanrader. Zelf maken we deze vegetarische zelf gevulde pasta met pompoen, ricotta en salieboter wel eens als we eters hebben. Het is elke keer weer een succes waarmee altijd indruk maken op onze gasten.

Zelf gevulde pasta maken: allerlei vormen en smaken

Dit recept voor gevulde pasta is eigenlijk ook een basisrecept voor het maken van allerlei soorten (gevulde) pasta. Voor bijna alle soorten pasta gebruik je namelijk het zelfde universele pastadeeg. Je zou dit pastadeeg dus ook kunnen gebruiken voor je zelfgemaakte spaghetti, linguine, trofi, fettuccine of pappardelle. In dit recept maken we gevulde ravioli (die zijn vierkant), maar je zou er net zo goed mezzalune, tortellini of tortelloni van kunnen maken. Het is dus helemaal aan jou voor welke vorm je gaat. Voor het maken van pasta is het wel heel handig als je een pastamachine hebt. Zonder kan ook, maar dat is veel lastiger om een goed resultaat te krijgen.

Tip: lees ook ons artikel Pastamachine kopen? Tips voor de aanschaf van de beste pastamachine.

Zelf pasta maken
Zelf pasta maken met de pastamachine

Smaakcombinaties zelfgemaakte ravioli

Een vulling van pompoen, ricotta en salie is een hele klassieke vulling die je in Italië vaker tegenkomt. Wij houden daar erg van! Als je zelf een pastavulling wilt maken kun je natuurlijk eindeloos variëren en experimenteren met de smaken voor je vullingen. Belangrijk is daarbij wel dat je de vulling niet te waterig of slap maakt. De vulling moet namelijk wel zo stevig zijn dat je er bolletjes van moet kunnen maken. Anders lukt het niet om de pasta te vullen.

Zelf gevulde pasta maken met vulling van pompoen en ricotta
Zelf gevulde pasta maken met vulling van pompoen en ricotta

Inspiratie voor je feestelijke diner

Zoals we al zeiden maken wij gevulde pasta, zoals deze ravioli, vaak als we een feestelijk Italiaans diner organiseren. In dat geval is deze zelfgemaakte ravioli een heel mooi voorgerecht. Je kunt dan drie ravioli per persoon serveren. Met de gesmolten salieboter er overheen ziet dat er fantastisch uit. Om je diner te beginnen kun je denken aan een zelfgemaakte Italiaanse borrelplank of een romige tomaten courgettesoep. En wat dacht je van een heerlijke ‘birramisu’ als dessert (birra=bier in het Italiaans)? Dat is een tiramisu, maar dan zonder koffie en mét een donker biertje erdoor!

Zelf gevulde pasta maken met vulling van pompoen en ricotta

Zelf gevulde pasta maken met pompoen, ricotta en salieboter

Zelf gevulde pasta maken is ontzettend leuk om te doen en heel erg lekker. Het is natuurlijk wel een beetje bewerkelijk om te maken, maar als je er in het weekend lekker de tijd voor neemt is het echt een aanrader. Zelf maken we deze vegetarische zelf gevulde pasta met pompoen, ricotta en salieboter wel eens als we eters hebben. Het is elke keer weer een succes waarmee altijd indruk maken op onze gasten.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang hoofdgerecht, pasta, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Equipment

Ingrediënten
  

Voor het pastadeeg

  • 400 g pastabloem type 00
  • 4 grote eieren
  • snuf zout

Voor de vulling

  • 1 bakje Ricotta
  • 500 gram pompoen
  • 1 theelepel gedroogde salie

Voor de salieboter

  • verse salie gehakt
  • 100 gram boter

Instructies
 

Vulling

  • Schil de pompoen en snij deze in kleine stukjes. Leg de stukjes op een bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Rooster de stukjes pompoen circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de pompoen zacht is. Laat de pompoen afkoelen. Als de pompoen in de oven staat kun je aan het pastadeeg beginnen (zie hieronder).
  • Prak de pompoen grof, zodat je hier en daar nog wat stukken overhoudt.
  • Meng een paar lepels ricotta naar smaak door de pompoen. Meng tevens een theelepel salie door het mengsel en voeg peper en zout naar smaak toe.

Pastadeeg

  • Zeef de bloem boven een grote kom en voeg een snufje zout toe. Maak een bergje van de bloem in de kom en maak in het midden een diepe kuil.
  • Breek de eieren in de kuil van de bloem. Begin voorzichtig de eieren met een vork te kloppen terwijl je langzaam wat bloem van de zijkanten van de kuil in de eieren mengt. Doe dit geleidelijk om te voorkomen dat er eieren uit de kuil ontsnappen.
  • Ga door met het mengen van de eieren met de bloem totdat het mengsel dikker wordt.
  • Kneed het deeg met je handen. Het deeg zal in het begin plakkerig zijn, maar blijf kneden tot alle bloem is opgenomen en je een soepel deeg hebt. Dit kan 10-15 minuten duren.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Dit zal het deeg helpen ontspannen en gemakkelijker te rollen maken.
  • Na het rusten kun je het deeg verder uitrollen met een deegroller of door een pastamachine halen om dunne vellen pasta te maken.

Pasta vullen

  • Bestrooi het werkblad met wat bloem en leg daar een pastavel op. Schep bolletjes van het pompoenmengsel in twee rijen met tussenruimte op het pastavel. Laat wel steeds genoeg ruimte tussen de bolletjes, zodat je de pasta straks kunt snijden en dicht kunt vouwen.
  • Snij de pastapakjes los en druk de randen goed aan (eventueel met een beetje water). Je kunt de pasta ook nog in andere vormen vouwen als je wil. Belangrijk is dat de pakketjes goed gesloten zijn, zodat de vulling er niet uitkomt tijdens het koken.
  • Kook het pastawater en zorg ervoor dat het water tegen de kook aanblijft. Voeg de gevulde pasta toe en kook een paar minuten tot de pasta gaar is. Gewoon even een stukje proberen, want de kooktijd is afhankelijk van de vorm en dikte van je pasta.

Salieboter

  • Verhit intussen de boter in een steelpannetje en voeg de verse gehakte salie toe. Let op dat de salie niet verbrand. Bak kort mee en haal de boter van het vuur.
  • Giet de pasta af en schenk de salieboter er overheen
  • Leg op ieder bord drie stuks pasta en strooi nog wat peper en zeezout over de pasta. Buon appetito!

Notities

Hulp nodig bij het uitzoeken van een goede pastamachine? Lees dan onze blog ‘Pastamachine kopen? Tips voor de aanschaf van de beste pastamachine‘. 
Trefwoord pasta, pompoen, ravioli
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close